back to top
2024. szeptember 28. 17:23
KezdőlapMoto2Canet verhetetlen volt a Moto2 időmérőjén, Ortolá lett úrrá a legjobban a...

Canet verhetetlen volt a Moto2 időmérőjén, Ortolá lett úrrá a legjobban a Moto3-as káoszon

Az Indonéz Nagydíjon Arón Canet nyerte a Moto2-es időmérőt Jake Dixon és Ogura Aj előtt. A Moto3 káoszos kvalifikációján Iván Ortolá bizonyult a legjobbnak Colin Veijert és Furuszató Taijót legyőzve.

A mandalikai pályán szombaton nemcsak a MotoGP, hanem a két kisebb kategória mezőnye is összemérte a tudását. A két időmérő előtt elég meleg volt, a levegő hőmérséklete 29, az aszfalté pedig 61 fokos volt.

Moto2

A középső kategóriát illetően a tabella első tíz helyezettje közül a második Sergio Garcíának kellett motorra ülnie a Q1-ben. Az első próbálkozások során Marcos Ramírez áll az élre egy 1:34.380 másodperces körrel, majd García vette át a vezetést 1:34.255-tel.

Az etap közepén azonban Albert Arenas beerősített, és 1:33.881-gyel elvitte az első továbbjutó helyet. Rajta kívül még sorrendben García, Darryn Binder és Barry Baltus folytathatta az időmérő második szakaszában. A végén Zonta van den Goorbergh bukása sokakat megfosztott a javítás lehetőségétől.

A Q2-őt az előző és a mostani körrekordot is tartó Arón Canet kezdte a legjobban, és 1:33.624-gyel élre is állt. Ezzel az idővel akkor nagyjából 2 tizeddel verte a legközelebbi üldözőjét, Alonso Lópezt. Celestino Vietti eközben elég nagyot bukott, de szerencsére a saját lábán távozott az eset helyszínéről. Viszont az olasz pilóta ezután már nem tudott mért kört futni, így csak a tizennyolcadik helyről rajtolhat majd.

Bár még az előző idejénél sem tudtak jobbat menni a riválisok, Canet az utolsó percre fordulva 1.33.434-re javított, amivel begyűjtötte az idei ötödik pole pozícióját. A spanyol pilótát néhányszor lekövető Jake Dixon 69 ezredre meg tudta közelíteni, és ez elég volt a második rajthely megszerzéséhez. A harmadik a végén javító Ogura Aj lett, aki alig 1 ezredre maradt el Dixontól. Mögötte a Manuel González, Fermín Aldeguer, López, Joe Roberts, Somkiat Chantra, Jeremy Alcoba sorrend alakult ki, García végül csak tizenötödikként zárt.

A mandalikai Moto2-es időmérő végeredménye

Moto3

A legkisebb géposztálynál José Antonio Rueda volt az a tabella első tíz helyezettje közül, aki a Q1-ben való részvételre kényszerült. Az első nekifutásra Scott Ogden került az élre egy 1:38.554-es körrel. A legtöbb figyelem azonban nem rá, hanem Matteo Bertellére irányult, aki előbb a pályán, majd a megjavított motorjával a bokszutcában is bukott.

A végén aztán szinte mindenki tudott javítani, de Ogdent ekkor sem tudták megverni. A brit pilóta 1:38.295-tel vitte el az első továbbjutó helyet, a maradékon pedig Rueda osztozkodott Stefano Nepával és Riccardo Rossival. Viszont ekkor megint egy bukásra kaphatták fel a fejüket a nézők, az első vb-fordulóját teljesítő Eddie O’Shea esett egy hatalmasat. Utólag kiderült, hogy szerencsére nem sérült bele az elszenvedett highside-ba.

A Q2-ben az első igazán jó körök után a listavezető David Alonso állt élre egy 1:38.072-es körrel. Viszont rövidesen már Iván Ortolá neve szerepelt a táblázat tetejére, az ő ideje 1:37.630 volt. Ángel Piqueras pedig egy nagy mentéssel jelentkezett.

A hajrában aztán elszabadult a mezőny, és jött a káosz. Alonso két pályabíróval, Piqueras pedig a szerelőivel ütközött majdnem össze a bokszutcában.

Eközben Ortolá új körrekordot állított fel, és az 1:37.332-es idejével megszerezte az idei negyedik pole pozícióját. Mögötte a Collin Veijer, Furuszató Taijó, Adrián Fernández, Alonso, Luca Lunetta, Szuzuki Tacuki, Joel Kelso, Piqueras sorrend alakult ki.

A mandalikai Moto3-es időmérő végeredménye