back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapMotoGPÁlex Márquez: Ha bárki elkerülhette volna az ütközést, az Bagnaia volt

Álex Márquez: Ha bárki elkerülhette volna az ütközést, az Bagnaia volt

Álex Márquez elmondta a saját véleményét a Francesco Bagnaiával történt ütközéséről. A spanyol pilóta nem gondolja úgy, hogy kifejezetten ő lett volna a hibás. Márquez emellett az oda vezető utat is elemezte, és megerősítette, hogy még nem beszélték meg az esetet.

Elég csúnya módon ért véget az Aragóniai Nagydíj főfutama Francesco Bagnaia és Álex Márquez számára. A verseny utolsó köreiben Bagnaia támadni kezdte Márquezt, de aztán összeértek, és mindketten nagyot estek. Szerencsére egyikük sem sérült meg, pedig a címvédő egy időre beszorult vetélytársa Ducatija alá. A sportfelügyelők később úgy ítélték meg, hogy versenybaleset történt, viszont több pilóta is a spanyol versenyzőt hibáztatta.

Megszületett az ítélet Bagnaia és Álex Márquez balesetéről, sokan nem értenek egyet vele

A 18. körében járt a viadalt, amikor Márquez épp a harmadik helyet próbálta megvédeni a háromszoros világbajnok ellen, ám a 18. körben túlságosan agresszívan ment be a 12-es kanyarba, és így kisodródott. Amikor pedig a 13-asban visszatért a pályára, Bagnaia már mellette volt. A spanyol pilóta már nem tudta megakadályozni, hogy egyenes nekimenjen vetélytársának, ami végül mindkettőjük eleséséhez vezetett. A gyári Ducati versenyzője ezért őt tette felelőssé, ám a Gresini motorosa másképp látta az esetet.

„Haragudhat rám, és én is haragudhatok rá, de ez nem változtat azon, hogy mi történt – kezdte Márquez. – De ha volt valaki, aki elkerülhette volna az ütközést, az Pecco volt. Tudta, hogy ott vagyok, én viszont nem tudtam, hogy ő ott kint van. Ha ilyen jó tempója volt, ennyivel gyorsabb volt nálam, akkor bármikor máskor is megelőzhetett volna. Csak annyit mondtam a felügyelőknek is, hogy ha hagyott volna egy métert, és nem jön befelé, akkor nem történik ez. Tudta, hogy ott vagyok, és bent leszek mellette, vagy legalábbis megpróbálom majd bevenni a kanyart. Neki persze meglehet a saját véleménye, nekem meg az enyém”.

„Addig minden jól ment, és már csak pár kör volt hátra, szóval próbáltam nem hibázni, és a végéig a pályán maradni – mondta, majd áttért az esetre. – A 12-es kanyarban egy kicsit szélesre futottam, mivel a motor eléggé megcsúszott, mivel akkor már mind a határon motoroztunk. Az [ütközéssel kapcsolatban] az első dolog, amit el akarok mondani, nem tudtam, hogy ki van mögöttem, mivel ezt a csapat soha nem mondja meg. Szóval amikor a 13-as kanyarhoz értünk, és belül voltam, épp jobbra néztem, szóval nem láttam [Bagnaiát], hanem egyszer csak megéreztem, hogy összeértünk. A motor a szárnyai meg más ilyesmik miatt egyenesen ment tovább, szóval semmit sem tudtam tenni ez ellen. Az egy nehéz pillanat volt.”

Bagnaia vasárnap délután azt mondta, hogy még nem beszélt Márquezzel, akit aztán szintén megkérdezték erről. „Nem beszéltem Peccóval, mivel külön mentünk el a felügyelőkhöz, amit ők akartak így – magyarázta. – Aztán amikor kint ült, rengeteg kamera volt ott, és úgy meg nem akartam beszélgetni. Jobb az ilyen dolgokról négyszemközt beszélni, és nem akkor, amikor még forrnak az indulatok. Jó a kapcsolatom Peccóval, két-három évig osztoztunk egy garázson a Spanyol Bajnokságban, tehát jól ismerjük egymást. Mindkettőnk miatt szomorú vagyok, hogy így ért véget a verseny.”

„Idén eddig egyértelműen ez volt az egyik legjobb vasárnapom, egy hazai fordulóban a dobogóért küzdöttem, szóval mindent beleadtam volna a végéig – tette hozzá. – Pecco meg ki akarta használni ezt a lehetőséget, hiszen ő is tisztában volt vele, hogy vasárnap nagyon nehéz volt előzni. Emiatt mindenkinek nagy kockázatot kellett vállalnia, mert a pálya nagyon piszkos volt az ideális íven kívül. Persze megértem őt, a világbajnoki címért harcol, és nem ez volt a legjobb hétvégéje, szóval szerette volna valahogy limitálni a veszteségeit, de ez végül így alakult. Ezen beszélgetéssel nem változtathatunk semmit.”

Így áll a MotoGP-tabella az Aragóniai Nagydíj után