back to top
2024. szeptember 16. 20:51
KezdőlapMotoGP„Kritikus a helyzet” – Di Giannantonio közel sincs tökéletes állapotban spielbergi sérülése...

„Kritikus a helyzet” – Di Giannantonio közel sincs tökéletes állapotban spielbergi sérülése után

Fabio Di Giannantonio elárulta, bár az Aragóniai Nagydíj hétvégéje a körülmények ismeretében remekül sikerült, de továbbra sincs 100 százalékos állapotban, és a műtétet sem zárta ki. Ettől függetlenül elképzelhetőnek tartja, hogy a dobogóért csatázzon Misanóban.

Fabio Di Giannantonio számára rémálomszerűen alakult az Osztrák Nagydíj hétvégéje, amelynek a pénteki edzésén nagy balesetet szenvedett. A 25 éves motoros nem úszta meg sérülés nélkül a bukást, és nem sokkal később kiderült, hogy kificamodott a bal válla. Ennek következtében kénytelen volt kihagyni a hátralévő két napot.

A két héttel későbbi alcañizi forduló előtt kérdéses volt a szereplése, de végül elindult, és a főfutamon hetedikként ért célba, bár a guminyomásszabály megszegése miatt végül a nyolcadik pozícióba sorolták hátra. „Fantasztikus hétvége volt – nyilatkozta a San Marinó-i Nagydíj hétvégéjét felvezető sajtótájékoztatón. – Nem gondoltam volna, hogy képes leszek versenyezni. Elvárások nélkül érkeztünk meg Aragóniába, de végül nemhogy versenyezni tudtunk, hanem nagyon jó futamot teljesítettünk. Nagyon hátulról indultam, és sok versenyzőt meg tudtam előzni.”

Három pilótát is megbüntettek, jelentősen változott az Aragóniai Nagydíj pontszerzőinek sorrendje

Persze mindez nem azt jelenti, hogy Di Giannantonio tökéletes állapotban van, sőt. Az olasz versenyzőnek ráadásul nem ez az első sérülése az idényben, hiszen a nyári szünet előtti utolsó fordulóban, a Sachsenringen a jobb vállát is kificamította, bár amiatt nem kényszerült kihagyásra. Mindez természetesen megnehezíti az életét.

Igyekszünk kontroll alatt tartani a fájdalmat – fogalmazott. – Még mindig lábadozom a Sachsenringen és Spielbergben elszenvedett sérüléseimből. Jelenleg kissé a határon van a testem, de megvan a sebességem, úgyhogy nem aggódom túlságosan. Remekül érzem magam a motoron. Tudjuk, hogy a 2023-as géppel némi hátrányban vagyunk a 2024-es gyári motorokhoz képest, de úgy vélem, Misanóban nagyon jó versenyünk lehet.”

Di Giannantonio leszögezte, hogy még távolról sem épült fel, és azt is elárulta, nem kizárt, hogy ez „magától” nem fog megtörténni. Legalábbis erre utalnak azon szavai, hogy a későbbiekben az operációt is elképzelhetőnek tartja. Ezzel együtt optimista az előtte álló hétvégét illetően, és úgy véli, optimális esetben az élmezőnyben küzdhet.

Eldőlt, hogy Di Giannantonio motorra ülhet-e a hétvégén

Momentán hatvanszázalékos fizikai állapotban vagyok – szögezte le. – A váll kritikus terület a sérülések szempontjából. Az ember mindent a karjával csinál, különösen motorozás közben. Ez nem ideális a gyógyulás szempontjából. Remélem, a második misanói hétvégére már nyolcvanszázalékos leszek. Azonban fennáll a veszély, hogy ha elesek, ismét kificamodik a vállam. Jelenleg kritikus a helyzet, és dolgoznunk kell ezen a problémán. A szezon végéig figyelni fogjuk a vállamat, aztán meglátjuk, szükség van-e műtétre vagy bármi másra. Ugyanakkor még mindig erősek vagyunk, még ha nem is vagyok százszázalékos. Ha találunk valamit, ami segíti a motor vezethetőségét, ahogyan azt Marc tette Aragóniában, akkor harcolhatunk a dobogóért.”

Di Giannantonio először fog királykategóriás versenyt teljesíteni Misanóban azóta, hogy a VR46-hoz, vagyis a pályán korábban nagy sikereket elérő Valentino Rossi csapatához igazolt. „Együtt vacsoráztunk a csapattal, és nagyon magas az energiaszint – árulta el. – Mindenki mindent megtesz azért, hogy jól sikerüljön a hétvége. Nagyon fontos, hogy a maximumot nyújtsuk. Misano mindig különleges, idén még inkább az.”

Martín ismét össze tudja hozni a tökéletes hétvégét az Adriai-tenger partján? – hétvégi menetrend