back to top
2024. október 08. 14:25
KezdőlapMotoGPRins „teljesen összetört” a Japán Nagydíj után, a semmiért hozott ki magából...

Rins „teljesen összetört” a Japán Nagydíj után, a semmiért hozott ki magából mindent

Álex Rins csalódottan értékelte a motegi főfutamot, miután minden erőfeszítése ellenére pont nélkül maradt. A 28 éves pilóta szerint rossz úton járnak, és rámutatott, hogy a hajrában a Hondák is jobb tempót mutattak a Yamahánál.

Az elmúlt hetek biztató eredményei után a Yamaha ismét a mezőny hátsó felében töltötte a hétvége nagy részét. Fabio Quartararo a tizenkettedik helyen ért célba, miután rövid időn belül másodszor fordult elő vele, hogy az utolsó körben kifogyott az üzemanyag a motorjából. Mindez bosszantotta, de még így is szerzett néhány pontot, ellentétben csapattársával.

„Elfogadhatatlan”, „nevetséges”: Quartararót megint az amatőrnek tűnő baki hátráltatta a hajrában

Álex Rins ugyanis csupán tizenhatodikként ért célba. A spanyol versenyző mindössze márkatársát, a szabadkártyával szereplő Remy Gardnert tudta felülmúlni a célba ért pilóták közül. A futamot megnyerő Francesco Bagnaiától több mint 40 másodperccel maradt el, így nem véletlen, hogy a leintés után csalódottan értékelt.

Nagyon nehéz verseny volt – nyilatkozta. – Nem tudom, mit mondjak, teljesen összetörtem. Ezért teljesítettem minden kört százkilencvenes pulzusszámmal, és nyújtottam a maximumot, rendkívül nehéz volt. A futam első része nem alakult rosszul. Az ausztriai beállításokkal kezdtük a napot, hogy lássuk, tudunk-e javítani a fékezésen. Valamivel jobb volt, kicsit jobban éreztem a motort. Aztán viszont, amint elfogyott a gumi, szinte lehetetlen volt kontrollálni a kipörgést. Még az egyenesben is, a kilences és a tízes kanyarból kijőve is kipörgött. Nem tudom, mit mondjak. Valamit ki kell találnunk, mert biztos, hogy nem ez a jó út. Nem vagyok elégedett az elvégzett munkánkkal.”

A Yamaha a misanói hétvégéken és Mandalikában is ígéretesen szerepelt, hiszen Quartararo mindhárom főfutamon hetedikként látta meg a kockás zászlót, ráadásul ez az Emilia-romagnai Nagydíjon az ötödik lett volna, ha nincs a benzinmizéria. Ehhez képest Motegiben a Hondákkal küzdöttek, de a hajrában az egyedüliként lágy hátsó gumit választó Nakagami Takaaki gyorsabb volt náluk, Rins pedig Luca Marini tempóját sem tudta lekövetni.

„Majdnem elsírtam magam” – így búcsúzott el a japán közönségtől Nakagami (videók)

Fabiónak Misano olyan, mint nekem Austin – fogalmazott a 28 esztendős motoros. – Rendkívül gyors volt ott. Emellett teljesítettünk egy tesztet, aztán jött egy futam, újabb teszt, majd még egy verseny. Szóval a misanói eredmény szerintem nem tükrözte a valóságot. Jelenleg az a valóság, hogy, a Ducatikat, az Apriliákat és a KTM-eket félretéve, Nakagami az utolsó körökben sokkal gyorsabb volt Fabiónál és [Johann] Zarcónál. Amikor pedig Marini megelőzött, nem tudtam tartani vele a tempót. Szóval ez a valóság, a kőkemény valóság.”

Mivel nem szerzett pontot, Rins továbbra is 20 ponttal áll az egyéni tabella tizenkilencedik helyén, holtversenyben a hivatalosan mögötte lévő Joan Mirrel és Augusto Fernándezzel. A gyártók között a Yamaha továbbra is a negyedik pozíciót foglalja el, és ez aligha fog változni a hátralévő négy futamon. A csapatoknál viszont van némi esély, hogy ledolgozzák a Trackhouse-szal szembeni 21 egységnyi hátrányukat, és feljöjjenek a nyolcadik helyre, de ehhez mindenképpen jobb teljesítményre lesz szükség, mint amilyet Motegiben nyújtottak.

Így áll a MotoGP-tabella a Japán Nagydíj után