back to top
2024. október 05. 13:18
KezdőlapMotoGPBagnaia az áldozata ellenére tudott nyerni, Bastianini becsukott szemmel teljesítette az utolsó...

Bagnaia az áldozata ellenére tudott nyerni, Bastianini becsukott szemmel teljesítette az utolsó kört

A Japán Nagydíj sprintfutamának dobogósai, Francesco Bagnaia, Enea Bastianini és Marc Márquez értékeltek a leintést követően.

Az időmérőhöz hasonlóan a Japán Nagydíj sprintfutama is bővelkedett az izgalmakban. A viadal során sokáig úgy tűnt, hogy Pedro Acosta az első királykategóriás pole pozíciója után az első MotoGP-győzelmét is megszerzi. Azonban az újonc végül bukott, így „átadta” a vezetést a másodikként rajtoló Francesco Bagnaiának. A címvédő ezt aztán meg is tartotta, ezzel pedig 15 pontra csökkentette a hátrányát Jorge Martín – aki egyébként negyedik lett – mögött a tabellán.

Acosta az élről bukott, amit Bagnaia tudott kihasználni, Martín nagyszerű rajtjával kármentett

„Nagyon boldog vagyok – nyitott érzelmesen Bagnaia. – De azért nem volt egyszerű ez a verseny. A futam előtt fel kellett áldoznunk némi teljesítményt [üzemanyagot], hogy jobban ki tudjuk ismerni a körülményeket. Így pedig a futamot olyan beállításokkal kellett végigcsinálnom, amelyekkel kevesebb erő volt a motorban. De ettől eltekintve szinte minden tökéletes volt, az egész hétvége során nagyon jó munkát végzünk. Most kimondottan elégedett vagyok, mert ilyen körülmények között nem könnyű nyerni vagy pontokat szerezni. Mi pedig kihoztuk ebből a lehető legtöbbet, köszönöm ezt a csapatomnak, folytassuk továbbra is így.”

Enea Bastianini a negyedik helyről vágott neki a viadalnak, de az 1-es kanyarban már másodikként fordult el. Később Acosta őt (majd Bagnaiát is) visszaelőzte, és Bastianini a harmadik pozícióból nem igazán tudott veszélyes lenni az élen haladó kettősre. A futam végén Marc Márquez felért rá, akivel parázs csatát vívtak akkor már a második helyért, amiből végül ő jött ki győztesen.

„Ez egy nagyon jó sprint volt – kezdte Bastianini. – És az egész futam során nagyon jó volt a tempóm. A végére pedig elég közel kerültem Peccóhoz, de az előtte lévő két-három körben túl sok időt veszítettem [így nem tudtam megelőzni]. Marc meg is előzött, de aztán a 11-es kanyarnál elhatároztam magam, elengedtem a féket és bementem mellé. Az utolsó körre meg becsuktam a szemem… Szóval örülök ennek a második helynek.”

Márquez az időmérőn egy kisebb pályaelhagyás miatt bukta el a pole pozíciót, sőt az elvett köre okán csak a kilencedik rajthely lett az övé. Viszont a sprint alatt végig nagyon jó volt a tempója, így annak végére már a gyári Ducati duóját is utolérte. Megelőzni viszont már nem tudta őket, de így is feljegyezhetett magának egy újabb dobogót.

„Ez egy nagyon jó szombat volt, különösen azért, amilyen jó volt a tempóm az időmérőn – mondta Márquez. – Aztán meg, úgyis mindenki tudja, hogy mi történt… Onnan csak a sprintre koncentráltam, amelyen aztán szintén elég jó volt a tempóm. Még az utolsó körökben is nyomtam, és majdnem elkaptam őket. Egy tényleg jó csatát vívtunk Eneával, de mivel előtte sokat mentem mások mögött, a hátsó gumimban megemelkedett a nyomás, és ez mindent nehezebbé tett. De nagyon élveztem ezt a harcot, és örülök az újabb dobogónak, holnap is ez lesz a célom.”