back to top
2024. szeptember 16. 20:59
KezdőlapMoto2Arbolino nem tudott mit kezdeni Dixonnal, Roberts drámáját hozta a végjáték a...

Arbolino nem tudott mit kezdeni Dixonnal, Roberts drámáját hozta a végjáték a Moto2-es futam

Jake Dixon nyerte a Moto2-es Aragóniai Nagydíjat az egyaránt első idei dobogóját megszerző Tony Arbolino és Deniz Öncü előtt. Sergio García be sem fejezte a versenyt, így Ogura Aj csökkentette a hátrányát, Roberts viszont egy utolsó körös bukással szintén nullázott.

A Moto3-as futam után szokás szerint a Moto2-esek versenyével folytatódott az Aragóniai Nagydíj hétvégéjének zárónapja. A szombati időmérőn Jake Dixon szerezte meg a pole pozíciót Diogo Moreira és Arón Canet előtt, a világbajnoki esélyesek pedig valósággal földbe álltak. Joe Roberts nyolcadik helyét még egész jónak lehetett mondani, pláne Ogura Aj tizenhatodik és főleg Sergio García huszonnyolcadik pozíciójához képest. A japán versenyzőhöz hasonlóan jövőre szintén a MotoGP-ben szereplő Fermín Aldeguer a tizenegyedik, míg Somkiat Chantra a tizennegyedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását.

Bukdácsoló élmenőket és meglepetést hozott a Moto2-es, domináns győzelmet a Moto3-as aragóniai időmérő

Dixon jól jött el, míg Deniz Öncü másodikként fordult el, de aztán visszaesett a negyedik helyre Tony Arbolino és Moreira mögé. Az első bukást Izan Guevara produkálta, majd a visszaeső Canet kétszer is hibázott, és a másodiknak már esés lett a vége, ráadásul az orvoi központba is el kellett szállítani. Aldeguer kiválóan rajtolt, és feljött az ötödik helyre, sőt, a 2. körben feljött a második helyre, igaz, Arbolino vissza tudta előzni. Xavier Artigas szintén feladta a futamot technikai hiba miatt. Ogura a tizenhetedik helyre esett vissza, míg García a huszonkettedik pozícióba jött fel.

A 3. kör végén Moreira szintén visszavette a helyet Aldeguerrel szemben, a következő kör elején pedig Arbolino átvette a vezetést Dixontól. Nem sokkal később a Gresini jövő évi MotoGP-versenyzője Öncü ellen is pozíciót bukott. Három körrel később aztán Moreira mindkettőjük ellen alulmaradt míg Dixon visszaállt az élre. Hátrébb Ogura elment Barry Baltus mellett, de még így is csak tizenhatodik volt.

Egy körrel később Aldeguer betette a motort Öncü mellé, ám nem volt elég hely, aminek következtében összeértek, és a Speed Up pilótája óriási highside-ot produkált. A török versenyző ugyan motoron maradt, de Moreira és Alonso López is megelőzte őt, majd utóbbi kettő között is helycsere történt. Ogura így már pontszerző volt, ráadásul a tizennegyedik helyen haladt, miután elment Szaszaki Ajumu mellett. Közvetlenül elé esett vissza Celestino Vietti, miután Roberts optimista módon támadta meg, és ki kellett vezetnie a motort a bukótérbe. Az amerikai versenyző emiatt hosszú körös büntetést kapott, ahogyan García is, akit pályaelhagyások miatt szankcionáltak, de ő nyolc körrel a vége előtt inkább kiállt.

A hajrá felé közeledve Arbolino továbbra is árnyékként követte Dixont, de körök óta nem tudott támadni. Ellentétben Öncüvel, aki Lópezt megelőzve visszajött a harmadik pozícióba, majd el is lépett tőle. Innentől kezdve nem változott az élmezőny sorrendje, sőt, Dixon növelte is a különbséget, így a legutóbbi három versenyen háromszor állhatott dobogóra, ráadásul ebből kettőt megnyert. Arbolino és Öncü pedig első idei dobogójukat szerezték, ami utóbbi esetében az első Moto2-es pódiumát jelenti.

Hátrébb viszont drámaian alakult a végjáték, ugyanis Robertset csapattársa, Marcos Ramírez kissé érthetetlen módon megelőzte, és amikor az amerikai pilóta próbált volna visszakapaszkodni, a nyolcadik helyről elesett. Ogura így megörökölte ezt a pozíciót, és 12 pontra csökkentette hátrányát csapattársával szemben. Ami pedig a gyártók közötti csatát illeti, a Kalex 3 pontra megközelítette a Boscoscurót.

A Moto2-es aragóniai futam végeredménye