back to top
2024. szeptember 16. 21:02
KezdőlapMoto2Magasabb kategóriába lép a gyorsaságimotoros-vb egyik legnagyobb ígérete, David Alonso

Magasabb kategóriába lép a gyorsaságimotoros-vb egyik legnagyobb ígérete, David Alonso

David Alonso az Aspar csapatánál folytatja pályafutását, de jövőre már a Moto2-ben fogja képviselni az istálló színeit. Ezzel ő az első, aki végigmegy az alakulat ranglétráján, hiszen már hat éve is náluk szerepelt.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság kisebb kategóriái közül egyértelműen David Alonso számít az egyik, ha nem a legnagyobb ígéretnek. Az már régóta borítékolható volt, hogy jövőre már a Moto2-ben fog szerepelni, és nemrég az is megjelent a sajtóban, hogy hol. Végül ez utóbbi is beigazolódott, hiszen a középső géposztályban is az Aspar csapatát fogja képviselni, ahonnan Jake Dixon már biztosan távozik.

Ezzel ő az első, aki végigmegy a spanyol istálló utánpótlásrendszerén, a legalacsonyabbtól a legmagasabb kategóriáig, hiszen a MotoGP-ben 2018 óta nem indítanak csapatot. Alonso ugyanebben az évben debütált a spanyol bajnokságban, amelynek 85 köbcentiméteres kategóriáját meg is nyerte. Ezenkívül a European Talent Cup 2020-as és a Red Bull Rookies Cup 2021-es kiírásában nem talált legyőzőre.

2021-ben és 2022-ben is hetedik lett a JuniorGP-ben, és ezekben az években egy-egy futamra már lehetőséget kapott a Moto3-as világbajnokság mezőnyében: előbb Sergio Garcíát helyettesítette a második misanói futamon, majd Portimãóban szabadkártyásként állt rajthoz. Mindkét futamon célba ért, igaz, a pontszerzésre nem volt esélye.

Tavaly viszont már a teljes szezonon át a Moto3-as mezőny tagja volt, és bizonyította, hogy megérdemelten. Első dobogóját a negyedik, jerezi fordulóban szerezte, majd a Brit Nagydíjtól a misanói hétvégéig tartó négy futamból hármat is megnyert. Ehhez később Thaiföldön hozzátett még egy diadalt, és három fordulóval a vége előtt futamgyőzelemnyi távolságban volt a listavezető Jaume Masià-hoz képest. Sepangban aztán bukott, így Katarban hiába lett második, mivel a spanyol pilóta végzett előtte, matematikailag is eldőlt a vb-cím sorsa.

Idén viszont úgy tűnik, hogy senki nem veheti el tőle az év végi trófeát, hiszen tizenkét forduló után 75 egységgel vezet Collin Veijer előtt. Mindezt leginkább hét elsőségének köszönheti, illetve annak, hogy jó néhány hétvégén láthatóan kiemelkedik a mezőnyből. Ennélfogva minden bizonnyal világbajnokként léphet fel a Moto2-be, ahol a hírek szerint egyik mostani ellenfele, Daniel Holgado lesz a csapattársa.

„Szerintem ez a tökéletes alkalom, hogy fellépjek a Moto2-be – nyilatkozta Alonso. – Idén megmutattuk, mennyire erősek vagyunk, most pedig az a cél, hogy a Moto3-as bajnoki címmel menjünk a középső kategóriába. Büszke vagyok rá, hogy a CFMoto Aspar Teammel együtt megteszem ezt a lépést. Számomra ez több, mint egy csapat, ez a második családom. 2017 végén, amikor tizenegy éves voltam, bíztak bennem a spanyol bajnokságban, és együtt mindent elértünk. Szeretnék velük tovább fejlődni, és újabb sikereket elérni.”

„David a legjelesebb képviselője annak a munkának, amelyet az elmúlt években végeztünk a fiatal versenyzőkkel, és nagy öröm, hogy elmondhatjuk, jövőre ő lesz az egyik pilótánk a Moto2-ben – jelentette ki Jorge „Aspar” Martínez, az istálló alapítója, tulajdonosa, illetve első embere. – Velünk együtt fejlődött, és most már nagyon magas szinten van a Moto3-ban. Reméljük, bajnoki címmel zárjuk az évet, és világbajnokként léphet fel a Moto2-be.”