back to top
2024. szeptember 29. 13:31
KezdőlapMotoGPTömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

Jorge Martín nyerte az Indonéz Nagydíjat a MotoGP-ben, és bár a pályán Pedro Acosta lett a második, de őt jó eséllyel meg fogják büntetni, amiből Francesco Bagnaia profitálna a legtöbbet. A futamot kilencen nem tudták befejezni, Marc Márquezt technikai hiba hátráltatta, Enea Bastianini bukott.

Szokás szerint a MotoGP főfutamával zárult a MotoGP hétvégéje. A pole pozícióból ezúttal is a sprinten eleső Jorge Martín indulhatott, mellőle pedig Marco Bezzecchi és Pedro Acosta várhatták a piros lámpák kialvását. A szombati győzelmével a hátrányát a felére csökkentő Francesco Bagnaia negyedikként kezdte meg a versenyt. Az összetettbeli harmadik helyért csatázók közül Enea Bastianini az ötödik, Marc Márquez a tizenkettedik helyet szerezte meg az időmérőn. Ami a gumiválasztást illeti, előre a többség a keményet választotta, de többen a lágy mellett döntöttek, míg hátra csak Fabio Di Giannantonio nem fogadta meg a Michelin tanácsát, és a lágyat tette fel.

Martín másik ligában játszott, Marc Márquez kétszer is bukott a szokatlan végeredményt hozó időmérőn

Martín remekül jött el, ahogyan Bastianini is, aki így feljött a második helyre. Acosta maradt a harmadik, Bagnaia pedig a negyedik, Bezzecchi viszont visszaesett az ötödik helyre. Marc Márquez ezúttal a hetedik pozícióba tudott előrejönni. Hátul egy négyes bukás történt, amelynek Álex Márquez, Aleix Espargaró, Jack Miller, valamint Luca Marini volt a részese. Mint kiderült, az ausztrál versenyző esése indította el a láncreakciót.

Az 1. kör végére Bagnaiát Bezzecchi, majd Franco Morbidelli is megelőzte, így visszaesett a hatodik pozícióba. Marc Márquez azonban nem tudta megtámadni a címvédőt, sőt, a 3. körben Di Giannantonio ellen kellett védekeznie. A kör végén Acosta maga mögé utasította Bastianinit, miközben Martín előnye már közel másfél másodperc volt.

Bastianini mellett aztán Morbidelli is elment, így a Pramac motorosa feljött a harmadik helyre. A 6. körre Márquez utolérte Bagnaiát, és meg is előzte, ám aztán a kigyorsítás annyira nem sikerült neki, hogy nemcsak leendő csapattársa, hanem Di Giannantonio is megelőzte. A VR46 versenyzője azonban hasonlóan járt, mint a nyolcszoros világbajnok, így visszaesett a nyolcadik pozícióba. Eközben Bastianini újabb helyet vesztett, így már csak az ötödik helyen haladt.

A 8. körben Di Giannantonio ismét megtámadta Márquezt, és második próbálkozásra meg is előzte ellenfelét. Az olasz motoros azonban nem sokáig örülhetett, ugyanis a következő körben eldobta a motort. Eközben Bagnaia tempója elkezdett javulni, és a leggyorsabb kört megfutva elkezdett közeledni Bastianinire.

A 12. körben aztán jött az újabb kiesés, de ezúttal technikai hiba volt a háttérben, az áldozat pedig Márquez volt, akinek a motorblokkja felmondta a szolgálatot. Hátrébb viszont volt bukás, hiszen Joan Mir került a földre. Ami az élmezőnyt illeti, Bagnaia utolérte csapattársát, ám Bastianini volt az, aki előzött, miután Bezzecchi lecsúszott az ideális ívről.

A 16. körben aztán Bastianini Morbidellit is megtámadta, ám hiába előzte meg, honfitársa vissza tudott jönni elé. A következő körben viszont a gyári Ducati motorosa már sikerrel járt, így átvette a harmadik helyet. Ezzel párhuzamosan Martín előnye elkezdett fogyni Acostával szemben.

A 19. körben Bezzecchi is elment Morbidelli mellett, de csak ideiglenesen, Bagnaia pedig nem tudta kihasználni a csatájukat. Előttük Bastianini diktált óriási tempót, és elkezdett közeledni Acostára, aki pedig ismét kezdett lemaradni Martínról. Az olasz motoros felzárkózása azonban nem tartott sokáig, ugyanis a 21. körben bukott az 1-es kanyarban. Augusto Fernández technikai hiba miatt szintén kiesett.

A hajrá felé közeledve Bezzecchi hibázott, amit Bagnaiának sikerült kihasználnia. A következő körben aztán Morbidelli mellett simán el tudott menni a címvédő, így már dobogós helyen haladt. Innentől kezdve nem változott a sorrend az élen: Martín magabiztosan nyert Acosta előtt, így május óta először nyert főfutamot, míg Bagnaia harmadik lett, így hátránya 21 pontra nőtt. Mögöttük Morbidelli, Bezzecchi, Maverick Viñales, Fabio Quartararo, Brad Binder, Johann Zarco, Raúl Fernández, Nakagami Takaaki és Álex RIns lett a sorrend, a többiek nem értek célba.

A dráma azonban a leintés után jött, ugyanis kiírták, hogy Acostát vizsgálják a guminyomásszabály esetleges megszegése miatt. A korábbiak alapján valószínűleg 16 másodperccel meg fogják büntetni a spanyol újoncot, amivel egyrészt Bagnaia kapna 4 extra pontot, másrészt a GasGas pilótája a nyolcadik lenne. Közvetlenül Zarco mögött, mivel Bindert és Nakagamit is vizsgálják.

A MotoGP mandalikai főfutamának (előzetes) végeredménye