back to top
2024. október 08. 16:45
KezdőlapMotorsportVisszatér a paddockba a női vb első futamán súlyosan megsérült versenyző

Visszatér a paddockba a női vb első futamán súlyosan megsérült versenyző

Mia Rusthen ott lesz a helyszínen a női világbajnokság és egyúttal a Superbike-vb szezonzárójának hétvégéjén. Az új sorozat első futamán súlyos sérülést szenvedett motoros a baleset óta először írt bejegyzést saját közösségi médiás oldalára.

Újabb jelentős lépés történt Mia Rusthen felépülését illetően. A 22 éves versenyző a női világbajnokság történetének legelső, júniusi misanói futamán szenvedett súlyos balesetet, aminek következtében súlyos agysérüléssel szállították kórházba, majd mesterséges kómába helyezték. Bár az élete aztán nem forgott veszélyben, nem lehetett tudni, mennyire lesz gyors a felépülése, és meddig juthat el ebben a folyamatban.

Ez utóbbi még most sem egyértelmű, de az utóbbi időszakban pozitív hírek érkeztek az azóta már hazájában lábadozó norvég pilóta állapotáról. Néhány hete nővére tett közzé egy videót, amelyen látható, hogy már szinte teljesen magától jár, nemrég pedig a baleset óta maga Rusthen írt egy posztot (vagy legalábbis az ő nevében született a bejegyzés). Ebben pedig arról számolt be, hogy ott lesz a női világbajnokság és egyúttal a Superbike-vb jerezi szezonzáróján.

Csodálatos hír: ismét járni tud a női vb nyitányán megsérült versenyző (videó)

16 héttel ezelőtt a legbüszkébb és a legboldogabb pillanatomat éltem át, amikor ott álltam az első női vb rajtrácsán – olvasható a közösségi médiás oldalain. – 16 héttel ezelőtt az életem a feje tetejére állt, amikor balesetem volt, és traumás agysérülést szenvedtem. 16 héttel ezelőtt az összes hajamat leborotválták. 16 héttel ezelőtt teljesen teljesen kikapcsolták a testemet és az elmémet. Ami viszont a legfontosabb: 16 héttel ezelőtt ismét megkaptam az élet ajándékát.”

Ma pedig itt vagyok. Magamtól járok, gondolkodom, egyre több dologra emlékszem, beszélek, nevetek, sírok, eszem, játszom, harcolok – élek! Az agysérülés a jobb oldalamat érinti, de fokozatosan gyógyul, és addig akarok edzeni, illetve dolgozni, amíg a lehető legjobb nem lesz. Még mindig nem teljesen fogtam fel, hogy a világbajnokságon versenyeztem, és nagyon kevés [részletre] emlékszem a kalandból. A szívem és a testem viszont emlékszik a boldog találkozásokra az emberekkel, különösen azokkal a lányokkal, akik ellen versenyeztem.”

Ezért is vagyok rendkívül boldog, hogy bejelenthetem: engedélyt kaptam az orvosoktól, hogy ott legyek a női vb idei fináléján a spanyolországi Circuito de Jerezen, üdvözöljem az összes lányt, és megnézzem az utolsó két futamot. A legközelebbi hozzátartozóim és a csapatom végig velem vannak, és nagyon hálás vagyok, hogy ezt tényleg megtehetem.”

A Superbike-világbajnoksághoz hasonlóan a női vb-ből is két forduló van hátra, hiszen a mezőny ezen a héten Estorilban, majd utána Jerezben csap össze. A bajnoki címre három pilótának van reális esélye: a három futamot megnyerő és a másik öt versenyen is dobogóra álló Ana Carrasco 163 ponttal vezet, 9 egységgel megelőzve a maradék öt viadalt behúzó María Herrera előtt, aki legutóbb bukott. Őket nagyobb lemaradásban követi a 128 pontos Sara Sánchez.