back to top
2024. szeptember 16. 21:04
KezdőlapMotoGPMegszületett az ítélet Bagnaia és Álex Márquez balesetéről, sokan nem értenek egyet...

Megszületett az ítélet Bagnaia és Álex Márquez balesetéről, sokan nem értenek egyet vele

Francesco Bagnaia nem szenvedett súlyos sérülést az Álex Márquezzel történt ütközés után, de nagyon fáj a bal válla. A sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy versenybaleset történt, miközben a megkérdezett pilóták többsége a spanyol versenyzőt hibáztatta a történtekért.

A lehető legrosszabb módon ért véget az Aragóniai Nagydíj Francesco Bagnaia és Álex Márquez számára. Miután a címvédő a rossz rajtját követően Franco Morbidellin és Pedro Acostán is átrágta magát, a hajrára utolérte a Gresini pilótáját. A 18. körben pedig meg is támadta őt, ám a 13-as kanyarban összeütköztek, és mindketten a kavicságyban kötöttek ki.

Marc Márquez 1043 nap után újra főfutamot nyert, öccse és Bagnaia csatája csúnya bukással zárult

Bagnaia ráadásul borzasztóan balszerencsés módon esett el, ugyanis Márquez Ducatija lényegében keresztülcsúszott rajta. Az első képek alapján azonban szerencsére nem volt nagy baj, és bár a címvédőt elszállították az orvosi központba, ott végül nem állapítottak meg nála törést, és versenyzésre alkalmasnak nyilvánították.

Miután a 27 éves versenyző egészségét illetően többé-kevésbé meg lehetett nyugodni, jött a következő fontos kérdés: mit ítélnek a sportfelügyelők? Nos, a döntéshozók szerint versenybaleset történt, vagyis egyik felet sem büntették a következő futamhétvégére. Ezt azzal indokolták, hogy az ideális ív mellett rossz volt a tapadás, és ez jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy nem tudták elkerülni az ütközést. Éppen ezért úgy gondolják, hogy egyikük sem volt sokkal jobban hibáztatható a másiknál.

Ezzel azonban Bagnaia a legkevésbé sem értett egyet. A címvédő az ütközés következtében 23 pontos hátrányba került a hétvégét két második hellyel záró Jorge Martínnal szemben a tabella második helyén, így nem véletlenül volt bosszús a történtek után. Szerinte ráadásul Márquez a bukás után sem viselkedett megfelelően.

„Nem érzem magam túl jól, nagyon fáj a bal vállam – nyilatkozta. – Semmi nem tört el, de jó munkát kell végeznem, hogy jó formában menjek Misanóba. Hogy beszéltem-e már Álexszel? Még csak rám sem nézett. Ezek kellemetlen helyzetek: az ember látja, hogy a mögötte lévő versenyző megelőzi, meghúzza a gázt, mert láttuk a telemetrián [hogy ez történt], és nekem jön. Ez nem a legjobb. Talán rosszul tettem, hogy nem vettem figyelembe, hogy kivel [küzdök], mert [vele] már sokszor történt ilyesmi. Kár érte, mert egy nehéz hétvége után visszazárkóztam. Ha valaki így eltalálja a másikat, általában bocsánatot kér, de ő azt mondta, hogy menjek a pokolba. Fogalmazzunk úgy, hogy másképp látjuk a dolgokat.”

Márquez ellenben azzal érvelt, hogy nem látta Bagnaiát, miután a 12-es kanyarban lecsúszott az ideális ívről, és utána próbált visszatérni a belső ívre, miközben márkatársa már egyértelműen előrébb volt nála. Ezzel érvelt bátyja, a futamot megnyerő Marc Márquez is, aki, amennyire lehetett, próbálta megvédeni testvérét.

„Szerintem Álex szélesre ment – jelentette ki. – A pályán volt, de amikor megérkezett abba a jobbkanyarba, nem számított rá, hogy Pecco is ott lesz. Pecco optimista volt, hogy kívülről akarta megelőzni, mert ha az ember kimegy a piszkos ívre, minden kockázatosabbá válik. Nagyon peches szituáció volt, remélem, mindketten jól vannak.”

A megkérdezettek többsége ugyanakkor másképpen látta az esetet, mint akár Marc Márquez, akár a sportfelügyelők. A legtöbben ugyanis Álex Márquezt okolták a kialakult incidensért, és azzal érveltek, hogy visszakozhatott volna. A versenyből már az 1. körben kieső Miguel Oliveira határozott álláspontot képviselt.

„Ez Álex hibája, ő okozta [a balesetet], legalábbis én így látom – kezdte. – Furcsa helyzet volt, mert szélesre ment, tudta, hogy Pecco megcsinálta a kanyart a belső íven, és a következő kanyarra elkötelezte magát, de mindezt úgy tette meg, hogy fél motorral [Bagnaia] mögött volt, és ennyi, bedőlt. Elengedhette volna a gázkart, de olyan gyorsan történt, és ennyi volt.”

„Ha ez versenybaleset volt… Az egyik fickó a másik előtt volt, aki belehajtott a hátuljába” – ezek már Jack Miller szavai. A szintén kieső Fabio Quartararo nem volt ennyire határozott a kérdésben, de szerinte is Márquez volt az elsődleges felelős. „Nehéz véleményt formálni erről – mondta. – Amikor az ember szélesre megy a tizenkettes kanyarban, akkor a koszos ívre kerül, és nem térhet vissza keményen. Pecco a saját ívén volt, és szerintem inkább Álex a hibás ezért az esetért. A tizenkettes kanyarban nagyon lecsúszott az ívről, és a koszos oldalon volt.”