back to top
2024. október 06. 11:21
KezdőlapMotoGPBagnaiának az „elképesztő” tempó okozott nehézséget, Martín elárulta, mikor tett le a...

Bagnaiának az „elképesztő” tempó okozott nehézséget, Martín elárulta, mikor tett le a győzelemről

Francesco Bagnaia kiemelte, a nagy tempó miatt nehéz volt óvni a gumikat a Japán Nagydíjon, és szerinte Jorge Martín erősebbnek bizonyult, mint az előző két napon. A Pramac pilótája sokáig a győzelemről sem tett le, míg Marc Márquez unalmasnak titulálta a futamot.

Bár egy ponton benne volt a pakliban, hogy elered az eső, végül nem volt igazán fordulatos a Japán Nagydíj, főleg a második fele. Francesco Bagnaia győzelmét a jó rajtja után senki nem veszélyeztette igazán, míg mögötte az egyaránt a középmezőnyből induló Jorge Martín és Marc Márquez végeztek, így ők hárman állhattak fel a dobogóra.

Martín nagyot mentett, de győzelmével Bagnaia tovább csökkentette összetettbeli hátrányát

A címvédő jobban jött el a startnál, minta pole-ból kezdő Pedro Acosta, és bár az első kanyarban az újonc még megőrizte a vezetést, utána már nem volt ellenszere. Innentől kezdve Bagnaiához senki nem tudott igazán közel kerülni, így megnyerte a motegi főfutamot. Ezzel pedig 10 pontra csökkentette a lemaradását a listavezető Martínnal szemben a tabellán.

Nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Tizenegy pontot sikerült hoznom ezen a hétvégén, és ez volt a maximum, úgyhogy igazán örülök. Jorge ma sokkal erősebb volt az előző napokhoz képest, úgyhogy igyekeztem menedzselni az előnyt. Nem volt könnyű kiegyensúlyozott maradni a gumikkal, úgy vélem, elképesztő volt a tempó, az első tíz kör hihetetlen volt. Szóval rendkívül boldog vagyok. Ugyanilyen ambícióval, ugyanilyen stratégiával kell nekivágni a következő fordulónak, és meg kell próbálnunk így folytatni.”

Az időmérőn történt bukása után Martínnak a kármentésről szólt a hétvégéje. Ez vasárnap kifejezetten jól sikerült neki, hiszen a tizenegyedik helyről rajtolva negyedikként fejezte be az 1. kört. Nem sokkal később aztán Acosta elesett, ő pedig megelőzte Brad Bindert, így feljött a második helyre. Sokáig úgy tűnt, hogy a győzelemre nem lesz esélye, aztán a hajrában elkezdett közeledni Bagnaiára, de utolérni nem tudta, így egy ponton belátta, hogy le kell mondania a diadalról.

Örülök a mai eredménynek, szerintem lenyűgöző futamunk volt – kezdte. – Közel voltam a győzelemhez, pontosabban Peccóhoz, és meg akartam próbálni. Az egész versenyen nem adtam fel, és a végéig nyomtam. Három körrel a vége előtt aztán volt néhány neccesebb pillanatom, úgyhogy azt mondtam magamban, hogy »rendben, Jorge, ideje lenyugodni és a pontokra gondolni«. Gratulálok Peccónak, csodálatos munkát végzett, mesterien menedzselte a gumikat. Szerintem én is jó munkát végeztem, az első körökben jó voltam, és nagyon örülök ennek a második helynek.”

Márquez szintén jól rajtolt, de az első kör nem jött ki neki annyira jól, mint honfitársának, így aztán Enea Bastianinit, Jack Millert, majd Brad Bindert is meg kellett előznie, és persze Acosta eséséből ő is profitált. Utána egy kicsúszást leszámítva eseménytelen futama volt, aminek a Gresini motorosa hangot is adott.

Rendkívül unalmas futam volt -utalt talán nemcsak a saját versenyére, hanem az egész viadalra. – Nem voltak előzések, az ember csupán a saját ritmusában ment. Tény, hogy amikor másvalaki mögött haladunk, minden nehezebbé válik. Ezzel együtt rendkívül boldog vagyok. Tudtam, hogy a közepes hátsó gumin valamiért nem éreztem magam annyira jól, mint tegnap a lágyon, de ez volt a legjobb esély a dobogóra, a lágy túl kockázatos lett volna. Szóval örülök, újabb dobogó egy nehéz hétvége után, de itt vagyunk a pódiumon, úgyhogy elégedett vagyok.”