back to top
2024. szeptember 16. 20:54
KezdőlapMotoGPMarc Márquez úgy látja, egyelőre nincs harcban a győzelemért, ahhoz „még egy...

Marc Márquez úgy látja, egyelőre nincs harcban a győzelemért, ahhoz „még egy kicsi” hiányzik

Hiába lett második mind az első szabadedzésen, mind az edzésen, Marc Márquez szerint jelenleg csak a dobogót tudja célba venni. A nyolcszoros világbajnok arra is kitért, hogy Misanóban kiket tart a legveszélyesebb ellenfeleinek. Márquez arról szintén szót ejtett, hogy most miért nem tud az előző fordulóhoz visszanyúlni.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az Aragóniai Nagydíjon Marc Márquez, hiszen mindkét pénteki edzésen, az időmérőn, a sprinten és a főfutamon is ő bizonyult a legjobbnak. Granollers születte egyébként hivatalosan a vasárnapi győzelmével vetett véget az 1043 naposra nyúlt nyeretlenségi sorozatának.

Marc Márquez szeretné, ha a Hondánál is magukénak éreznék a rekordot jelentő győzelmét

Ezen a hétvégén viszont már Misanóban van a mezőny, ahol a versenyzők a San Marinó-i Nagydíj keretein belül mérik össze a tudásukat. Márquez ezt a fordulót is kimondottan jól kezdte, hiszen mind az első szabadedzésen, mint az edzésen második lett, előbbin Jorge Martín, utóbbin Francesco Bagnaia mögött. A nyolcszoros világbajnok persze nem most mutatta meg először, hogy fekszik neki az Adriai-tenger partján fekvő pálya, hiszen öt királykategóriás győzelmével ő mondhatja magát a legeredményesebbnek itt.

Mindebből könnyen szűrhetné le azt az ember, hogy ezen a hétvégén sem tudják majd megállítani. Ő viszont azt gondolja, hogy a győzelem még egyáltalán nincs ott a kezében. Márquez úgy látja, hogy nem tanácsos az aragóniai eseményekből kiindulni, mivel az ottani eső által összekoszolt pálya, a rossz tapadási viszonyok eléggé a kezére játszottak.

Valóban csoda volt Marc Márquez menetelése, vagy szimpla papírforma?

„Pénteken leginkább a Red Bull Ringen [megtapasztalt] érzéseket kerestem, nem pedig az aragóniaiakat – jelentette ki Márquez. – Az ottani [aragóniai] körülmények nem voltak valósak, de az ausztriai érzéseket azért megtaláltam. És az a különleges íz, amit a győzelem ad… Ahogy mindig, most is ugyanazzal az intenzitással, de már más magabiztossággal megyek ki a pályára. Így pénteken arra is próbáltam koncentrálni, hogy ne essek túlzásokba, és ne lépjem túl a határokat.”

Viszont Misanóban vagyunk… Ez jelenleg nem az én harcom – tette hozzá. – Gyakorlatilag ugyanabban a helyzetben voltunk [mindkét pénteki edzésen]: van két olyan pilóta, Jorge Martín és Pecco Bagnaia, akik folyamatosan emelik a lécet, és a hétvége további részében is így fognak tenni. Ráadásul nem feledkezhetünk meg Enea Bastianiniről és Franco Morbidelliről sem, akik szintén nagyon erősek itt. Egyelőre a dobogóért vagyunk harcban, de a győzelemhez még egy kicsi hiányzik. A 3-as szektorban egyenletesebbnek és gyorsabbnak kellene lennem, különösen a 11-es, 12-es és 13-as kanyarok közti gyors szakaszon. Az erősségem, ami általában segít, a híres nagy dőlésszög itt is megvan, de ezúttal kontraproduktív. Szóval néhány apró dolog még hiányzik, de azért jól éreztem magam pénteken, és végig az élmezőnyben voltam.”

Bagnaia megverte Marc Márquezt és Martínt, Quartararo hosszú idő után először jutott be a Q2-be

Ahogy az előző fordulók helyszínein, a gumikopás kezelése Misanóban is kulcsfontosságú. Márquez épp ezért is a Red Bull Ringre tekint vissza, hiszen a spielbergi aszfalt idén a megszokott módon falta az abroncsokat, bár azok nem ugyanolyanok voltak, mint amilyeneket ezen a hétvégén használnak. „A Red Bull Ringen más volt a karkasz [a gumiabroncs teherhordó váza – a szerk.], szóval, ha itt teljesen ugyanúgy éreztem volna magam, mint Ausztriában, az lett volna csak az igazi – jegyezte meg a spanyol motoros. – Aragóniában csúszós volt a pálya, mivel többször is esett a hétvége folyamán. Itt megint olyan a tendencia, amilyen a korábbi fordulókban volt: öt-hat körös gumikon jobban érzem magam, mint az újakon.”