back to top
2024. október 03. 17:30
KezdőlapMotoGPMarc Márquez beismerte, hogy már nincs esélye az idei bajnoki címre, Bastianini...

Marc Márquez beismerte, hogy már nincs esélye az idei bajnoki címre, Bastianini viszont még kitart

Az idei MotoGP-cím megszerzésére Jorge Martín és Francesco Bagnaia mellett még Marc Márqueznek és Enea Bastianininek van valamekkora esélye. Bastianini úgy látja, pont ezért fontos, hogy koncentrált maradjon. Márquez viszont egyértelművé tette, hogy szerinte Martín és Bagnaia között fog eldőlni a trófeáért folyó küzdelem.

A hétvégi Japán Nagydíjjal együtt már csak öt forduló van hátra az idei MotoGP-szezonból, így egyre közelebb kerülünk a bajnokavatáshoz. A cím két fő esélyese a 366 ponttal a tabella élén álló Jorge Martín és a tőle 21-gyel elmaradó Francesco Bagnaia. Rajtuk kívül matematikailag még hárman esélyesek a végső győzelemre, de közülük Pedro Acosta csak egy lényegében teljesen elképzelhetetlen forgatókönyv esetén ülhetne fel a trónra. Az újoncnak ugyanis ehhez meg kellene nyernie az összes hátralévő viadalt, az ellenfeleinek pedig rendszerint nulláznia kellene.

Az eső is eldöntheti, hogy Martín vagy Bagnaia köre jön a hullámvasút tetején – hétvégi menetrend

Az egyenletben szereplő másik két versenyző viszont érdekesebb helyzetben van. Enea Bastianini 75, Marc Márquez pedig 78 pontos hátrányban van Martínhoz képest. Egy forduló során összesen 37 pontot lehet szerezni, így ezek a különbségek elméletileg akár még le is dolgozhatóak. Az idény második felében kimondottan jól teljesítő Bastianini éppen ezért továbbra is optimista. „A különbség a bajnokságban egyre nagyobb lett, de matematikailag még mindig nem lehetetlen ledolgozni – mondta az olasz pilóta. – Innentől fontos lesz, hogy koncentráltak maradjunk ezekre az utolsó fordulókra, a legjobbunkat adjuk, és mindig keményen nyomjuk.”

Márquez viszont úgy látja, hogy már csak Martín és Bagnaia pályázik valódi eséllyel a trófeára. „Azt hiszem, igen – válaszolta, amikor megkérdezték tőle, hogy a bajnokság a két nevezett márkatársa között dől-e majd el. – Ők fej-fej mellett haladnak, főleg, hogy mindketten egy kicsivel gyorsabbak a többieknél.”

„És Mandalikában én és Bastianini sem szereztünk pontot [a főfutamon] – tette hozzá. – Szóval ott sok pontot veszítettünk el, és ezzel véget ért meccs, mert ők ketten már túl messze vannak. De azért szép lesz [a szezon hátralévő része]. Ami minket illet, próbáljuk majd felvenni velük a harcot, hiszen mindketten hihetetlenül gyorsak lesznek az utolsó fordulókban.”

Az indonéziai pálya hiányossága miatt teljesen tönkrement Marc Márquez kigyulladt motorja