back to top
2024. szeptember 15. 18:14
KezdőlapMagyarokGörbe Soma újoncként behúzott bajnoki címmel, Varga Tibor fájdalmak közepette zárta a...

Görbe Soma újoncként behúzott bajnoki címmel, Varga Tibor fájdalmak közepette zárta a hétvégét

Ezen a hétvégén volt minek örülnie a magyar rajongóknak: Görbe Soma két nürburgringi dobogóval az első szezonjában bajnok lett az IDM Pro Superstock 1000-es kategóriájában. Kovács Bálint szintén a Nürburgringen körözött, ahonnan elégedetten távozott. Varga Tibor Erik a Spanyol Superbike-bajnokság estorili fordulójában vitézkedett, amelyen a fellépő kompartment szindróma ellenére is kiváló eredményeket ért el.

Hatalmas sikert ért el a hétvégén Görbe Soma. A 18 éves pilóta a Német Bajnokság nürburgringi fordulójában áll rajthoz, amelyen az nehéz, esős körülmények dacára meg tudta szerezni a pole pozíciót. Görbe ezután az első futamot is megnyerte, ám a második viadal után „csak” a dobogó középső fokára állhatott fel (ezzel megszakadt a hét futamos veretlenségi sorozata). Azonban ez a helyezés is elég volt ahhoz, hogy az első szezonjában bajnok legyen a Pro Superstock 1000-es kategóriában. A magyar versenyző így ráadásul már egy fordulóval az idény vége előtt felemelhette a trófeát, aminek értékét tovább növeli, hogy idén ült először 1000-es motorra.

„Rettentően szeretem az esős körülményeket, de nem itt, mivel a rengeteg autós rendezvény miatt a pálya extrém csúszós a sok gumitörmelék miatt, ami ilyen időben nagyon tud csúszni, főleg egy ilyen erős motorral – magyarázta Görbe. – Az igencsak nehezített körülmények ellenére az időmérőre minden összeállt, és ennek köszönhetően sikerült ismételten megszereznem a pole pozíciót. Az első futamon nagyon elrontottam a rajtomat, visszacsúsztam a hatodik helyre, ám gyorsan sikerült összeszednem magam, és hatalmasat csatázva végül elsőként haladtam át a célvonalon. Ez volt a legszorosabb győzelmem, de meglett, és ez a lényeg. A második futamon aztán már a biztonságra törekedtem, hiszen tudtam, hogy egy második hellyel is megvan a bajnoki cím. Leírhatatlan érzés, hogy első évemben azonnal sikerült ezt elérnem, nagyon boldog vagyok.”

Kovács Bálint szintén a Nürburgringen körözött, ám ő a Superbike kategória mezőnyében. Kovács korábban még soha nem ment ezen a pályán, ami nem könnyítette meg a dolgát. A gyengébb időmérője miatt csak a tizenegyedik helyről várhatta a futamokat, amelyekből aztán minkettő aránylag jól sikerült neki. Az első versenyen ugyanis nyolcadik, a másodikon pedig hetedik lett, amivel ő maga elégedett volt. A székesfehérvári motoros így a tabella hetedik pozícióját foglalja el a szezonzáró előtt.

Varga Tibor Erik a Spanyol Superbike-bajnokság estorili fordulójában mérettette meg magát. A Stock 600-as kategória első futamán második lett, de sajnos közben előjött nála a motorversenyzőket gyakran sújtó kompartment szindróma (arm pump). Viszont egy nappal később így is vállalta a második futamon való részvételt, amelyen a körülmények ismeretében bravúrosnak tekinthető negyedik helyre hozta be a gépét. Így két fordulóval az idény vége előtt az előkelő harmadik helyet foglalja el a tabellán.