back to top
2024. szeptember 19. 18:22
KezdőlapMotoGP„A fenébe, mennyire gyors ez a cucc?!” – F1-es futamgyőztessel csapott össze...

„A fenébe, mennyire gyors ez a cucc?!” – F1-es futamgyőztessel csapott össze Acosta (videó)

Pedro Acosta gokartban mérte össze tudását Oscar Piastrival. Bár nem meglepő módon a McLaren Forma–1-es pilótája bizonyult gyorsabbnak, de a MotoGP újonca őt is lenyűgözte, hiszen relatíve kicsi volt a hátránya.

Érdekes összecsapást szervezett meg a Quad Lock. Pedro Acosta gokartban mérte össze tudását az idei Forma–1-es Magyar Nagydíjat megnyerő Oscar Piastrival, A helyszín a dél-franciaországi Brignoles volt, ahol az ausztrál versenyző korábban nem ment, de persze így is előnyben volt a 20 éves motorossal szemben, hiszen ő először ült ilyen járműben.

Az esemény „házigazdája” az F1-es sajtótájékoztatókat vezető Tom Clarkson volt, aki megkérdezte Piastritól, hogy jó tanár-e. „A barátnőm valószínűleg azt mondaná, hogy nem, de szerintem elég jó vagyok – felelte. – Ugyanakkor őszintén szólva én sem tudom, merre fogok menni.” Mindez azért volt fontos, mert ő magyarázta el Acostának a gokart működését. Megmutatta neki a váltót, elmondta, hogy váltásnál fel kell engedni a gázt, és hangsúlyozta, hogy a féket nem kell annyira keményen nyomni, mert a motorfék is segít a megállásban.

Előtte azonban odasétáltak a gokartokhoz, és eközben arról beszéltek, hogy mit találnak furcsának a másik sportágában. Piastri kiemelte, hogy a MotoGP-ben sokkal nagyobb a sisakrostély, mire Acosta leszögezte, hogy máskülönben lehetetlen lenne vezetni. A 20 éves motoros pedig azon csodálkozott, hogy az F1-esek miként képesek menni a glóriával, hiszen neki a szimulátorban nem ment, de a McLaren versenyzője elmondta, a valóságban ez sokkal könnyebb, és „észre sem veszi az ember”. Azt viszont hozzátette, hogy a beszállásnál valóban zavaró a jelenléte.

Miután beültek az autóba, Acosta kijelentette, hogy idegesebb, mint amikor először ült MotoGP-motoron. Piastri ugyanakkor megnyugtatta, hogy évek óta nem ült váltós gokartban, így neki sem lesz könnyű dolga. Aztán elindultak a „szabadedzésre”, amelyen a GasGas versenyzője követte a McLaren pilótáját. Eközben Clarkson megkérdezte Piastri menedzserét, a kilencszeres F1-es futamgyőztes Mark Webbert, hogy mi a különbség a normál gokarthoz képest. A Minardi, a Jaguar, a Williams és a Red Bull egykori menője kiemelte, hogy ez a fajta gokart sokkal nagyobb fizikai kihívást igényel, és jóval nehezebb ráérezni, ebből a szempontból Acostát valósággal mély vízbe dobták. Hozzátette, kíváncsi a visszajelzéseire.

Nos, a visszajelzés meg is érkezett. „A fenébe, mennyire gyors ez a cucc?! – mondta, miután megálltak. – A harmadik körre teljesen meghaltam, csak próbáltam tartani a kormányt.” Acostának elsősorban a bal karja fáradt el, és azt is elmondta, hogy eleinte nem tudott jól váltani. Nem véletlen, hogy Piastri is az utolsó körökben nyújtott teljesítményét emelte ki. A 23 esztendős pilóta szerint ellenfele egyedül a hosszú jobbkanyarban maradt el tőle látványosan, de a hajtű- és a rövid kanyarokban jó teljesítményt nyújtott.

„Hogy őszinte legyek, ez igazán lenyűgöző, figyelembe véve, hogy először vezet gokartot – fogalmazott, miután Acosta ismét kiment a pályára, immáron egyedül. – Egyáltalán nem fél. Persze ő egy MotoGP-versenyző, úgyhogy nem hiszem, hogy sok minden képes őt megijeszteni. Attól sem tart, hogy megcsúsztassa a gokart hátulját, amit jó látni. Mondjuk váltás közben használja a motorféket, de rendben van. Nem hiszem, hogy a hátsó kerekek most a legjobb barátai. Egyértelműen nyomja.”

„Most nagyon jól éreztem magam, szerintem már le tudlak győzni” – közölte Acosta, miután visszatért. A felek valóban összemérték tudásukat, igaz, csak egy körön. Előbb Piastri ment ki a pályára, és 44,22 másodperces körrel zárt. „Őszintén szólva jobbra számítottam, amikor láttam, hogyan veszi be ezeket a kanyarokat – jelentette ki a kétszeres világbajnok. – Valamit találnom kell, de fogalmam sincs, hogy mit.”

Ezután a spanyol újonc következett, miközben Piastri viccesen azt fejtegette, hogy ha kikap, az a karrierje végét jelentheti. Azt viszont már komolyan mondta, hogy ha ellenfele 1 másodpercen belül lesz hozzá képest, az már lenyűgöző szereplés a szemében. Végül 97 század volt a különbség, hiszen Acosta 45,19-ig jutott, amiért persze megkapta az elismerést. A háromszoros MotoGP-dobogós a végén elárulta, hogy ezúttal két kör után készült el az erejével.

Acosta nem hisz a rádiózásban, aminek a veszélyeire is felhívta a figyelmet