back to top
2024. október 02. 12:23
KezdőlapMotoGPEldőlt, hogy ki helyettesíti a sérült Oliveirát

Eldőlt, hogy ki helyettesíti a sérült Oliveirát

Lorenzo Savadori pótolja az Indonéz Nagydíj hétvégéjén megsérült Miguel Oliveirát a Trackhouse-nál. Az olasz versenyző tizennégy éve szerepelt utoljára Motegiben, akkor sem túl sikeresen.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a MotoGP első mandalikai szabadedzésén megsérült Miguel Oliveira immáron napok óta hazájában tartózkodik, ahol hétfőn sikeres beavatkozáson esett át. Hogy pontosan mennyit kell kihagynia, azt egyelőre nem tudni, de az biztos, hogy a hétvégi Japán Nagydíjon nem vehet részt, és jó eséllyel a két héttel később esedékes Phillip Island-i fordulón sem.

Ami a motegi hétvégét illeti, a Trackhouse nem lenne köteles pótolni a portugál versenyzőt, hiszen a szabályok szerint csak a sérülést követő tizedik nap utáni eseményekre kell pótlást találni. Az amerikai alakulat azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, és Japánban is két motort indítanak. Raúl Fernández mellett az Aprilia tesztpilótája, Lorenzo Savadori fog versenyezni.

Japánban Lorenzo Savadorival fogjuk pótolni Miguelt, így ismét két versenyzőnk lesz – nyilatkozta Wilco Zeelenberg, a Trackhouse év végén leköszönő csapatmenedzsere. – Úgy döntöttünk, hogy tartjuk magunkat a logisztikai tervünkhöz, és a csapat közösen fog elrepülni Motegibe, hogy együtt fejezzük be ezt a három egymást követő futamból álló sorozatot. Nem lesz könnyű dolgunk, és reméljük, hogy az Aprilia a hétvégén képes lesz Lorenzót felhasználni arra, hogy végigmenjen egy fejlesztési programon, és következtetéseket vonjon le az új motor teljesítménye kapcsán. Miguel természetesen ott lesz a gondolatainkban, és reméljük, hogy hamarosan újra csatlakozik hozzánk.”

Minimum kétfutamos kihagyásra számíthat az Indonéziában megsérült Oliveira

Savadori kapcsán érdekesség, hogy nagyon régen versenyzett utoljára Motegiben. A jelenleg 31 esztendős motoros utoljára még 2010-ben, a 125 köbcentiméteres géposztályban szerepelt a szigetországban található pályán. Sikerélménye pedig egyáltalán nincs, hiszen mind akkor, mind az előző évben kiesett a futamról.

Mindenekelőtt szeretném kifejezni abbéli reményemet, hogy Miguel hamar vissza tud térni, és gyorsan felépül – jelentette ki. – Ami a Japán Nagydíjat illeti, 2010 óta, tehát már több mint tizennégy éve nem versenyeztem Motegiben, de ez egy jó pálya, alig várom, hogy elkezdődjön az első szabadedzés. Örülök, hogy bemutatkozhatok a Trackhouse Racingnél, és természetesen tovább dolgozunk majd a motoron, hogy minden egyes alkalommal, amikor felülök rá, javítsunk rajta.”

Savadori 2020-ban lett része az Aprilia MotoGP-projektjének, miután korábban a 125 köbcentiseknél és a Superbike-vb-n is a noaleiek motorját vezette. Ennek az évnek a végén mutatkozott be a királykategóriában még a Gresininél Bradley Smith helyetteseként, majd a következő évre állandó ülést kapott, de a Stájer Nagydíjon megsérült, majd Maverick Viñales érkezett a helyére. Ezt követően a gyári alakulat tesztpilótája lett: 2022-ben öt szabadkártyás lehetőséget kapott, míg tavaly háromszor indult ilyen módon, és kétszer pont Oliveirát pótolta az RNF-nél. A csapatot tehát ismeri, de a Trackhouse színeiben hivatalosan most fog debütálni, miután négy hétvégén már a gyári istállóval is rajthoz állt idén.