vasárnap, október 6, 2024
KezdőlapMoto2González nyerte a legnagyobbat a remek döntésen az eső után, Ogura közel...

González nyerte a legnagyobbat a remek döntésen az eső után, Ogura közel a vb-címhez a Moto2-ben

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Manuel González nyerte a Japán Nagydíjat a Moto2-ben, megszerezve első győzelmét a kategóriában, miután remek döntést hozott, és óriási tempót produkált a változó körülmények között. Összesen hatan választottak jól, köztük Ogura Aj, aki második helyével meccslabdához jutott.

A Moto3 után a Moto2-esek futama következett a Japán Nagydíj zárónapján. A pole pozíciót Jake Dixon szerezte meg Zonta van den Goorbergh és Arón Canet előtt. A bajnokságot vezető Ogura Aj mindössze kilencedikként indulhatott, ám legközelebbi ellenfele, Sergio García csupán tizenhetedikként várhatta a piros lámpák kialvását. Ami a többi 2025-ös MotoGP-versenyzőt illeti, Fermín Aldeguer a tizenötödik lett a kvalifikáción, míg Somkiat Chantra a múlt heti lábsérülése miatt kihagyta a hétvégét. A legkisebb kategória versenyéhez képest mind a levegő, mind az aszfalt hőmérséklete csökkent: előbbi 22, utóbbi 27 fokos volt közvetlenül a kezdés előtt.

Dixon az esőnek köszönheti a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá fölényesen nyert a Moto3-as időmérőn

- Advertisement -

Dixon jól jött el, ahogyan Van den Goorbergh is, ám utóbbit nagyon levezette az ideális ívről Izan Guevara. Ogura remekül rajtolt, és egy pillanatig második volt, ám aztán visszaesett. Ezeknek azonban nem volt jelentősége, ugyanis eleredt az eső, és piros zászlóval megszakították a futamot. Nem sokkal később az is kiderült, hogy tizenkilencről tizenkét körre csökkentik a versenytávot.

Az újraindítás előtt érdekes fordulat következett be, ugyanis Ogurának száraz pályás gumikat tettek fel, amivel lényegében a teljes mezőnnyel szembement. Az MT Helmets pilótája már a kivezető körben szenvedett, ráadásul a rajtrácson már nem lehetett kicserélni az abroncsokat. Mindez eléggé arra hajazott, mint amit Jorge Martín a San Marinó-i Nagydíjon elkövetett: a tabella éllovasaként teljesen ellentétes utat járt, mint a mezőny nagy része. A japán motoros végül felállt a rajtrácsra, ellentétben Albert Arenasszal, aki meggondolta magát.

Dixon ismét megtartotta a vezetést, míg csapattársa, Guevara feljött a második helyre, és aztán meg is tartotta azt Canettel szemben. Ami Ogurát illeti, a japán motoros a tizennegyedik helyre esett vissza. A Fantic pilótáját aztán Alonso López, Celestino Vietti és Tony Arbolino is maga mögé utasította, így visszaesett a hatodik pozícióba.

A 2. körben López előbb sikeresen védekezett Vietti ellen, majd Guevara megelőzésével feljött a második helyre. Mindeközben Ogura magára talált, és többek között csapattársát is megelőzve hetedikként zárta a kört. Ezután Arbolino következett, majd Guevara jött, Vietti viszont agresszívan próbált védekezni, de nem volt esélye.

Ahogyan Lópeznek és Dixonnak sem, így Ogura a 4. kör elején átvette a vezetést, és elhúzott a mezőnytől. Mindeközben Manuel González jött át a mezőnyön, miután a japán versenyzőhöz hasonlóan ő is a slickeket választotta. A Gresini pilótája az 5. körben vette át a második helyet Dixontól, aki aztán vissza is esett.

Velük azonban még nem volt vége, ugyanis kiderült, hogy Filip Salač, Jeremy Alcoba és Van den Goorbergh is száraz pályás abroncsokat tett fel, így ők is átmentek a mezőny többi tagján. Ami az elejét illeti, González rohamosan csökkenteni kezdte a közel 5 másodperces hátrányát Ogurával szemben.

A 6. kör végén Joe Roberts odáig jutott, hogy kiment a bokszba kereket cserélni, de ezzel körhátrányba került. Ami az elejét illeti, mind az első, mind a harmadik helyért csata volt kialakulóban. Előbb Gonzáleznek sikerült az előzés, aki a 9. körben átvette a vezetést, majd nem sokkal később ellépett ellenfelétől.

González győzelmét innentől kezdve senki nem veszélyeztette, így megszerezte első sikerét a középső kategóriában. Ogura szintén örülhetett, hiszen így 60 pontra nőtt az előnye a tizennegyedikként záró Garcíával szemben, és Phillip Islanden akár már világbajnok is lehet. Salačnak végül sikerült megőriznie a harmadik helyet Alcoba és Van den Goorbergh előtt, míg Xavi Artigas megszerezte saját maga és csapata első idei pontjait. A legjobb esőgumis versenyző Vietti lett a hetedik pozícióban.

A Moto2 motegi futamának végeredménye

- Advertisement -