back to top
2024. szeptember 18. 20:46
KezdőlapMotoGPRossi elárulta, mikortól vélte úgy, hogy Marc Márquez el akarja gáncsolni a...

Rossi elárulta, mikortól vélte úgy, hogy Marc Márquez el akarja gáncsolni a bajnoki küzdelemben

Valentino Rossi szerint Marc Márquez már a 2015-ös év elején megpróbálta őt kiütni. A kilencszeres világbajnok azt is elárulta, a Holland TT után jutott a fülébe, hogy a spanyol versenyző és a körülötte lévők meg akarják akadályozni, hogy ismét felérjen a csúcsra.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Valentino Rossi ismét felelevenítette a MotoGP történetének legnagyobb botrányát, amikor Marc Márquez látványosan próbálta őt akadályozni a 2015-ös sepangi futamon, majd a Honda akkori pilótája bukott, aminek következtében ellenfelét megbüntették, és így nem volt esélye megőrizni előnyét a bajnokságban. Ugyanakkor a két fél már korábban is többször összecsapott a szezon során: ezek közül kettő meglehetősen emlékezetesen zárult, és finoman szólva sem javította a viszonyukat.

Rossi folytatja a sárdobálást Marc Márquezzel szemben: Senki másnak nem volt ilyen mocskos húzása

Rossi számára jól alakult az első két forduló, hiszen Katarban nyert, Austinban pedig harmadik lett, így vezette az összetettet. Argentínában viszont úgy tűnt, hogy Márquez, ha holtversenyben is, de átveheti a vezetést, hiszen sokáig vezette a versenyt. A hajrára viszont a Yamaha motorosa utolérte, és megelőzte riválisát, aki azonban sikeresen visszatámadott. A Doktor viszont újból maga mögé utasította, és a visszavágás ezúttal már eséssel végződött az akkor 22 éves versenyző számára.

„2015-ben remek formában voltam, és tudtam, hogy Márquez és [Jorge] Lorenzo a legnagyobb riválisaim a bajnoki címért – fogalmazott Rossi a ’Mig Babol’ podcastban. – Az első, katari futamon Márquez rakétaként szállt el az egyes kanyarban, és azt gondoltam, hogy »ez jól alakul«. Aztán Argentínában elkezdődtek ezek a dolgok közöttünk. Keményen jöttem vissza Márquezre, és amikor utolértem, úgy éreztem, vége a csatának. Azonban ahelyett, hogy követett volna, szándékosan nekem jött, hogy megpróbáljon kiütni. Tartottam az ívemet, ám összeértünk, ő pedig elesett. Aztán úgy tett, mintha még mindig jóban lennénk.”

A következő négy versenyt egyaránt Lorenzo nyerte, de még így is Rossi vezette az összetettet, igaz, csupán egyetlen ponttal. Márquez viszont eközben egy-egy második és negyedik pozíció mellett két kiesést produkált, és 69 egysége pontosan a fele volt annak, amennyivel az olasz pilóta rendelkezett. A Holland TT-n viszont ismét ők ketten csaptak össze: a legvégén Rossi állt az élen, ám Márquez az utolsó sikán előtt bevetődött mellé. A két motor összeért, az akkor 36 esztendős versenyző a sikánt átvágva kivezette a motort, és megnyerte a futamot. Mindez nem igazán nyerte el a címvédő tetszését.

„Aztán jött Assen, és az egész futamot együtt töltöttük, oda-vissza előzgetve egymást – folytatta Rossi. – Kemény volt, és nem engedett el, majd odaértünk az utolsó kanyarhoz [valójában sikánhoz – a szerk.]. Erővel kellett bemenni, hogy el tudjunk távolodni egymástól, de meglökött. Éreztem, hogy jön felém, és nem volt sok lehetőségem, előrementem. Levágtam a kanyart, és győztem. A parc fermében odajött hozzám, és mondta, hogy »így könnyű nyerni«. De mit akar, mit tegyek? Mondja el nekem, mit csináljak, ha jön felém. »Objektívnak kell lenned«, ezt mondtam neki.”

Márquez bajnoki esélyei innentől minimálisra csökkentek. Bár a következő két versenyt megnyerte, majd Brnóban hozott egy második helyet, a silverstone-i bukásával végleg a gyári Yamahák házi csatájává vált a bajnokság. Rossi azonban már az asseni futam után hallott olyan hangokat, hogy a Honda pilótájának nem mindegy, hogy az övé vagy Lorenzóé lesz a végső győzelem.

„Ezután odamentünk hozzá, én pedig megkérdeztem tőle, hogy »szerinted mit kellett volna tennem?« – emlékezett vissza. – Utána hallottam, hogy a paddockban járva azt mondják, hogy »rendben, mi már nem nyerhetjük meg a világbajnokságot, de [Rossi] sem fog nyerni«, főleg [Emilio] Alzamora [Márquez akkori menedzsere – a szerk.] részéről. Ezek a pletykák a spanyolok között terjedtek, és néhány spanyol barátom szólt, hogy legyek óvatos és vigyázzak.”

A többi, ahogyan mondani szokás, történelem. Rossi a Maláj Nagydíj hétvégéjét felvezető sajtótájékoztatón nyíltan megvádolta Márquezt, hogy Lorenzót segíti, ami akkor egyrészt abszurdnak tűnt, tekintve, hogy a Honda akkori versenyzője pont honfitársa előtt nyerte meg az azt megelőző Phillip Island-i viadalt, másrészt utólag egyértelmű, hogy nagyon rosszul sült el. A kilencszeres világbajnok viszont leszögezte, már akkor sem arról volt szó, hogy rémeket látott. „Én csak a tényeket közlöm – szögezte le. – Ez nem valamiféle babona, Marc eltökélte, hogy nézi az idejeimet, és mindent, amit csinálok.”

Stoner szerint mindenki Marc Márquezt hibáztatta, pedig Rossi indította el a konfliktusukat