back to top
2024. október 08. 20:26
KezdőlapMotoGPMartín őszintén vallott a bajnoki csata jelentette nyomásról: Néha emiatt nem koncentrálok...

Martín őszintén vallott a bajnoki csata jelentette nyomásról: Néha emiatt nem koncentrálok eléggé

Jorge Martín elárulta, nehezen birkózik meg a nyomással, és ez olykor hibát idéz elő nála. A spanyol versenyző a motoron ülve nem ezzel foglalkozik, de amikor leszáll a gépről, jön a „fejfájás”.

Négy fordulóval a vége előtt teljesen egyértelművé vált, hogy idén is Jorge Martín és Francesco Bagnaia között fog eldőlni a MotoGP bajnoki címe. A két versenyző – persze a motorjuknak is köszönhetően – kimagaslik a mezőnyből, egymáshoz viszont nagyon közel vannak a tempót illetően. Nem véletlen, hogy csupán 10 pont választja el őket egymástól a tabellán.

Így áll a MotoGP-tabella a Japán Nagydíj után

A két pilóta idei küzdelmét sokszor szokták a hibák párharcának nevezni, ami nem véletlen, hiszen mindketten rengeteg pontot dobtak már el saját hibából. Japánban a futamokon egyikük sem bukott, de az időmérőről ez már nem mondható el: Martín elesett a kvalifikáción, aminek következtében csupán a tizenegyedik helyről rajtolhatott. A Pramac motorosa őszintén beszélt arról a teherről, amely időről időre ilyen bakikhoz vezethet.

Mostanra nagy lett a nyomás, amit elég nehéz kezelni – nyilatkozta a MARCA-nak – Néha emiatt nem koncentrálok eléggé. Tudom, hogy az időmérőre nagyon fel kell készülnöm, mert végső soron kulcsfontosságú a vasárnapi futam szempontjából. Az erősségemmel is tisztában vagyok, és tudom, hogy a tizenegyedik helyről is képes vagyok megcsinálni. Ezzel együtt egyértelmű, hogy ha az ember előrébb van, akkor könnyebb a dolga.”

Kívülről nehéz elképzelni, hogy valójában mekkora nyomásnak vannak kitéve a Martínhoz és Bagnaiához hasonló élsportolók, főleg egy kiélezett bajnoki hajrá végéhez közeledve. A 26 éves pilóta elárulta, valójában nem is a motoron ülve érzi ezt a terhet, mert az elég nagy baj lenne, hanem két pályaesemény között cikáznak a fejében bizonyos gondolatok.

Martín szerint nem lehet hibának nevezni az időmérős bukását, és felfedte, mitől ijedt meg a sprinten

Arra próbálok összpontosítani, hogy hogy érzem magam a motoron, de amikor leszállok, óriási a zaj, sok gondolat van bennem, és nagy a fejfájás – fogalmazott az éllovas. – Amikor az ember pályára gurul, akkor ez általában eltűnik, ami fontos, hiszen ha a nyomás elhatalmasodna rajtam, lefagynék, és nem tudnék motorozni.”

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy ennek a nyomásnak legfeljebb a mértéke új, de a létezését már megszokta. Persze korábban nem a motorsport legmagasabb céljáért küzdött, de akkor legalább annyira fontos volt, hogy jó teljesítményt nyújtson, máskülönben elfelejthette volna az előrelépést. Éppen ezért tisztában van vele, hogy a legközelebbi futamhétvégén is ugyanez lesz a helyzet.

Ez az idegesség, ez a kényelmetlenség a kezdetektől fogva, gyerekkorom óta elkísér – magyarázta Martín. – Amikor véget ér egy verseny, és elhagyom a pályát, nagyon megkönnyebbülök, de már akkor tudom, hogy a következő szombaton és vasárnap vissza fognak jönni ezek az érzések Ausztráliában. Ezzel együtt kell élnem.”

Bagnaiának az „elképesztő” tempó okozott nehézséget, Martín elárulta, mikor tett le a győzelemről