back to top
2024. október 02. 22:36
KezdőlapMotoGPRossi veszélyben érzi csapata helyét a MotoGP-ben?

Rossi veszélyben érzi csapata helyét a MotoGP-ben?

Valentino Rossi elárulta, bánja, hogy idén nem sok MotoGP-hétvégén volt jelen, és jövőre ezen változtatni akar, akár még az autóversenyzői pályafutásának rovására is. Azonban könnyen lehet, hogy valójában nem emiatt akar gyakoribb vendéggé válni a paddockban.

Alighogy befejezte motoros pályafutásának végét, Valentino Rossi csapattulajdonos lett a MotoGP-ben, hiszen 2022 óta a VR46 saját istállót indíthat a királykategóriában. A projekt nem is sikertelen, hiszen bár idén csak egy dobogót értek el, de tavaly Marco Bezzecchi révén háromszor is győzelmet ünnepelhettek, és az olasz pilóta harmadik lett az összetettben.

A kilencszeres világbajnok azonban viszonylag ritkán élhette át testközelből csapatának sikereit vagy éppen rosszul sikerült hétvégéit, hiszen manapság ritka vendégnek számít a gyorsaságimotoros-vb paddockjában. Persze ez bizonyos szempontból érthető, hiszen idén már nemcsak a GT World Challenge Europe sorozatban, hanem a hosszútávú-világbajnokság mezőnyében is rajthoz áll négy keréken, barátnője pedig második közös gyermeküket várja. Mindezek ellenére a Doktor jövőre változtatni akar ezen.

Csodálatos hír, Valentino Rossiék ismét babát várnak (képek)

Sajnálom, hogy idén nem annyira voltam jelen a futamokon, és kevesebb időm volt arra, hogy az akadémistáinkkal dolgozzak – nyilatkozta az olasz Motorsport.com-nak adott interjújában, és kijelentette, jövőre más lesz a helyzet. – 2025-ben több MotoGP-viadalon szeretnék ott lenni, így emiatt kevesebb autóversenyen fogok részt venni.”

Rossi tehát azt kommunikálja, hogy akadémistái, illetve a VR46 istállójánál szereplő Fabio Di Giannantonio kedvéért még sportolói karrierjét is háttérbe szorítja. Persze ezt is meg lehet indokolni, hiszen királykategóriás versenyzői közül Francesco Bagnaia jövőre megkapja Marc Márquezt a garázs másik oldalára, Bezzecchi az Apriliához igazol, míg Franco Morbidelli pont hozzájuk érkezik.

Azonban nem kizárt, hogy ez egyfajta fedősztori, és valójában más húzódik meg a háttérben. Áprilisban hivatalossá vált, hogy a Forma–1-et is tulajdonló Liberty Media felvásárolja a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna részvényeinek mintegy 86 százalékát. A felvásárlási folyamat 2024 lezárultáig végbe fog menni.

A Liberty Media még a Forma–1 egy részétől is megválik, hogy le tudja zárni a MotoGP felvásárlását

Amikor Rossi megkapta a jelenleg is meglévő két helyet a MotoGP rajtrácsán, más tőkeerős befektetők is érdeklődtek a lehetőség iránt. Végül leginkább azért esett rá, illetve a VR46-ra a választás, mert versenyzői pályafutása során ő lett a MotoGP arca, akit nemcsak a motorversenyzés, hanem az egyetemes sport világán kívül is ismertek. A Dorna elképelése pedig az volt, hogy jelenlétével tovább népszerűsíti a sorozatot. Csakhogy a terv nem jött be, hiszen a 45 éves exmotoros alig néhány futamra látogatott ki, amióta két keréken szögre akasztotta a bukósisakot. Ezzel pedig aligha nyerte el a promóter tetszését.

Annak ellenére, hogy csapata helyet kapott a MotoGP-ben, Rossi soha nem hálálta meg a Dornának és a világbajnokságnak ezt az ajándékot, hiszen csak alkalmanként jelenig meg a paddock vendégeként – olvasható az El Periodico de Catalunya cikkében. – Vagy éppen egyáltalán nem jön, mert autóversenyeken vesz részt. Bárki is adta csapatának a helyeket, már megbánta.”

Ezen a ponton pedig összeérhetnek a sálak, hiszen, ahogyan a spanyol Motorsport.com is felhívja rá a figyelmet, nem kizárt, hogy a Liberty Media felül fogja vizsgálni a helyzetet, és igyekszik olyan csapatokkal feltölteni a mezőnyt, amelyek valamilyen módon értéket teremtenek a sorozatnak. Rossinak pedig egyfelől demonstrálnia kell, hogy valóban foglalkozik a VR46-tal, másfelől pedig személyesen mérheti fel, hogy mik az új tulajdonos szándékai.