back to top
2024. október 09. 12:11
KezdőlapMotoGPBastianini nem érti, Binder miért védekezett olyan keményen vele szemben, amin elment...

Bastianini nem érti, Binder miért védekezett olyan keményen vele szemben, amin elment a dobogó

Enea Bastianini úgy véli, túl későn előzte meg Brad Bindert a Japán Nagydíjon ahhoz, hogy érdemben harcba szállhasson a dobogóért, ugyanakkor nem érti, hogy a dél-afrikai pilóta miért ragaszkodott ennyire a pozíciójához vele szemben. A gyári Ducati versenyzője a Marc Márquezzel vívott „bronzcsatára” is kitért.

Bár jó volt a tempója, Enea Bastianini lemaradt a dobogóról a Japán Nagydíjon. A 26 éves motoros általában a futamok második felében gyorsul be igazán, mivel remekül képes kezelni az abroncsokat, ezúttal azonban az igazán átütő sebesség elmaradt. Ennek következtében a verseny második részében még annak hibája ellenére sem tudta megtámadni Marc Márquezt.

A hétszeres MotoGP-futamgyőztes sorsát az 1. kör egyértelműen negatívan befolyásolta, amikor nemcsak a közvetlenül mellőle rajtoló Brad Binder, hanem Jorge Martín, Márquez és Jack Miller is megelőzte. „Bosszantó, mert az első kör nem úgy alakult, ahogyan arra számítottam – nyilatkozta. – Miután Brad megelőzött, mindig a határon [voltam], sok pozíciót veszítettem.”

Bastianini Millerrel szemben hamar visszavette a pozíciót, de aztán körökön keresztül Binder mögött motorozott, és csak hosszú idő után tudta megelőzni. Jövő évi márkatársa teljesen tiszta eszközökkel védekezett, ezzel együtt a gyári Ducati versenyzője nem érti, mi értelme volt ennyire ragaszkodni a pozícióhoz. „Túl sok [lett volna]? – tette fel a költői kérdést. – Nem, megtette, amit tudott, és ez normális, de nem értem, mert tudja, mi a helyzet. Két-három kör után már lassabb. Aztán a tizenegyes kanyarba érkezve nagy volt a turbulencia, és nem volt referenciám a kemény fékezéshez.”

Mire Bastianini átrágta magát Binderen, már elég nagy volt a hátránya Márquez mögött. A Gresini pilótája aztán több szívességet is tett neki: előbb lecsúszott a pályáról, majd az utolsó körben ráment a zöld vonalra, de mivel a különbség 36 ezreddel meghaladta a fél másodpercet, nem történt automatikus pozíciócsere.

Marc Márqueznek óriási szerencséje volt, de a szezonhajrára nehéz helyzetbe kerülhet.

Rengeteg időt vesztettem, mire megelőztem Bradet – kesergett az olasz motoros. – Miután ez sikerült, gyors voltam, és jól éreztem magam a motoron, de már túl késő volt. Nagyon közel voltam Marchoz, de már túlságosan késő volt. Jó tempót mentem, de ő is. Próbáltam többet tenni a futam azon szakaszában, de szenvedtem a motor hátuljával, mert Brad mögött nagyon elhasználtam [a hátsó gumit], miközben próbáltam megelőzni. Amikor nyomtam, már a határon voltam.”

Bár a dobogó ezúttal nem jött össze, Bastianini annak mindenképpen örülhet, hogy a szezon eleji ingadozó formájával ellentétben jelenleg stabilan ott van az élmezőnyben. „Most már mindig a dobogóért küzdök, és ez fontos számomra – szögezte le. – Néha viszont szerencsére is szükség van, és vasárnap Motegiben nem volt szerencsénk. Ezt azonban el kell fogadni.”

A 26 esztendős versenyző előnye 2 pont a tabella harmadik helyén Márquezzel szemben, akivel mostanában a pályán is gyakran találkozik. „Marckal gyakran vagyunk közel egymáshoz, és harcolunk egymással, de a csata a bajnokság harmadik helyéért zajlik, ő pedig jelenleg nagyon erős, és az idény hátralévő részében is az marad” – fogalmazott.

Így áll a MotoGP-tabella a Japán Nagydíj után