back to top
2024. október 06. 11:10
KezdőlapMoto3Esés a minimotorral, gratuláció a legnagyobbaktól – így ünnepelték Alonso vb-címét (videók)

Esés a minimotorral, gratuláció a legnagyobbaktól – így ünnepelték Alonso vb-címét (videók)

Nagy ünneplést csaptak az Aspar istállónál, miután David Alonso a Japán Nagydíjon aratott győzelmével bebiztosította a Moto3-as világbajnoki címet. A kolumbiai versenyző régi motorjával nosztalgiázhatott, majd Marc Márquez és Francesco Bagnaia is gratulált neki, miközben többször is látszott rajta, hogy nem tudja visszatartani a könnyeit.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, újabb világbajnoki cím dőlt el a gyorsaságimotoros-vb Japán Nagydíján. David Alonso megnyerte a Moto3-as futamot, így nem kellett nézni, hogy mit csinál Daniel Holgado, Iván Ortolá és Collin Veijer, hiszen mindenképpen 100 pont fölé nőtt az előnye. Ennek következtében matematikailag is biztossá vált, hogy egyikük sem előzheti őt meg az összetettben.

Ortolá próbálkozása bukással zárult, Alonso győzelemmel lett a Moto3 idei világbajnoka

A leintés után ahogyan ilyenkor lenni szokott, megkezdődött az ünneplés. A 18 éves versenyző megállt a pálya szélén, a többiek pedig gratuláltak neki. Ezt követően kapott egy kolumbiai, illetve spanyol zászlót, hiszen az Ibériai-félszigeten kezdett el versenyezni, már ami az európai karrierjét illeti. Miközben visszatért a célegyenesbe, látszott, hogy nem tudja visszatartani a könnyeit.

A buli pedig ott indult be igazán. Alonsónak előbb levetítettek egy kisfilmet az eddigi pályafutásáról, a nosztalgiázás azonban itt nem állt meg, hiszen megkapta azt a minimotort, amelyen kisgyerekként elindult az idáig vezető úton. Fel is ült rá, ami meglehetősen bizarr látvány volt, de a körözgetés közben elesett, de szerencsére nem lett belőle baj. Mindezt egyébként már az arany festésű sisakjában tette.

Végül aztán ő is visszament a parc fermébe, eközben pedig begyűjtötte a jelenlegi MotoGP-mezőny két legeredményesebb tagjának, Marc Márqueznek és Francesco Bagnaiának a gratulációját. Előbbi személye azért is érdekes, mert Alonso egy olyan rekordot állított be, amelyet a nyolcszoros világbajnok eddig harmadmagával tartott. Fausto Gresini 1987-ben, illetve a spanyol versenyző 2010-ben még a 125 köbcentiméteres kategóriában, míg Joan Mir 2017-ben már a Moto3-ban szerzett tíz futamgyőzelmet egy szezonban. A kolumbiai pilótának viszont még négy versenye van, így jó eséllyel meg fogja dönteni ezt a csúcsot.

Nem tudom, mi történt ma – kezdte az értékelést. – Nem tudom, miért, de volt egy furcsa érzésem: tegnap a hotelben elmentem a fürdőszobába lefekvés előtt, láttam magamat a tükörben, és azt mondtam, hogy »holnap világbajnok leszel«. Aztán elkezdtem sírni, már tegnap. Nem voltam benne biztos, hogy a mai napon meg tudom csinálni, csak azt tudtam, hogy a maximumot fogom nyújtani. Nehéz verseny volt, egy ponton azt mondtam [magamban], hogy »rendben, vigyük el Ausztráliába, mert ma nagyon nehéz [lenne megcsinálni]«. A csapatom, a családom, az iskola, ahol megtanultam motorozni… Nem tudom, hogyan köszönjem meg mindenkinek, de csodálatos. Világbajnok vagyok, nem találom a szavakat.”

A dobogóra aztán a csapat alapítója, Jorge „Aspar” Martínez kísérte fel Alonsót. Az istálló a hetedik világbajnokát ünnepelhette a legkisebb kategóriában, akik közül Talmácsi Gábor volt a második a sorban. Előtte Álvaro Bautista, utána pedig Juliűn Simón, Nicolás Terol, Albert Arenas, majd Izan Guevara ért fel a csúcsra.