back to top
2024. szeptember 16. 20:53
KezdőlapSuperbikeEsőkáosz és drámai bukások után Van der Mark megőrizte a BMW sorozatát,...

Esőkáosz és drámai bukások után Van der Mark megőrizte a BMW sorozatát, Bautista dobogós

Michael van der Mark nyerte a Superbike-vb első magny-cours-i futamát, melynek elején eleredt az eső. Álvaro Bautista a tizenhetedikről a második helyre jött fel, miután Nicolò Bulega már az elején bukott, Garrett Gerloff és Alex Lowes pedig az élről estek el.

Bár az eső már nem esett a Superbike-világbajnokság magny-cours-i fordulójának első futama alatt, a pálya bizonyos részei még vizesek voltak, így a mezőny tagjai számára már a gumiválasztás is kihívás volt. A pole pozícióból több mint hat év után először Alex Lowes indulhatott, mellőle pedig Nicolò Bulega és Scott Redding rajtolhattak. Álvaro Bautista csupán a tizenhetedik helyet szerezte meg a Superpole-on, míg Toprak Razgatlıoğlunak ki kell hagynia a hétvége érdemi részét a második szabadedzésen elszenvedett bukása miatt.

Alex Lowes használta ki a legjobban Razgatlıoğlu hiányát, hat év után szerzett pole-t a szakadó esőben

A rajtot a köztes esőgumit választó Bulega kapta el a legjobban, de a Kawasaki versenyzője néhány kanyar múlva visszavette a vezetést. A harmadik pozícióba Michael van der Mark jött fel, de aztán hamarosan ő is megelőzte a gyári Ducati pilótáját, aki elkezdett visszaesni. A 2. körben aztán a 17-es kanyarban aztán látványosat esett, aminek következtében Jonathan Rea is a földre került. A többiek szerencsére ki tudták őket kerülni, de a hatszoros világbajnok így is fájlalta a kezét.

A 3. körre Andrea Locatelli feljött a második pozícióba, de az 5-ös kanyarban elcsúszott, ugyanis időközben elkezdett esni az eső. Ennek következtében Ivo Lopes is eldobta a motort. Van der Mark ezzel visszavette a második helyet, de Gerloff a 4. körben nemcsak őt, hanem Lowest is megelőzte, így átvette a vezetést. Eközben többen is bejöttek a bokszba esőgumikért, köztük Bautista is, Lowes és Van der Mark viszont csak egy körrel később jöttek ki. A kavarodás következtében a köztes abroncsot választó Gerloff óriási előnnyel vezetett Lowes és Van der Mark előtt, Bautista pedig már a negyedik pozícióban haladt.

A 7. körben Van der Mark ismét megelőzte Lowest, így feljött a második pozícióba. Nem sokkal később véget ért Gerloff pünkösdi királysága, ugyanis 35 másodperces előny birtokában eldobta a motort. Bár felállt, és még így is az élen állt, de a kör végén ő i kiment esőgumikért, így visszaesett a kilencedik helyre.

A 9. körben Lowes visszavette a vezetést, míg Redding az ötödik helyen haladva elesett, de csupán két pozíciót veszített Andrea Iannonéval és Xavi Viergével szemben. Axel Bassani szintén pórul járt, hiszen ő is a kavicságyban kötött ki. Ez annyira nem fájt a Kawasakinak, ellentétben azzal, ami két körrel később történt, ugyanis Lowes is elesett a 13-asban, és csak Redding mögé, a hetedik pozícióba jött vissza.

Gerloff vesszőfutása tovább folytatódott, ugyanis 1 percre megbüntették, miután 33 másodperc alatt teljesítette a minimum 45 másodpercesre előírt kerékcserét. Bradley Ray viszont kifejezetten jól állt, ám a 13. körben ő sem tudott fennmaradni a motoron. Ennek következtében már csak tizenöten maradtak versenyben.

Alex Lowes közben a sérült motorjával is gyors volt, és a 15. körben megelőzte Iannonét, ám az egyik burkolati elem annyira lifegett, hogy fekete-narancssárga zászlót kapott, így feladta a futamot. A hatodik pozícióban haladó Viergét szintén megbüntették a túlságosan gyors kerékcsere miatt, egészen pontosan 6,495 másodperccel.

A 18. körben a másik Lowes, Sam is elesett, Remy Gardner pedig már másodszorra került a földre. Ennek következtében összesen tizenegyen fejezték be a futamot: elsőként Van der Mark, aki így életben tartotta a BMW győzelmi sorozatát, és a márka már zsinórban 14 diadalnál jár. A holland pilóta ezelőtt a 2021-es második mandalikai versenyen állt dobogón utoljára, az az évi portimãói Superpole versenyen nyert utoljára, és a 2019-es második jerezi viadalon nyert utoljára főfutamot.

Bautista szintén örülhet, hiszen a második helyével 30 pontra megközelítette Bulegát, míg Razgatlıoğluval szemben 122 egységre csökkent a hátránya. A dobogó harmadik fokára Danilo Petrucci állhatott fel, míg Redding a bukása ellenére negyedikként zárt. Iannone lett az ötödik, míg Lecuona a büntetés miatt megelőzte Viergét.

A Superbike-vb első magny-cours-i futamának végeredménye