csütörtök, szeptember 19, 2024
KezdőlapMotoGPTeljesen egyedi szerződése lesz a Magyar Nagydíjnak a MotoGP-vel

Teljesen egyedi szerződése lesz a Magyar Nagydíjnak a MotoGP-vel

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Carmelo Ezpeleta kiemelte, hogy a szokásosnál jóval hosszabb szerződést írtak alá a Magyar Nagydíjjal. A MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója a P1race.hu jelenlétében lezajlott sajtóbeszélgetésen azt is elárulta, hogy bár a korábbi projektek nem valósultak meg, ezúttal magabiztos a sikert illetően.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, csütörtökön délelőtt hivatalossá vált, hogy a gyorsaságimotoros-világbajnokság visszatér Magyarországra, hiszen 2025-ben 33 év után ismét lesz Magyar Nagydíj. A futamnak, valamint a Superbike-vb versenyének kezdetben a Balaton Park Circuit ad otthont, de a hosszú távú cél, hogy a Hungaroring legyen a MotoGP otthona hazánkban.

Hivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

- Advertisement -

A sajtótájékoztatón Carmelo Ezpeleta, a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna vezérigazgatója is jelen volt. Az esemény után a P1race.hu-nak volt lehetősége egy további sajtóbeszélgetésen részt venni, amelyen kérdésünkre kiemelte, hogy a jogtulajdonos és a Magyar Nagydíj között rendkívül különleges megállapodás jött létre.

„Persze, hogy fontos – válaszolta arra a kérdésre, hogy Közép-Európa mennyire fontos piac, miután jövőre a Balaton Park Circuit mellett Spielbergbe és Brnóba is elutazik a mezőny. – Európa szívéről van szó. Ahogyan mondtam, számos ország érdeklődött a versenyrendezés iránt, nekünk pedig ki kell választanunk, hogy honnan jön a legnagyobb érdeklődés. A magyar kormánnyal kötött szerződésünk meglehetősen különleges, hiszen általában öt évnél hosszabb időre nem állapodunk meg, most viszont tíz évben egyeztünk meg, mert nagy projektről van szó. A magyar kormány elkötelezett az iránt, hogy a fejlesztések elkészüljenek, és meglegyen a megfelelő kontroll, ezért tíz évre szerződtünk. Ismétlem, normál esetben öt évről lenne szó.”

Hivatalos: Brno visszatér a MotoGP naptárába, évekre biztosított a helye

Mint ismert, az elmúlt években többször is szóba került, hogy a MotoGP-korszakban először megrendezzék a kétkerekű Magyar Nagydíjat. Ehhez a legközelebb a Balaton Park Circuit járt, amely a királykategória idei versenynaptárában tartalékhelyszínként szerepelt, míg a Superbike-vb programjában benne is volt, de végül egyik hétvége sem valósult meg. Ezpeleta ugyanakkor magabiztos azt illetően, hogy ezúttal tényleg pályára fognak gurulni a motorok.

„Aláírtuk a szerződést a magyar kormánnyal, ami nekem elég garancia – szögezte le. – A HUMDA-val állapodtunk meg. Több projekt is volt, legutóbb Kelet-Magyarországon [Hajdúnánás – a szerk.], de a járvány miatt ez nem valósult meg. Más lehetőségek után néztünk, a Hungaroring is felmerült, de azt nehéz lett volna összehozni. Végül erre a helyszínre koncentráltunk, és szerintem nagyon érdekes ez a lehetőség.”

Amennyiben minden a tervek szerint halad, a MotoGP augusztus vége felé látogat el hazánkba. Ennek főpróbája lényegében a Superbike-világbajnokság magyarországi fordulója lesz, amelyet pár héttel korábban fognak megrendezni. A kettő között ráadásul a Forma–1-es Magyar Nagydíjat is megtartják, vagyis a magyar autó- és motorsportrajongóknak szép hónapjuk lesz.

- Advertisement -