back to top
2024. szeptember 29. 19:26
KezdőlapMotoGPAz indonéziai pálya hiányossága miatt teljesen tönkrement Marc Márquez kigyulladt motorja

Az indonéziai pálya hiányossága miatt teljesen tönkrement Marc Márquez kigyulladt motorja

Marc Márquez elárulta, mivel a mandalikai pálya beavatkozói nem rendelkeztek a megfelelő tűzoltókészülékkel, Ducatija teljesen tönkrement az Indonéz Nagydíjon bekövetkezett technikai hiba következtében. A nyolcszoros világbajnok úgy véli, Fabio Di Giannantonio túlzásba vitte a küzdelmet ellene, és a következő céljáról is beszélt.

Ahogyan tavaly és tavalyelőtt, úgy Marc Márquez idén sem szerzett pontot az Indonéz Nagydíj főfutamán. A Gresini motorosa ezúttal nem tudott annyit javítani a rajtnál, mint a sprinten, de a tizenkettedik helyről így is feljött a hetedikre. A következő körökben majdnem végig ebben a pozícióban haladt, aztán viszont önhibáján kívül véget ért a versenye.

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

A 12. körben ugyanis a motorblokkja felmondta a szolgálatot, így kénytelen volt feladni a viadalt. A közvetítésben látszott, hogy a motor kigyulladt, így a beavatkozók annak rendje és módja szerint elkezdték oltani. A nyolcszoros világbajnok azonban elárulta, hogy a mandalikai pálya felszereltsége e téren hiányos, aminek a versenygépe és így a csapata látta a kárát.

Persze, hogy hangos volt, majd a motorblokk leállt – ecsetelte a hibát a leintés utáni sajtóbeszélgetésen. – Kár érte, mert az itteni tűzoltókészülékek nem megfelelőek, és a motor teljesen tönkrement, mindenestül, a fékek is. Ez nagy kár a csapat szempontjából, mert egy privát istállónak ez óriási költség. A tűzoltókészülékeknek jóknak kell lenniük, a legújabb technológia szerint kell hogy készüljenek, mert ha nem, tönkremegy a motor.”

Márquez nem sokkal korábban Fabio Di Giannantonióval vívott nagy csatát. A VR46 versenyzője a mezőnyből egyedüliként nem fogadta meg a Michelin tanácsát, és nemcsak előre, hanem hátra is lágy gumit tettek fel neki, amellyel a verseny elején a várakozásoknak megfelelően gyors volt. Azonban miután néhányszor oda-vissza megelőzték egymást, az egyszeres MotoGP-futamgyőztes eldobta a motort.

A futam első részében csatáztunk, amivel az ember csak időt veszít – fogalmazott Márquez. – Ugyanakkor megvolt a tempóm ahhoz, hogy Pecco [Bagnaia] mögött maradjak, és tudtam, hogy a harmadik-negyedik-ötödik hely a célom, ami Pecco mögött kontroll alatt volt. Aztán elkezdtünk harcolni »Diggiával«, amit kicsit túlzásba vitt, majd kiesett, mert a lágy hátsó abronccsal ment, és az elejét nagyon megnyomta. Azonban ez a versenyzés, így működik. A bukását követően újra elkezdtem a saját ritmusomban, egyre gyorsabban és gyorsabban menni. Amikor jött a hiba, az egyéni leggyorsabb körömön voltam.”

A 31 éves pilóta lemaradása kiesésének köszönhetően 78 pontra nőtt a futamot megnyerő Jorge Martínnak szemben, így alighanem az utolsó reményei is elszálltak a világbajnoki címmel kapcsolatban. Mindez persze nem teszi boldoggá, de elsősorban nem ezzel foglalkozik, hanem másfajta célokat tűz ki maga elé.

Emiatt természetesen szomorú vagyok – jelentette ki. – Azonban nem voltam… Mondtam, hogy a célomat már teljesítettem. Az aragóniai vagy a misanói sajtótájékoztatón elmondtam, hogy a cél a futamon való kiegyensúlyozottság elérése volt. A legutóbbi futamokon ezt sikerült elérni. Oké, most volt ez a hiba, de próbálunk konzisztensek lenni. A következő cél pedig az időmérő, amelyre a következő alkalmakkor nagyon fogok koncentrálni, hogy igyekezzek egyre jobbá válni, és folyamatosan ott lenni az első két sor [egyikében]. Ez lesz a következő célom.”