back to top
2024. október 04. 11:18
KezdőlapMotoGPÚjabb jelentős átalakulás történt a Honda technikai részlegén

Újabb jelentős átalakulás történt a Honda technikai részlegén

Távozott a technikai igazgató pozícióból Kavaucsi Ken, és a közelmúltban már a Honda tesztcsapatánál vállalt szerepet. Helyét egy másik japán szakember vette át, aki több mint tíz éve a Honda Racing Corporation kötelékében áll.

Kavaucsi Ken nagy reményekkel csatlakozott a Hondához a 2023-as év elején. A japán szakember a technikai pozíció posztját vette át, miután korábbi munkaadója, a Suzuki, amelyet 2020-ban csapat- és Joan Mir révén egyéni világbajnoki címhez segített, az előző idény végén kiszállt a MotoGP-ből. Azonban a kinevezés finoman szólva sem hozta meg a várt eredményt.

Kavaucsitól azt várták, hogy vezérletével csökkentsék a különbséget az élmezőnyhöz, azon belül is elsősorban a Ducatihoz képest. Azonban ez olyannyira nem sikerült, hogy a 2022-es 155 pont után tavaly 186 egységig jutottak, ami, figyelembe véve, hogy időközben bevezették a sprintfutamokat, egyértelmű visszaesésnek számít. A mostani idényre pedig még nagyobb a zuhanás: a 2023-as szezon tizenötödik fordulója után 149 pont állt a nevük mellett, most viszont csak 51 egységnél tartanak.

Az elmúlt időszakban Kavaucsi egyfajta kapocsként működött a gyári istálló és a Honda szatellitcsapata, az LCR között. Mostantól viszont új szerepet kap az aszakai márkánál, amelynek a tesztcsapatát fogja vezetni. Sőt, valójában már az elmúlt néhány nagydíjhétvégén is ez volt a helyzet, és ezt most a Honda is megerősítette.

Végre csatlakozik a Honda a többi gyártóhoz, ami a kulcsember leigazolását is közelebb hozhatja számukra

Kavaucsi Ken mostantól a HRC tesztcsapatával történő munkára összpontosít technikai szerepkörében, ahol a versenyzésben szerzett tapasztalatait és információit kamatoztatja – olvasható az Autosportnak csütörtökön eljuttatott közleményben. – Mivel a tesztcsapat jelentősége egyre nő, és 2025-re három versenyzőre bővül, kulcsfontosságú, hogy legyen valaki, aki a fejlesztés minden területén rendelkezik rutinnal.”

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ki veszi át Kavaucsi helyét a technikai igazgatói poszton. Nos, a válasz Kavasze Mikihikó, aki 2012 óta dolgozik a Honda versenyrészlegén. Mindez azt jelenti, hogy a japánok továbbra is belső emberekkel akarják megoldani a problémáikat, és továbbra sem igazolnak európai szakembert a technikai részleg vezető pozícióiba, ellentétben például a Yamahával.

Mindez a Hondánál tapasztalható átalakítások újabb fejezetének számít. Tavaly éppen Motegiben derült fény arra, hogy az addig általános technikai igazgatóként tevékenykedő Sinicsi Kokubu elhagyja a MotoGP-projektet, utódja pedig Szató Sin lett. Néhány hónappal később pedig bejelentették, hogy Kuvata Tacuhiró helyett Honda Tajcsi lett az általános igazgató.