back to top
2024. október 09. 20:13
KezdőlapMotoGPÚj logója lesz a MotoGP-nek

Új logója lesz a MotoGP-nek

A MotoGP bejelentette, hogy a sorozat új arculatot kap, és új logója lesz a szériának. Mindezt a szezonzáró Valenciai Nagydíj estéjén leplezik le a nyilvánosság előtt.

A MotoGP az elmúlt években egyre inkább igyekszik megújulni. 2022-ben legyártottak egy dokumentumsorozatot az azt megelőző idényről, a Forma–1-es ’Drive to Survive’ (Hajsza a túlélésért) című szériára hajazva. Tavaly pedig új főcímdala lett a bajnokságnak, szintén az F1 2018-as lépését követve.

Néhány hét múlva pedig még inkább meg fog újulni a gyorsaságimotoros-világbajnokság, ugyanis a hivatalos honlapon megjelent cikk értelmében a MotoGP új arculatot kap. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem részletezték, de az biztos, hogy a sorozatnak új logója lesz. Éppen úgy, ahogyan a Forma–1 is változtatott a logóján 2017-ben.

Mindez aligha véletlen, hiszen az idei év végén lezárul a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló Dorna részvényeinek felvásárlása, és a Liberty Media, az F1 jogtulajdonosa, mintegy 86 százalékos részesedést szerez a madridi székhelyű cégben. Az amerikai vállalat vezetése alatt pedig nyilvánvalóan lesznek változások. Ugyanakkor Dan Rossomondo nevét is meg kell említeni, aki tavaly óta tölti be a Dorna kereskedelmi igazgatói pozícióját, és fő feladata a márka arculatának javítása volt.

A Liberty Media még a Forma–1 egy részétől is megválik, hogy le tudja zárni a MotoGP felvásárlását

Arra is fény derült, hogy az új logót mikor mutatják be a nagyvilágnak. Nos, erre november 17-én, az idényzáró Valenciai Nagydíj estéjén, kerül sor, miután a szurkolók előtt zajló díjátadó ceremónián átadják a trófeákat a világbajnokoknak. Magyar idő szerint este 7 órakor leplezik le a Pentagram nevű független tervezőstúdióval együttműködésben készített logót.

Úgy terveztük, hogy tükrözze gazdag örökségünket és mindazt, amivé a sportág válni szeretne – olvasható a hivatalos honlapon megjelent cikkben. – A jövő MotoGP-je több mint egyéves kutatás eredménye. Mindez a rajongóknak, a versenyzőknek és a sportág kulcsembereinek körében zajlott, a célja pedig azon kérdés megválaszolása volt, hogy »mi az a MotoGP?«.”

A gyorsaságimotoros-világbajnokság történelme 1949 óta íródik. A kezdetektől több mint ötven évig ugyanazt a logót használták, majd 2000-ben merőben átalakult a sorozat arculata. Ez utóbbi már hasonlított a mostanihoz, de csak 2007-ben, egy kisebb módosítás után jött létre az a verzió, amelyet jelenleg mindenki ismer, és amelytől hamarosan el kell búcsúzni.