back to top
2024. szeptember 16. 20:55
KezdőlapMotoGPBagnaia megverte Marc Márquezt és Martínt, Quartararo hosszú idő után először jutott...

Bagnaia megverte Marc Márquezt és Martínt, Quartararo hosszú idő után először jutott be a Q2-be

Francesco Bagnaia bizonyult a leggyorsabbnak a San Marinó-i Nagydíj edzésén, megelőzve Marc Márquezt és Jorge Martínt. Fabio Quartararo a kilencedik helyet szerezte meg, így május óta először szerepelhet az időmérő második szakaszában.

Miután a Moto3-asok és a Moto2-esek is befejezték a mai munkát, a MotoGP edzésével folytatódott a San Marinó-i Nagydíj pénteki napja. Szokás szerint ennek az eseménynek már volt tétje, hiszen az első tíz helyezett már most kvalifikálta magát az időérő második szakaszába. Erre egyedül Joan Mirnek nem volt semmi esélye, hiszen a spanyol motoros gyomorrontása miatt az egész napot kihagyta. Nem sokkal a kezdés előtt a levegő hőmérséklete 28, míg az aszfalté 40 fokos volt.

Martín minimális előnnyel Marc Márquez előtt a misanói nyitányon, Quartararo biztatóan kezdett

A legtöbben két közepes gumin kezdtek, de Maverick Viñales lágy elsőn, míg néhányan lágy hátsón mentek ki. Az első mért kört Álex Rins teljesítette, a Yamaha pilótája 1:36.064 másodperccel kezdett. Ennél azonban voltak messze gyorsabb idők, többek között Jorge Martíné, aki 1:33.163-mal nyitott.

Persze a köridők rohamosan javultak, és a Pramac pilótája tovább gyorsult, ám 1:32.192-es körét pályaelhagyás miatt elvették. Ennek következtében Francesco Bagnaia 1:32.523-mal állt az élen, de nem sokáig, hiszen a harmadik próbálkozások során Pedro Acosta megelőzte. A GasGas pilótája 1:32.199-es időre volt képes, amivel 103 ezreddel bizonyult jobbnak a szintén javító Marc Márqueznél. A Yamaha folytatta biztató szereplését, hiszen Fabio Quartararo a harmadik helyre jött fel, és bár az ő körét is törölték, ennek ebben a szakaszban még nem volt jelentősége. Annak már inkább, hogy a motorjáról leszakadt egy szárnyelem.

A mezőny egyetlen újonca aztán tovább gyorsult, és 1:31.843-ra módosította az addigi legjobb kört, az idősebbik Márquez pedig tapadt rá, és 36 ezreddel maradt el tőle. Mindez azonban hamarosan 179 ezredre nőtt, majd 3-ra csökkent, hiszen a két spanyol motoros egyaránt javított. Időközben Franco Morbidelli feljött a harmadik helyre, mögötte pedig Álex Márquez, Bagnaia és Quartararo sorakozott fel.

Bő 10 perc elteltével az Aprilia is megjelent az eredményjelző felső részében, hiszen Aleix Espargaró a negyedik legjobb időt motorozta, de ezzel is 444 ezreddel lassabb volt Acostánál. Hamarosan azonban egy pozícióval visszaesett, hiszen Marco Bezzecchi 83 ezreddel gyorsabbnak bizonyult nála. Előttük szintén történt változás, bár nem a sorrendet tekintve, de Acosta 1:31.672-re faragta le idejét. Néhány perccel később pedig Quartararo 16 százados hátrányban visszatért a harmadik pozícióba, ezúttal érvényes körrel, viszont a motorjáról további darabok törtek le.

Néhány percig aztán nem változott a sorrend az élmezőnyben, majd Bagnaia 67 ezredes lemaradással feljött a harmadik helyre. Marc Márquez aztán szintet lépett, és Acosta idejét 308 ezreddel felülmúlva átvette a vezetést. A címvédő nem sokkal később tovább javított saját legjobbján, de így is 208 ezreddel elmaradt jövő évi csapattársától. A gyári Ducati pilótáját ezután kezelni kellett, minden bizonnyal a múlt heti balesetének következményeiből adódóan.

Martín aztán feljött a negyedik helyre, míg nem sokkal félidő után Acosta visszaállt az élre, miután 63 ezreddel felülmúlta Marc Márquez idejét. Ezt követően némileg elcsendesedtek a dolgok, hiszen a mezőny tagjai inkább a versenytempóra koncentráltak, mígnem a hajrához közeledve Aleix Espargaró 132 ezredeslemaradással feljött a harmadik helyre, míg a Pramac motorosa tovább javított, de ez helyezésben nem nyilvánult meg, hiszen 9 ezreddel elmaradt Bagnaiától. Mindeközben mindkét Márquez kisebb konfliktusba keveredett: Marc Marco Bezzecchi, míg Álex Enea Bastianini számára volt útban.

Az utolsó 15 perc kezdetén Quartararo feljött a negyedik pozícióba, de nem sokáig volt ott, mivel Brad Binder a harmadik legjobb időt futotta meg. Ezután jött Bastianini, és átvette a vezetést, de Acosta rögtön visszaállt az élre. Bagnaia a harmadik helyre zárkózott fel, de körét elvették, majd Marc Márquez 169 ezreddel felülmúlta az ifjabbik olasz pilótát. Bastianini tovább gyorsult, és 33 ezreddel maradt el márkatársától, míg Pol Espargaró a nyolcadik pozícióba ugrott fel. Mindezt azok után, hogy Acosta a MotoGP-t illetően bemutatta a hétvége első bukását a 8-as kanyarban.

A véghajrá felé közeledve Martín 1:30.966-os körével 68 ezreddel felülmúlta a nyolcszoros világbajnokot, így átvette a vezetést. Bezzecchi az ötödik pozícióba ugrott fel, míg a sérült motort hajtó Quartararo 506 ezredes hátrányban a tizedik legjobb időt motorozta, így néhány perccel a vége előtt továbbjutásra állt. Sőt, aztán 347 ezredre csökkentette lemaradását, így további három riválisát előzte meg.

Bő 3 perccel a leintést megelőzően Bagnaia 81 ezreddel felülmúlta Martínt, így az eredményjelző tetején kötött ki, Jack Miller pedig a nyolcadik helyen állt, de ebből hamarosan kilencedik lett, mert Viñales a hetedik legjobb időt futotta. A címvédő eközben tovább javított, és 281 ezredre növelte előnyét.

2 perccel a vége előtt Aleix Espargaró elesett, aminek következtében ő már nem harcolhatott a továbbjutásért, és sokan nem javíthattak. Martínnak és Marc Márqueznek viszont volt erre lehetősége, de csak utóbbi élt vele, amivel megelőzte honfitársát, Bagnaiától viszont 185 ezreddel elmaradt. Morbidelli szintén gyorsult, és negyedik lett, amivel kiütötte Bindert a továbbjutók közül. Ezzel Bagnaia 1:30.685-tel zárt az élen, mögötte pedig Marc Márquez, Martín, Morbidelli, Bastianini, Acosta, Bezzecchi, Viñales, Quartararo és Miller lett az első tíz sorrendje. A Yamaha pilótája a májusi Francia Nagydíj óta először szerepelhet a Q2-ben.

A MotoGP misanói edzésének végeredménye