back to top
2024. szeptember 15. 18:12
KezdőlapSuperbikeHivatalos: eldőlt, hogy Bautista jövőre is tagja lesz-e a Superbike-vb mezőnyének

Hivatalos: eldőlt, hogy Bautista jövőre is tagja lesz-e a Superbike-vb mezőnyének

A Ducati bejelentette, hogy Álvaro Bautista marad a kötelékükben, így jövőre is ő lesz a Superbike-világbajnokságon szereplő gyári alakulatuk egyik pilótája. Mindez azt jelenti, hogy 40 esztendősen fog versenyezni.

A Superbike-világbajnokság idei szezonjának egyik legnagyobb kérdése volt, hogy mi lesz Álvaro Bautista sorsa. Bár sokáig kétségesnek tűnt, hogy a novemberben már a 40. születésnapját ünneplő pilóta szerződést hosszabbít a Ducatival, és egy ideig ő sem volt biztos benne, hogy folytatni akarja, kedden késő délelőtt megérkezett a bejelentés: a mostani címvédő még legalább egy évig marad a bolognaiak gyári csapatánál.

Bautista 2019-ben mutatkozott be a sorozatban, miután addig a MotoGP-ben versenyzett. A Ducatinál valósággal berobbant a mezőnybe, és első tizenegy futamát kivétel nélkül megnyerte, amivel beállította Jonathan Rea-nek a sorozatban elért diadalokra vonatkozó rekordját (hozzá kell tenni, hogy a brit motoros ezt még a régi, Superpole verseny nélküli rendszerben érte el). Az idény második fele viszont katasztrofálisan sikerült, így végül kikapott a Kawasaki pilótájától, majd a Hondához igazolt, ahol két év alatt mindössze három harmadik hely jutott neki.

2022-ben aztán visszatért a Ducatihoz, és megszerezte azt, amiről három évvel korábban lecsúszott: tizenhat győzelemmel világbajnok lett. Az elsőségek számát illetően tavaly egy ennél is dominánsabb idény következett: az első tizenkilenc futamból tizenhetet megnyert, és ismét összejött neki a tizenegyes sorozat (ezt a csúcsot Toprak Razgatlıoğlu nemrég megdöntötte), összességében pedig huszonhét sikerig jutott.

Az idei évre viszont óriási kihívással kellett szembenéznie, hiszen az alacsony testtömege miatt az új szabályoknak megfelelően jelentős pluszsúlyt kell felpakolni a motorjára. Az idénynyitó Phillip Island-i hétvége nem is sikerült jól neki, bár a második futamot már ott is másodikként zárta, utána viszont Montmelóban és Assenben is nyert egy-egy futamot, a többin pedig dobogón végzett. Azóta azonban ő és más sem tud mit kezdeni a BMW-vel szárnyaló Razgatlıoğluval.

Ráadásul Bautistát összességében újonc csapattársa, Nicolò Bulega is felülmúlja. A spanyol versenyző a szezon elején úgy fogalmazott, hogy már nem érzi magát olyan komfortosan a motoron, mint korábban. Mostban viszont kijelentette, hogy visszatért az érzet, és a maga részéről szívesen maradna, de az akkori hírek szerint a Ducati csak alacsonyabb fizetéssel volt hajlandó megtartani őt. Hogy jövőre mennyit fog keresni, azt nem tudni, az viszont tény, hogy 2025-ben, immáron 40 évesen is ő lesz a szerződését korábban két évvel meghosszabbító Bulega csapattársa.

Fontos kijelentést tett pályafutásával kapcsolatban Bautista a katasztrofális napja után

„Nagyon örülök, hogy egy újabb szezon erejéig folytathatom a Ducatival, az Arubával és ezzel a csodálatos csapattal, amely számomra egy családot jelent – nyilatkozta Bautista. – Fizikailag és mentálisan is tökéletesen érzem magam, és biztos vagyok benne, hogy továbbra is nagyon versenyképes lehetek. Ráadásul mindenkivel kivételes a kapcsolatom, a szerelőktől kezdve a vezetőségen át a szponzorokig, ami még boldogabbá tesz. Szeretném megköszönni a Ducati, az Aruba, Stefano Cecconi [csapatfőnök], Daniele Casolari [csapattulajdonos] és Serafino Foti [csapatmenedzser] bizalmát. Remélem, meg tudom nekik hálálni azzal, hogy ismét olyan jól fogunk szórakozni a pályán, mint az elmúlt fordulók során.”

„Sokszor mondtam már, hogy számunkra az a prioritás, hogy Álvaróval folytassuk, és alig vártam, hogy hivatalosan is bejelenthessük az együttműködésünk megújítását – fogalmazott Cecconi. – Öröm dolgozni vele, mind személyes, mind szakmai szempontból. Meggyőződésem, hogy ha továbbra is keményen dolgozunk közösen, képesek leszünk megbirkózni az új szabályok jelentette új kihívásokkal. A legutóbbi pár futamon olyan megoldásokat találtunk, amelyek lehetővé tették, hogy Álvaro újra megtalálja azt az érzést, amely az év elején kissé hiányzott. Most ezen az úton kell továbbhaladnunk, hogy az idényzárás nagyszerűen sikerüljön, és csökkentsük a különbséget, amely az élmezőnytől elválaszt minket.”

„Nagy örömünkre szolgál, hogy Álvaro Bautistával folytatjuk – ezek már Gigi Dall’Ignának, a Ducati Corse általános igazgatójának szavai. – Az előző szezonokban nagyszerű érzelmekkel gazdagított miket, a tehetsége pedig továbbra is megkérdőjelezhetetlen. Az új előírások és a Superbike-világbajnokság által elért nagyon magas szint kihívássá teszi a 2025-ös évet, de készen állunk rá, hogy együtt szembenézzünk vele. Egyelőre fontos, hogy a mostani idényre koncentráljunk: még hosszú a bajnokság, és mindent megteszünk azért, hogy Álvaro olyan helyzetbe kerüljön, hogy a legvégéig legyen esélye a címvédésre.”