back to top
2024. szeptember 30. 09:19
KezdőlapMotoGPNagyon úgy tűnik, hogy ennyi volt, de Bastianini a bukása után sem...

Nagyon úgy tűnik, hogy ennyi volt, de Bastianini a bukása után sem engedte el teljesen a vb-címet

Enea Bastianini elárulta, hiába volt a második vagy a harmadik hely reálisabb, ő a győzelmet célozta meg az Indonéz Nagydíjon, ezért vállalta túl magát az 1-es kanyarban. Az olasz pilóta tisztában van vele, hogy ez volt az „utolsó esélyek egyike”, de szerinte még nem kell végleg lemondania a világbajnoki címről.

Egy ponton biztatóan alakult, de végül a lehető legrosszabbul zárult az Indonéz Nagydíj Enea Bastianini számára. Azok után, hogy Marc Márquez technikai hiba miatt feladta a futamot, a 26 éves motoros előtt ott volt az esély, hogy komoly előnybe kerüljön az összetettbeli harmadik helyért folytatott csatában, de ő győzni akart, és ez lett a veszte, ugyanis bukott.

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

A hétszeres MotoGP-futamgyőztes az ötödik helyről indult, és bár csapattársát, Francesco Bagnaiát megelőzte, Franco Morbidelli később elment mellette. A gyári Ducati ifjabbik versenyzője elég sokat töltött a Pramac pilótája, valamint Marco Bezzecchi mögött, de miután maga mögé utasította őket, remek tempóra kapcsolt, és rohamosan közeledett Pedro Acostára.

Nem tudom, hogy megnyerhettem volna-e a futamot – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lett volna az esés nélkül. – A második helyre valószínűleg lett volna esély, de Pedróval nehéz dolgom lett volna, mert gyors volt. Az utolsó két-három körben ugyanakkor nagyon közel lehettem volna hozzá, és megpróbálhattam volna megtámadni, csatázni vele. Azonban a győzelemben reménykedtem, de Jorge [Martín] már a rajtnál készen állt. Én az elején nagyon küszködtem a hátsó gumival.”

Bastianini nagy felzárkózása szinte azelőtt véget ért, hogy igazán elkezdődött volna, hiszen a 21. kör első kanyarjában elesett. Az olasz pilóta egyszerűen túlvállalta magát. „Az előző körhöz képest kicsit gyorsabban érkeztem meg – idézte fel a történteket. – Még mindig keményen nyomtam, próbáltam csökkenteni a Pedro mögötti lemaradást. Nos, átléptem a határt.”

Bastianini hátránya kereken 50 pont volt a mandalikai főfutam előtt, vagyis már eddig is nehéz helyzetben volt a világbajnoki cím tekintetében. Éppen ezért próbált meg mindent egy lapra feltéve megnyerni a versenyt, hiszen ez esetben (feltéve, hogy Martín a második pozícióban ér célba) 45-re csökkentette volna a lemaradást. Így viszont 75 egységre nőtt a különbség.

Így áll a MotoGP-tabella az Indonéz Nagydíj után

Az volt az egyetlen célom, hogy megpróbáljak nyerni – fogalmazott. – A harmadik vagy a második pozíció elérhető volt számomra, de nem ez volt a fejemben, csak a diadalra koncentráltam. Ez volt az utolsó esélyek egyike. Most már sok pontot kell hoznom az éllovason, ami szerintem nagyon nehéz lesz. Meglátjuk, most másra kell gondolnom, és Motegiig igyekszem újrakalibrálni az agyamat.”

Ami a vb-címet illeti, a Bastianininél csupán 3 ponttal kevesebbet gyűjtő Márquez elengedte a végső győzelmet (persze valójában mindig azt kommunikálta, hogy nem tartozik az esélyesek közé), márkatársa viszont még nem mondott le végleg a bajnoki elsőségről. „Ez még nem azt jelenti, hogy el kell búcsúznom a világbajnoki címtől – szögezte le. – Az egyértelmű, hogy kicsit távolabb került, de örülök, hogy megpróbáltam, pontosan azért, mert közelebb akartam kerülni. Már az első körtől ez volt a célom, de sajnos nem jött össze.”

Az indonéziai pálya hiányossága miatt teljesen tönkrement Marc Márquez kigyulladt motorja