back to top
2024. szeptember 21. 12:36
KezdőlapMotoGPQuartararo egyelőre óvatos, de a Q2-be jutás az „egész hétvégéjét megváltoztatja”

Quartararo egyelőre óvatos, de a Q2-be jutás az „egész hétvégéjét megváltoztatja”

Fabio Quartararo elárulta, az új motorblokknak köszönhetően könnyebb vezetni a Yamahát, de úgy véli, most még nem lehet megmondani, hogy valóban történt-e érdemi előrelépés. Álex Rins már csütörtökön belázasodott, aminek az lett a vége, hogy kénytelen volt kihagyni az Emilia-romagnai Nagydíj edzését.

Fabio Quartararo az első misanói hétvége után az Emilia-romagnai Nagydíj pénteki napján is bejutott a Q2-be. Sőt, ezúttal sokkal nyugodtabb lehetett, hiszen nem a kilencedik, hanem az ötödik pozícióban végzett az edzésen, és csak a világbajnokság első négy helyezettje, a Ducati mostani idényének négy legerősebb versenyzője előzte meg.

Ha pedig az időeredményeket is megnézzük, akkor látszik, hogy valóban történt előrelépés a két héttel ezelőtti alkalomhoz képest. Bár a mindkétszer az élen záró Francesco Bagnaiához képest nem sokat csökkent a különbség (628 ezred helyett 6 tized), de az 1:31.313 másodperces köridőt 427 ezreddel meg tudta javítani. A francia motoros azonban egyelőre óvatos.

Sikerült fejlődnünk a teszten – nyilatkozta. – A motorblokkunk más, és ugyan ez nem biztosít nagyobb teljesítményt, de könnyebbé teszi a vezetést. Az alapon is javítottunk, az elektronikán pedig változtattunk. Örülök, hogy ebben a pozícióban találom magam, de még korai lenne megmondani, hogy egyértelműen előreléptünk-e. Aragóniában nem rajtoltunk jó pozícióból, de a tempó már [ott is] jobb volt. Érdekes lesz látni, hogy a következő két futamon mi lesz. Mindenesetre a Q2-be jutás az ember egész hétvégét megváltoztatja.”

Martín a hajrában bukott, Bagnaia körrekorddal hozta a misanói edzést

Quartararo hozzátette, a nehézségek ellenére nem felejtett el vezetni, és akár a tizedik, akár a tizenötödik helyen zár, a legjobbját nyújtja. Massimo Meregalli, a Yamaha csapatigazgatója méltatta pilótáját, és optimistán értékelt. „Rengeteg motivációt ad, hogy látjuk a munkánk gyümölcsét, és egy kis fényt az alagút végén – fogalmazott. – Fabio nagyszerű munkát végez, és eltökélt szándékunk, hogy az időmérőn és a sprinten is fenntartsuk ezt a lendületet.”

Az olasz szakember Álex Rinsre is kitért, és leszögezte, a csapat teljes mértékben támogatja a döntését. Merthogy a spanyol motoros nem vett részt az edzésen, ugyanis belázasodott, ennélfogva fontos pályaidőt vesztett. A 28 éves pilóta szombaton már pályára léphetett, és a cikkünk megjelenésének pillanatában is zajló második szabadedzésen is ott van.

Nagyon csalódott voltam, hogy délután nem tudtam menni – kezdte. – Sajnos csütörtök óta nem érzem jól magam. Kicsit belázasodtam, de bíztam benne, hogy javulni fog. Ehelyett romlott az állapotom, és inkább nem vállaltam felesleges kockázatot. Most pihenni fogok, és remélem, szombatra jobban leszek, hogy újra pályára tudjak gurulni.”