back to top
2024. szeptember 28. 17:31
KezdőlapSuperbikeIannone nyerte az év legdrámaibb futamát, Bulega kiesése tette értékesebbé Razgatlıoğlu második...

Iannone nyerte az év legdrámaibb futamát, Bulega kiesése tette értékesebbé Razgatlıoğlu második helyét

Andrea Iannone nyerte a Superbike-világbajnokság aragóniai fordulójának első futamát Toprak Razgatlıoğlu és Garrett Gerloff előtt. A verseny fordulatokban gazdag volt, kezdve azzal, hogy Sam Lowes technikai hibája és bukása miatt meg kellett ismételni a rajtot. Ezután Razgatlıoğlu első számú kihívójának, Nicolò Bulegának motorja állt meg a megismételt felvezető körön. Egyébként Bulega kiesése miatt 33 pontra növelte az előnyét a török pilóta a tabella élén. A verseny pedig hatalmas küzdelmet hozott, folyamatos pozícióváltásokat és nagy csatákat.

Magyar idő szerint szombat délután rendezték meg a Superbike-világbajnokság aragóniai fordulójának első futamát. Az első sorból a Superpole eredményének megfelelően Nicolò Bulega, Andrea Iannone és Álvaro Bautista várhatta a piros lámpák kialvását. A körülmények továbbra is ideálisak voltak, bár az erős szél nem állt el.

Bulega pole pozícióval köszöntötte a visszatérő Razgatlıoğlut az aragóniai Superpole-on

Iannone jött el a legjobban a rajtnál, és átvette a vezetést, mögé Bulega – Bautista sorrendben soroltak be a vetélytársak. Toprak Razgatlıoğlu eddigre már feljött a negyedik helyre, sőt rövidesen már másodikként haladt.

Ám a 3-4-es kanyaroknál Sam Lowes motorja elfüstölt. A brit pilóta ezután hatalmasat esett, de szerencsére a saját lábán távozott a kavicságyból. A Ducatiból valamilyen folyadék került a pályára, így belengették a piros zászlót, és új rajtot rendeltek el az eredeti sorrend alapján. A mezőnyre – amelyben az orvosi központba elvitt Lowes nem volt ott – még 17 kör várt.

Viszont nem kellett megvárni az újabb rajtot a következő drámai eseményig. Bulega motorja ugyanis megállt a felvezető körön, és a bajnoki címért harcoló újonc nem is tudta folytatni a versenyt.

Iannone megint jól jött el, ismét élre állt, a második helyre pedig Danilo Petrucci jött fel. Bautista hibázott, és egészen a hetedik pozícióig esett vissza. A harmadik helyet Andrea Locatelli szerezte meg, de őt Razgatlıoğlu könnyedén megelőzte még az 1. körben, majd Alex Lowes is elment mellette.

Razgatlıoğlu rövidesen Petruccit is legyűrte, így átvette a második helyet. Az ötödik pozíciót eközben csapattársa, Michael van der Mark ragadta magához, akit az ismét hátraeső Bautista üldözött. Locatelli óriásit hibázott, így hátraesett a tizenhatodik helyig.

Petrucci mellett aztán Lowes is elment, de az olasz nem hagyta magát, és visszaelőzte a Kawasaki pilótáját. Bautista pedig van der Marktól vette el az ötödik helyet. Razgatlıoğlu eközben már elkezdte támadni Iannonét.

A futam középső szakaszához érve óriási csata kezdődött a második helyért, Bautista, Petrucci és Lowes oda-vissza előzgették egymást. A mezőny eddig szinte teljesen egyben maradt, nem alakultak ki nagy különbségek.

A leintés előtt 10 körrel Petrucci összeszedte a bátorságát, és pár kanyar alatt előbb Razgatlıoğlut, majd Iannonét is megelőzte, így átvette a vezetést. Utóbbi kettő aztán harcolni kezdett a Barni Racing pilótája mögött, Bautista pedig ismét hibázott, és visszaesett a hatodik helyig.

A futam középső szakaszához érve Iannone visszavette a vezetést, a harmadik helyet pedig Garrett Gerloff ragadta magához. Az amerikai pilóta ezelőtt török márkatársa hibáját kihasználva került oda a dobogóra.

Gerloff aztán egy hihetetlenül bátor manőverrel fellépett a második helyre, Petrucci pedig visszacsúszott az ötödik pozícióba, hiszen mind Razgatlıoğlu, mind Bautista átugrotta. Tito Rabat eközben kiállt a bokszba.

A hajrára fordulva Razgatlıoğlu megelőzte Gerloffot, majd pillanatok alatt utolérte Iannonét. Ezzel egyidőben Bautista és Petrucci is felért az élen haladó bolyra, amely velük együtt elszakadt az Iker Lecuona által vezetett üldözőktől.

Az utolsó két körre Iannone közel 8 tizedes előnyt épített ki Razgatlıoğlu előtt, aki Gerloff és Bautista közvetlen közelről követett. Utóbbi kettő aztán oda-vissza megelőzték egymást az utolsó körben. Végül Iannonére már nem tudtak veszélyesek lenni az ellenfelek, így a 35 éves pilóta learatta első Superbike-futamgyőzelmét. A sérülésből visszatérő Razgatlıoğlu lett a második, Gerloff pedig végül maga mögött tartotta Bautistát. Egyébként Bulega kiesése miatt 33 pontra növelte az előnyét a török pilóta a tabella élén. Ötödikként Petrucci szelte át a célvonalat, mögötte sorrendben Lecuona, Lowes, Xavi Vierge és van der Mark zárt.