back to top
2024. október 03. 15:31
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu akár már Estorilban bajnok lehet – ő viszont csak az újabb...

Razgatlıoğlu akár már Estorilban bajnok lehet – ő viszont csak az újabb futamgyőzelemre gondol

Toprak Razgatlıoğlu nagyon örül annak, hogy eredményesen sikerült visszatérnie a sérüléséből. A török pilóta akár már a következő fordulóban bebiztosíthatja magának a bajnoki címet, de ő nem foglalkozik ezzel.

Sokáig kérdéses volt, hogy Toprak Razgatlıoğlu motorra ülhet-e Superbike-világbajnokság aragóniai fordulójában. A török pilóta még a második magny-cours-i szabadedzésen bukott nagyon szerencsétlenül, hiszen nekicsapódott a gumifal szélének. Emiatt aztán kórházba szállították, ahol fény derült arra, hogy légmell alakult ki nála. Ebből pedig nem sikerült elég gyorsan felépülnie, így a franciaországi versenyhétvége további részén kívül a cremonait is ki kellett hagynia.

A BMW-nél szándékosan hátráltatták Razgatlıoğlu helyettesét, hogy kedvezzenek a török pilótának

Bár Razgatlıoğlu a hírek szerint a Red Bull nagyon fejlett ausztriai egészségügyi központjában is lábadozott, hosszú ideig nem lehetett tudni, hogy mikor fog visszatérni. Végül aztán megkapta az orvosoktól a szükséges engedélyeket, így Aragóniában végül újra ott volt a mezőnyben. A visszatérését pedig három második hellyel ünnepelte meg, az első futamon Andrea Iannone, a Superpole és a második versenyen pedig Álvaro Bautista bizonyult jobbnak nála. Ám a hétvége kimenetele még így is nagy örömmel töltötte el az alanyai motorost.

„A Superpole verseny kimondottan szórakoztató volt! Akkor volt az első alkalom, amikor [újra] igazán jól éreztem magam a motoron. A motor jól kanyarodott és állt meg, így sokkal jobb volt vezetni – mondta Razgatlıoğlu. – Nagyon közel voltam a győzelemhez, de aztán két kanyarral a leintés előtt elvesztettem. Hogy miért vagyok mégis ennyire boldog? Mert hihetetlen munkát végeztünk ezen a hétvégén, és én százszázalékot adtam bele, de még annál is többet motoroztam ki.”

Razgatlıoğlu a három második helye és a fő kihívó Nicolò Bulega technikai problémája miatt 39-re növelte vissza a hétvége elején még csak 13 pontos bajnoki előnyét. Ez pedig azt jelenti, hogy akár már a következő, az utolsó előtti fordulóban be is biztosíthatja a második Superbike-világbajnoki címét. Anélkül, hogy az összes lehetőséget átvennénk, mutatnánk rá: erre tényleges esély van. Például, ha Razgatlıoğlu megnyeri mindhárom futamot, Bulega pedig mindegyiken a harmadik helyen ér célba, akkor megtörténhet a koronázás. Egyébként a 27 éves pilóta ezzel a forgatókönyvvel 18-ra növelné az idei, illetve 6-ra az estorili győzelmeinek számát.

Bautista kész lett volna elengedni Bulegát egy bizonyos forgatókönyv megvalósulása esetén?

„Lehet, hogy már Estorilban világbajnokok lehetünk, majd meglátjuk – reagálta a felvetésre Razgatlıoğlu. – De én most csak arra gondolok, hogy megnyerjünk egy ottani versenyt, mivel imádom Estorilt. A Yamahával többször is nyertem ott, szóval a BMW-vel szintén várom az ottani fordulót, mert ott újra nyernem kell. A sok idei győzelmem után egy kicsit nehéz volt elfogadni ezeket a második helyeket!”