back to top
2024. szeptember 16. 21:00
KezdőlapSuperbikeBautista elismerte, hosszan tartó sérülése miatt valóban elgondolkodott a visszavonuláson

Bautista elismerte, hosszan tartó sérülése miatt valóban elgondolkodott a visszavonuláson

Álvaro Bautista örül, hogy szerződést hosszabbított a Ducatival, és jövőre is a Superbike-vb mezőnyében fog versenyezni, de hozzátette, a visszavonulás is valós lehetőség volt. Egyrészt azért, mert a motoron ülve nem érezte azt, amit tavaly, másrészt sokáig fizikai fájdalmat okozott neki a vezetés.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Álvaro Bautista szerződést hosszabbított a Ducatival, így 40 évesen is a Superbike-világbajnokság mezőnyében fog szerepelni. A pályán kívüli eseményeket tekintve ezzel a szezon talán legfontosabb kérdésére került pont, hiszen a hírek szerint egyik fél részéről sem volt teljesen magától értetődő a folytatás.

Ami a címvédőt illeti, az elmúlt két évben mutatott teljesítményéhez képest jelentősen visszaesett, amiben több tényező is szerepet játszik. Egyrészt a tömeggel kapcsolatos szabályozás extra nehézséget jelentett, illetve jelent a számára, másrészt pedig a tavaly novemberi teszten elszenvedett sérülése igencsak makacsnak bizonyult.

Örülök, hogy jövőre is a Superbike-világbajnokságban versenyezhetek az Aruba.it Racing Ducatival – nyilatkozta. – Ez volt a kívánságom, különösen a mosti forduló után, ahol újra kezdtem jól érezni magam a motoron, nagyon hasonlóan, mint a tavalyi évben, miután találtunk valamit, ami segít abban, hogy újra versenyképesek legyünk. Portimãóban is remek volt az érzet. Szóval nagyon örülök, hogy folytatom a versenyzést, mert fizikailag és mentálisan is elég erősnek érzem magam. Úgy érzem, hogy versenyképes tudok lenni, ami fontos. Nem azért vagyok itt, hogy csak foglaljak egy helyet a mezőnyben, hanem azért, hogy versenyképes legyek, és azon a napon, amikor már nincs meg ez az érzés, visszavonulok.”

Hivatalos: eldőlt, hogy Bautista jövőre is tagja lesz-e a Superbike-vb mezőnyének

Bautista a 2023-as szezonzáró utáni jerezi kollektív teszten sérült meg, ami a szabadkártyás MotoGP-szereplését is tönkretette Malajziában. Ami viszont ennél jóval nagyobb probléma volt, hogy még a mostani idény elején is érezte a történtek hatásait, és nem olyan régóta jelentheti ki, hogy teljesen felépült. Éppen ezért a visszavonulás nagyon is valós lehetőség volt.

Elgondolkodtam rajta – fogalmazott. – Különösen a sérülésem után, amikor az első néhány teszt után úgy éreztem, nem tudok fájdalommentesen motorozni. Valójában gyakorlatilag júniustól vagy júliustól aludtam jól, úgyhogy nagyon nehéz volt a felépülés ebből a sérülésből. Valóban ott volt a visszavonulás [gondolata]. Aztán elkezdtem gyógyulni, kezdtem jobban érezni magam, de ott volt a probléma a motorral, hogy nem éreztem azt, amit tavaly. Szóval több tényező is afelé terelt, hogy megfontoljam a visszavonulást. Azonban megküzdöttünk a viszontagságokkal, és úgy érzem, fejlődtem, jobb és komplettebb versenyző vagyok, és többre vagyok képes, mint eddig. Ott volt tehát [a levegőben] a visszavonulás, de szerencsére ez már nem opció.”

Ami az idei szezont illeti, Bautista csupán a második montmelói futamot és az asseni Superpole versenyt tudta megnyerni, és az utóbbi időszakban ő sem tudott mit kezdeni a zsinórban tizenhárom győzelemnél járó Toprak Razgatlıoğluval, akivel szemben 142 pontos hátrányban van öt fordulóval a vége előtt. Sőt, egyelőre újonc csapattársa, Nicolò Bulega is túlszárnyalta a spanyol pilótát, hiszen 50 egységgel többet szerzett nála.