back to top
2024. szeptember 16. 20:56
KezdőlapMotoGPSúlyos szavak Bagnaiától, azzal vádolta meg Álex Márquezt, hogy „kereste a kontaktot”

Súlyos szavak Bagnaiától, azzal vádolta meg Álex Márquezt, hogy „kereste a kontaktot”

Francesco Bagnaia nyilatkozott az Álex Márquezzel történt ütközéséről. Az olasz pilóta szerint vetélytársa a bukás pillanatáig nem vette el a gázt. Bagnaia arról is beszélt, hogy mennyit jelentett volna neki a harmadik hely egy „ilyen hétvége végén”.

Páros bukással ért véget az Aragóniai Nagydíj főfutama Francesco Bagnaia és Álex Márquez számára. Márquez épp a harmadik helyet próbálta megvédeni a háromszoros világbajnok ellen, ám a 18. körben túlságosan agresszívan ment be a 12-es kanyarba, és így kisodródott. Amikor pedig a 13-asban visszatért a pályára, Bagnaia már mellette volt. A spanyol pilóta elmondása szerint a motorja aeroelemei és más dolgok – a felügyelők döntése alapján a poros ív – miatt már nem tudta megakadályozni, hogy egyenes nekimenjen vetélytársának, ami végül mindkettőjük eleséséhez vezetett. Azonban a gyári Ducati versenyzője úgy gondolja, hogy ennél azért többről volt szó.

Megszületett az ítélet Bagnaia és Álex Márquez balesetéről, sokan nem értenek egyet vele

„Nem hiszem, hogy magyaráznom kellene a történteket, minden szempontból teljesen világos a dolog – nyilatkozta Bagnaia. – Világos az eset dinamikája. Nagyon dühít, ráadásul az adatok még rosszabbul néznek ki, mint a valóság. Aggasztó, hogy vannak olyan versenyzők, akik még mindig megcsinálnak ilyen dolgokat.”

„Szélesre futott, és én megelőztem. A kanyar előtt már egy kicsit előrébb voltam, így biztosan látott – jelentette ki. – Nem mentem túl közel hozzá, mert elég jó volt a sebességem ahhoz, hogy lendületből megelőzzem. De amint beljebb mentünk [a kanyarba], hallottam, hogy nyitott a gázon, szóval ő kereste a kontaktot. Az adatokon azt látszik, hogy nem vette el a gázt, amíg el nem estünk. Kilökött engem, úgy 40-60%-os gázállásnál, ez pedig elfogadhatatlan. Nagyon veszélyes volt.”

Bagnaia az Aragóniai Nagydíjon elveszítette az összetett első helyét, jelenleg 23 ponttal vezet előtte Jorge Martín. Ez viszont nem csak a vasárnapi nullázása miatt alakult így, hiszen egy általában is nehéz hétvégét tudhat a háta mögött. A folyamatos küszködését jól mutatja, hogy a sprinten csak kilencedik lett. „Mindazok után, amik [ezen a hétvégén] történtek, a harmadik hely egy jó cél volt – mondta az olasz pilóta. – Akkor már megvolt a tempóm, fél másodperccel gyorsabb köröket futottam, mint az előttem lévők. Mondhatjuk úgy, hogy ezen a hétvégén semmi sem ment jól, hiszen több problémám is akadt. Viszont akkor, amikor a megszokott módon alakultak a dolgaim, harmadik tudtam lenni az időmérőn, és vasárnap is gyors voltam.”

Így áll a MotoGP-tabella az Aragóniai Nagydíj után

„Viszont [vasárnap] megint ugyanúgy rajtoltunk, ahogy szombaton. Amikor felálltam a rajtrácsra, rögtön rájöttem, hogy ez egy nehéz verseny lesz, mert a rajthelyem még piszkosabb volt, mint szombaton. Fel kellett volna takarítaniuk, de nyilvánvalóan más dolguk volt – ironizált. – Onnantól kezdve pedig minden elég nehéz lett, hiszen én próbáltam beosztani a gumikat, Morbidelli meg nem, így nehéz volt megelőzni. De miután ez sikerült, könnyedén visszaelőztem mindenkit, aki elém került [a rajtnál]. Nagy kár ezért, mert ez a harmadik hely sokat jelentett volna egy ilyen hétvége végén, de valaki úgy döntött, hogy nem engedi meg, hogy célba érjek.”