back to top
2024. szeptember 19. 06:28
KezdőlapMotorsportSzívmelengetően szép gesztus: ellenfele nem fogja megelőzni a tabellán az elhunyt Luca...

Szívmelengetően szép gesztus: ellenfele nem fogja megelőzni a tabellán az elhunyt Luca Salvadorit

Luca Salvadori bajnoki ellenfele csapatával együtt visszalép az olasz National Trophy 1000 utolsó két fordulójától, lehetővé téve az elhunyt pilóta posztumusz bajnoki címét. Francesco Bagnaia hosszú sorokon át méltatta honfitársát, de nem csak ő emlékezett meg róla.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a hétvégén életét vesztette a Supersport-világbajnokság és a MotoE egykori versenyzője, a tartalomgyártóként is népszerű Luca Salvadori. A 32 éves motoros egy németországi futamon belekeveredett az előtte kibontakozott balesetbe, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét már nem tudták megmenteni.

Versenybalesetben elhunyt a tartalomgyártóként is népszerű pilóta, Luca Salvadori

Salvadori idén az olaszországi National Trophy 1000 sorozatban szerepelt állandó jelleggel, és jó esélye volt rá, hogy megnyerje a bajnoki címet, hiszen két fordulóval a vége előtt 29 ponttal vezetett Filippo Rovelli előtt. Utóbbi a Pistard csapatánál versenyez, amelynek első embere, Gianluca Galesi Milella megemlékezett az elhunyt riválisról.

„Valami nagyon rossz történt, amit alig tudok elhinni – kezdte. – Az ember, aki négy éven át volt csapatunk [pilótáinak], azaz [Roberto] Tamburininek, [Gabriele] Giannininek és idén Filippo Rovellinek a riválisa, meghalt. Luca nagyszerű srác volt, jó fej, kedves, aranyos, derűs. Az olyanok, mint én, akiknek volt szerencséjük találkozni vele, tudják, milyen volt Luca. Amikor utoljára találkoztunk, erről a németországi versenyről is beszélgettünk, ahol rajthoz állt. Nem volt benne biztos, hogy elinduljon-e, mondván, így óvná a motort. Végül azonban elment, és soha nem tért vissza.”

Ami ezután következett, arról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, annyira szép gesztusról va szó. Galesi Milella ugyanis itt nem állt meg, és bejelentette, hogy csapata nem vesz részt a National Trophy 1000 utolsó két hétvégéjén. Ezzel eldőlt, hogy Salvadori posztumusz bajnoka lesz a sorozatnak, amelyben idén kiemelkedően teljesített.

„Filippo Rovellivel beszéltünk róla, hogy elinduljon-e Imolában – folytatta. – Ott és Cervesinában sem leszünk jelen versenyzés céljából. Csak azért leszünk ott, hogy lerójuk a tiszteletünket Luca előtt. Ezzel a gesztussal szeretnénk biztossá tenni, hogy Luca, habár már nincs itt, odafentről ünnepelhesse a National Traophy 1000 bajnoki címét, amelyet oly sok éven át üldözött, és nagyon közel került hozzá. Idén megnyerhette volna, mert hatból négy győzelmet aratott, de sajnos nem fogja tudni megünnepelni. Az egyetlen módja annak, hogy elbúcsúzzunk tőle, hogy nem veszünk részt az utolsó két fordulón, hogy megnyerje a bajnoki címet.”

A technikai sportokban és úgy általánosságban a sportban szerencsére nagyon ritkán kell posztumusz bajnoki címről beszélni. A legismertebb eset a Forma–1-ben történt, amelynek 1970-es szezonjában Jochen Rindt életét vesztette Monzában, és bár abban a pillanatban még többen is utolérhették volna, ez senkinek sem sikerült. A két esetet abból a szempontból is párhuzamba lehet állítani, hogy az osztrák versenyző első számú üldözője, Jacky Ickx ugyan nem lépett vissza, de utólag beismerte, hogy nem akarta megelőzni néhai ellenfelét.

Bagnaia is megemlékezett Salvadoritól

Salvadoritól rengetegen búcsúztak el nyilvános bejegyzésben. Köztük Francesco Bagnaia is, aki jó néhány alkalommal találkozott honfitársával, a közelmúltban például a World Ducati Weeken futottak össze. A háromszoros világbajnok egy rendkívül hosszú posztban méltatta a 32 esztendős versenyzőt, aki szerinte mindenki előtt pozitív példa lehet.

„Luca Salvadori referenciaponttá vált, nemcsak nekem, hanem minden motorsportrajongónak – fogalmazott. – Egy olyan világban, amely kicsit visszafelé halad, ahol a sikert nem mindig bocsátják meg, ő mindig minden futamot, edzést, ütközést objektíven értékelt. Amolyan tartozékká vált. Nemcsak a szavai miatt, hanem azért is, ahogyan hallatta a hangját. Amikor felajánlotta egy interjú vagy egy beszélgetés lehetőségét, mindig örömmel osztottam meg vele a gondolataimat, mert rendkívül pozitív volt… az ember oda akart rá figyelni, mert annyira szenvedélyesen szerette, amit csinált, és ez a kiváltság nagyon keveseknek adatik meg. Soha nem fogom elfelejteni azt a három kört, amit együtt tettünk meg Portimãóban… amikor visszatértünk a bokszba, el volt ragadtatva, nagyon kevés alkalommal láttam valakit ennél boldogabbnak. Sikerült munkává alakítania a szenvedélyét, és mindent beleadott, soha nem adta fel, mindig hitt [a sikerben].”

„Luca nemcsak nekem fog hiányozni, hanem mindenkinek, mert alapvető fontosságú, hogy legyenek ilyen emberek a világunkban. Alberto Naskával, a The Talking Helmettel és az I Nostri Pilotival együtt olyasmit indított el, ami soha korábban nem létezett, és rengeteg embert inspirált arra, hogy más módon kövesse ezt a csodálatos sportágat… szinte közelebbről, mint amit egy televízió tud nyújtani. Köszönjük, Luca, hiányozni fogsz nekünk.”

Gino Borsoi, Salvadori egykori MotoE-istállójának, a Pramacnak a csapatmenedzsere is billentyűzetet ragadott. „Szeretted a sportágunkat, és tudtad, hogyan közvetítsd az embereknek az érzelmeket – írta. – Szívből köszönöm neked, amit a világunknak adtál. Soha nem fogjuk elfelejteni, mekkora szenvedéllyel viseltettél a motorok iránt. Nyugodj békében, Luca.”

Lucio Cecchinello, az LCR tulajdonosa ugyancsak nem hagyta szó nélkül a tragédiát. „Luca… a jövőben is így fogok rád emlékezni… a stílusodra, arra, hogy mennyire szerettél beszélgetni a szenvedélyedről és leírni az érzelmeidet… most pedig továbbra is érezd jól magad odafent – olvashatóak szavai. – Hiányozni fogsz nekünk, barátunk. RIP.”

Az olasz Sky Sports kommentátorának, Guido Medának a szavait idézte. Ezt a bejegyzést több ismert olasz versenyző, köztük a Superbike-vb-n szereplő Andrea Iannone és Andrea Locatelli, valamint az Aprilia MotoGP-tesztpilótája, Lorenzo Savadori is megosztotta. Ahogyan a Forma–2-ben szereplő, jövőre pedig az F1-ben Lewis Hamilton helyén, a Mercedesnél bemutatkozó Andrea Kimi Antonelli is.