back to top
2024. október 04. 09:33
KezdőlapMotoGPBagnaia megverte Martínt az eső miatt „megkurtított" japán szabadedzésen

Bagnaia megverte Martínt az eső miatt „megkurtított” japán szabadedzésen

Francesco Bagnaia zárta az élen a Japán Nagydíj első szabadedzését, Jorge Martín és Fabio Di Giannantonio előtt. Az időközben eleredő eső miatt a mezőny tagjai a 45 perces gyakorlás mintegy felét a bokszban töltötték.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP mezőnye is megkezdte a Japán Nagydíj hétvégéjét. A mezőny tagjai nagyon más körülmények között gurultak pályára, mint az előző, indonéziai forduló során. Az ottani óriási hőséghez képest ugyanis Motegiben felhős időjárás és ennek megfelelően jóval hűvösebb időjárás fogadta a versenyzőket.

Az eső is eldöntheti, hogy Martín vagy Bagnaia köre jön a hullámvasút tetején – hétvégi menetrend

A tréning elején mindenki közepes hátsó gumival ment ki, és a legtöbben előre is ezt a keveréket tették, de hatan a lágy mellett tették le a voksukat. Az első próbálkozások után Maverick Viñales 1:47.774 másodperccel állt az élre, mindössze 8 ezredmásodperccel megelőzve Johann Zarcót. A következő mért köröket követően azonban már Nakagami Takaaki vezetett 1:46.223-mal, 153 ezreddel felülmúlva Joan Mirt.

Ezután viszont már a megszokott nevek kerültek az élmezőnybe. Jorge Martín 1:45.318-cal vette át a vezetést, míg Francesco Bagnaia 335, a lágyon lévő Marc Márquez pedig 508 ezreddel bizonyult lassabbnak nála. A címvédő aztán 105 ezredre csökkentette a különbséget, a harmadik helyre pedig nem sokkal később Jack Miller jött fel, 42 ezreddel megelőzve a Gresini versenyzőjét. Utóbbi szintén gyorsult, és 1 ezredes előnnyel visszavette a pozíciót a gyári KTM motorosával szemben.

Bagnaia eközben 87 ezredre csökkentette lemaradását, az azt követő körében pedig már 109 ezreddel övé volt az előny Martín előtt. Mindezt bő 10 perccel a kezdés után, amikor a zászlójelzés tanúsága szerint a nap során nem először ismét eleredt az eső. Azonban csupán szemerkélésről volt szó, amit jól mutat, hogy Fabio Di Giannantonio 38 százados hátrányban  felugrott a harmadik helyre.

Az eső azonban egyre jobban rákezdett, ami hosszú pihenőt eredményezett a pilóták számára, miközben a másodpercek peregtek. Csupán szűk 12 perc volt hátra, amikor a mezőny tagjai elkezdtek visszaszállingózni a pályára. A körülmények annyit nem romlottak, hogy esőgumikra legyen szükség, így maradtak a slickek.

Az esőt jelző zászló azonban ismét előkerült, így néhány perc után a versenyzők ismét visszatértek a bokszba. Legutoljára Miller hagyta el a pályát, amikor már kevesebb mint 5 perc volt hátra. Ennek következtében természetesen a sorrend is maradt: Bagnaia megverte Martínt, míg a harmadik Di Giannantonio lett, mögöttük pedig Marc Márquez, Miller, Marco Bezzecchi, Mir, Zarco, Viñales és Enea Bastianini lett az első tíz eredménye, de ennek aligha van komoly jelentősége. Franco Morbidelli bő 1 perccel a leintés előtt még visszatért az aszfaltcsíkra, de mért kört már nem tudott megkezdeni, ahogyan a többiek sem.

A MotoGP első motegi szabadedzésének végeredménye