back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapSuperbikeAlex Lowes használta ki a legjobban Razgatlıoğlu hiányát, hat év után szerzett...

Alex Lowes használta ki a legjobban Razgatlıoğlu hiányát, hat év után szerzett pole-t a szakadó esőben

Alex Lowes nagy fölénnyel szerezte meg a pole pozíciót a Superbike-vb magny-cours-i fordulójának esőben rendezett Superpole-ján. A több bukást is hozó kvalifikáción Nicolò Bulega volt hozzá a legközelebb, Álvaro Bautista hátrány viszont több mint 4 és fél másodperc volt.

Toprak Razgatlıoğlu nélkül rendezték a Superbike-világbajnokság magny-cours-i fordulójának Superpole-ját, hiszen a török versenyző a pénteki bukása miatt nem vesz részt a hétvége további részében. Mindez lehetőséget adott a riválisoknak, elsősorban a gyári Ducati párosának, hogy jó pozíciót szerezzenek a későbbiekre, amikor sokat faraghatnak a ponthátrányukból. A harmadik szabadedzésen egyébként Michael Ruben Rinaldi végzett az élen, de mindez teljesen irreleváns volt, hiszen a nedves körülmények között csupán heten futottak mért időt.

Eldőlt, hogy az óriásit bukó Razgatlıoğlu motorra ülhet-e a magny-cours-i forduló további részében

Abból a szempontból viszont volt jelentősége, hogy a Superpole-on szintén vizes volt az aszfalt. Az első mért kört Danilo Petrucci futotta meg, a Barni versenyzője 1:54.811 másodperccel kezdett. Ezzel a második helyen állt az első próbálkozások után, hiszen csak Alex Lowes volt gyorsabb nála, igaz, ő 644 ezreddel verte meg. Sőt, szűk 5 perc után az olasz pilóta eldobta a motort az 5-ös kanyar féktávján.

Nem sokkal később Michael van der Mark 1:53.948-cal átvette a vezetést, márkatársa, Scott Redding pedig feljött a harmadik helyre. Sőt, aztán a holland pilótát is megelőzte, de Nicolò Bulega nála is gyorsabb volt 81 ezreddel, és 1:52.718-cal élre állt. Eközben előbb Tito Rabat, majd Sam Lowes is bukott a szakadó esőben.

A Superpole utolsó harmadában utóbbi ikertestvére 1:51.946-tal visszavette a vezetést, miközben a balesetek folytatódtak: előbb Rinaldi, majd Bulega került a földre. A legvégén aztán Remy Gardner kötött ki a kavicságyban, az élmezőny sorrendje viszont nem változott: Razgatlıoğlu hiányát Alex Lowes használta ki a legjobban, és 772 ezredes előnnyel megszerezte a pole pozíciót, 2018 után először.

A Kawasaki versenyzőjét Bulega követte, míg mögöttük a három BMW végzett Redding, Garrett Gerloff, Van der Mark sorrendben, a hatodik helyet pedig meglepetésre Xavi Vierge szerezte meg a Hondával. A Yamaha legjobbja Jonathan Rea volt, míg Álvaro Bautista csupán tizenhetedik lett, 4,684 ezredes hátrányban.

A Superbike-vb magny-cours-i Superpole-jának végeredménye