back to top
2024. szeptember 16. 21:04
KezdőlapMotoGPA domináns Bagnaia mellett meglepetésemberek értek oda az első rajtsorba a misanói...

A domináns Bagnaia mellett meglepetésemberek értek oda az első rajtsorba a misanói időmérőn

Francesco Bagnaia új körrekordot felállítva nyerte meg a San Marinó-i Nagydíj időmérőjét Franco Morbidelli és Marco Bezzecchi előtt. A gyári Ducati pilótája 1.30.304 másodperces kört futott Misanóban. Marc Márquez elesett a hajrában, így nem tudott elmozdulni a kilencedik pozícióból. Joan Mir gyomorrontás miatt nem ült motorra, és egyben a hétvége további részétől is visszalépett.

Szombaton az időmérővel kezdődött meg a San Marinó-i Nagydíj programjának érdemi része a MotoGP-pilóták számára. A pénteki edzésen Francesco Bagnaia 1:30.685-tel zárt az élen, rajta kívül pedig Marc Márquez, Jorge Martín, Franco Morbidelli, Enea Bastianini, Pedro Acosta, Marco Bezzecchi, Maverick Viñales, Fabio Quartararo és Jack Miller jutott be közvetlenül a Q2-be.

Bagnaia megverte Marc Márquezt és Martínt, Quartararo hosszú idő után először jutott be a Q2-be

Ez egyben azt jelenti, hogy Brad Bindernek, Aleix Espargarónak, Pol Espargarónak, Miguel Oliveirának, Johann Zarcónak, Fabio Di Giannantoniónak, Álex Rinsnek, Álex Márqueznek, Augusto Fernándeznek, Nakagami Takaakinak, Raúl Fernándeznek, Luca Marininek és Stefan Bradlnek kellett motorra ülnie a kvalifikáció első szakaszában. Viszont Joan Mir már pénteken sem tudta megmérettetni magát. A gyomorrontása pedig szombatra sem jött helyre, így visszalépett a hétvége további részétől.

A bokszutca kinyitása után a levegő hőmérséklete 27, a misanói pályáé 34 fokos volt. A Q1-nek szinte mindenki az előre közepes – hátulra lágy gumikiosztással vágott neki. Az első gyorskört Di Giannantonio futotta meg, a VR46 pilótája 1:31.472-vel ragadta magához a vezetést.

Rövidesen azonban többen is legyorsulták az olasz pilótát. Előbb Álex Márquez állt élre 1:31.243-mal, majd Binder ragadta magához az első továbbjutó helyet. A dél-afrikai motoros ideje 1:31.148 másodperc volt. A két említett versenyzőhöz a két Espargaró került a legközelebb.

A hajrá aztán pont a fiatalabb Espargaró fivér bukásával kezdődött, Pol a 8-as kanyarban dobta el a KTM-et. Márkatársa, Binder eközben 1:30.908-ra javította tovább az idejét, amellyel ekkor még ő állt az első helyen.

Azonban a végén Álex Márquez is feljebb tudta csavarni a tempót: 1:30.903-mal átvette a vezetést. Ám Binder sem szomorkodhatott, hiszen a spanyol versenyző mellett ő jutott tovább a Q2-be. A legjobb idővel Aleix Espargaró maradt le, mögötte pedig Di Giannantonio, Pol Espargaró és Johann Zarco zárt.

Bagnaia, Marc Márquez, Martín, Morbidelli, Bastianini, Acosta, Bezzecchi, Viñales, Quartararo, illetve Miller mellett tehát Álex Márquez és Binder pályázhatott a pole pozícióra. A Q2-nek szintén mindenki az előre közepes – hátulra lágy gumikiosztással vágott neki. A csoport Bagnaia vezetésével gurult ki a pályára, akit Álex Márquez követett közvetlen közelről.

Így természetesen Bagnaia fejezte be az első gyorskört, a címvédő ideje 1:30.928 másodperc volt. A második nekifutásra viszont ezt 1:30.581-re tudta javítani, amivel megőrizte a vezetést. A második helyre Martín jött be, akinek ekkor 64 ezred volt a lemaradása. A harmadik pozíciót megszerző Acostának már 201 ezred volt a hátránya a gyári Ducati versenyzője mögött.

A hajrá az új körrekord felállításával indult, amire Bagnaia volt képes. A háromszoros világbajnok 1:30.304-et futott. A második helyre eközben kisebb meglepetésre Morbidelli, a harmadikra pedig Bezzecchi ugrott fel, de mindkettőjük hátránya tetemes, közel 3 tizedes volt.

Marc Márquez viszont már nem tudott feljebb lépni, mivel bukott a 15-ös kanyarban. Ráadásul ekkor csak a kilencedik helyet foglalta el, és így biztossá vált, hogy ennél nem lesz jobb rajzpozíciója.

Végül aztán már senki más sem tudott javítani, így Bagnaia új körrekordot felállítva megszerezte az idei második pole pozícióját. Az első sort Morbidelli és Bezzecchi teszi majd teljessé a két viadalon. A Pramac pilótájának ez az idei legjobb időmérős szereplése, korábban csak a hatodik rajtkockáig jutott. A VR46 motorosa viszont Jerezben már volt második is egy kvalifikáción, de azt leszámítva a mostani egy eléggé kiemelkedő eredmény tőle. Mögöttük a Martín, Acosta, Binder, Álex Márquez, Bastianini, Marc Márquez, Quartararo, Viñales, Miller sorrend alakult ki.