back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapMotoGPMartín minimális előnnyel Marc Márquez előtt a misanói nyitányon, Quartararo biztatóan kezdett

Martín minimális előnnyel Marc Márquez előtt a misanói nyitányon, Quartararo biztatóan kezdett

Jorge Martín zárta az élen a San Marinó-i Nagydíj első szabadedzését, mindössze 37 ezreddel megelőzve Marc Márquezt. Fabio Quartararo kifejezetten ígéretesen, míg Joan Mir sehogyan sem kezdett, mivel utóbbi gyomorrontás miatt a teljes napot kihagyja.

A Moto3 és a Moto2 mezőnye után a MotoGP is megkezdte a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjét Misanóban. A pályakörülmények a várakozásoknak megfelelően sokkal jobbak voltak, mint múlt héten Aragóniában. Ami a hőmérsékleti adatokat illeti, nem sokkal a kezdés előtt a levegő 27, míg az aszfalt 33 fokos volt.

Martín ismét össze tudja hozni a tökéletes hétvégét az Adriai-tenger partján? – hétvégi menetrend

A bokszutca kijáratának megnyitása után mindenki lágy első és közepes hátsó gumival gurult pályára. Pontosabban majdnem mindenki, ugyanis Joan Mir az egész napot kihagyja gyomorrontása következtében. Az első mért kört Álex Márquez teljesítette, a spanyol versenyző 1:36.407 másodperc alatt ért körbe. Ennél azonban sokkal jobb idők is születtek már az első próbálkozások során: Jack Miller 1:35.380-nal állt az élre, 56 ezreddel megelőzve Jorge Martínt, és további 9-cel Marc Márquezt.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a köridők rohamosan javultak, és Maverick Viñales 1:33.563-mal vette át a vezetést, 228 ezreddel megelőzve Martínt. A harmadik gyorskörök után pedig a szabadkártyával versenyző Pol Espargaró már 1:32.722-nél tartott, a Pramac pilótája pedig ezúttal is a második helyre jött vissza, 281 ezredes hátrányban honfitársa mögött. A Yamahák szintén jól kezdtek, szűk 10 perc elteltével Fabio Quartararo a harmadik, míg Álex Rins a hatodik helyet foglalta el, közöttük Marc Márquez és Francesco Bagnaia álltak.

Martín aztán 8 századdal felülmúlta a KTM tesztpilótáját, de csak ideiglenesen vette át a vezetést, hiszen nem sokkal később Espargaró 1:32.364-re faragta le az addigi legjobb időt. A tabella éllovasát ráadásul Quartararo is felülmúlta 12 ezreddel, ami kifejezetten ígéretes volt a Yamaha szempontjából.

A szabadedzés harmadához közeledve Franco Morbidelli 116 ezredes hátrányban feljött a második helyre, de szinte rögtön visszaesett két pozíciót. Marc Márquez ugyanis 1:32.077-tel átvette a vezetést, Martín pedig 138 ezreddel maradt el tőle, és ismét a második helyen állt az eredményjelzőn. Néhány perc múlva viszont Quartararo felülmúlta, 87 ezreddel elmaradva a nyolcszoros világbajnoktól.

Egy ideig nem változott az élmezőny sorrendje, majd szűk 20 perccel a leintés előtt Martín 47 ezredes előnnyel visszavette a vezetést, míg Brad Binder feljött az ötödik pozícióba. Sőt, a spanyol pilóta a következő körében tovább javított, és 1:31.779-re módosította a nap addigi legjobb idejét. Csapattársa, Morbidelli szintén gyorsult, és feljött a negyedik helyre, igaz, pár másodperc múlva Pol Espargaró többek között őt is felülmúlta, és 213 ezredes hátrányban a második pozícióba ugrott fel.Az olasz motoros azonban még egyszer próbálkozott, és 242 ezreddel maradt el Martíntól, így a harmadik helyen találta magát.

Bő 10 perccel a vége előtt Marc Márquez is visszatért a pályára. Elsőre ugyan javított, de maradt a negyedik, viszont utána 37 ezredre felzárkózott a világbajnoki tabella első helyezettje mögé, és a második helyre zárkózott fel. Quartararo szintén gyorsult, de mivel hibázott, a helyezésén nem javított, míg Pedro Acosta 647 ezredes hátránnyal a hetedik helyre jött fel, közvetlenül Bagnaia mögé. Igaz, nem sokkal később Viñales megfosztotta ettől a pozíciótól. Utóbbi csapattársa, Aleix Espargaró viszont meg is tudta előzni a címvédőt.

A hajrában még Binder feljött a hetedik helyre, innentől kezdve viszont nem változott az élmezőny sorrendje. Az élen Martín végzett, minimális különbséggel megelőzve Marc Márquezt, mögöttük pedig Pol Espargaró, Morbidelli, Quartararo, Aleix Espargaró, Binder, Viñales és Acosta lett az első tíz sorrendje.

A MotoGP első misanói szabadedzésének végeredménye