back to top
2024. október 11. 18:31
KezdőlapSuperbike„Olyan a háta, mint egy 45 éves emberé” – ezt mondta orvosa...

„Olyan a háta, mint egy 45 éves emberé” – ezt mondta orvosa a 26 esztendős Gardnernek

Remy Gardner elárulta, a Superbike-világbajnokság szezonzárója után megműtteti a hátát, amellyel tavaly óta bajlódik. A 26 éves motoros jelenleg injekciókkal és egyéb enyhítő kezelésekkel tartja kordában fájdalmait.

Sűrű hetei vannak Remy Gardnernek: a gyorsaságimotoros-világbajnokság 500 köbcentiméteres bajnoki címét 1987-ben elhódító Wayne Gardner fia két dupla hétvégét teljesít a Superbike-vb mezőnyének tagjaként, ám ő a szünetben sem pihenhetett. Sőt, el kellett utaznia a világ másik felére, hiszen a MotoGP Japán Nagydíján vett részt a Yamahával szabadkártyásként.

Pedig az ausztrál pilótára ráférne a pihenés, ugyanis tavaly óta hátsérüléssel bajlódik. A 2023-as misanói fordulóban ugyanis Danilo Petrucci nekiment Dominique Aegerternek, aki eltalálta csapattársát, és Gardner háta nem úszta meg a bukást. Bár futamot nem hagyott ki, de az esetnek súlyosabb következményei lettek, mint amire számított. Volt némi fájdalmam, de azt hittem, néhány nap alatt elmúlik, ahogyan az általában lenni szokott – nyilatkozta. – Azonban majdnem két hónapba telt, mire felépültem.”

A felépülés mintegy két hónapig tartott, de utána wakeboardozás közben ismét megsérült a háta. Ennek pedig a mai napig kihatása van az életére, hiszen fájdalmai azóta sem szűntek meg. Ráadásul orvosa sem tudott biztató információval szolgálni. „Tavaly év végén elmentem egy vizsgálatra, és az orvos közölte velem, hogy »olyan a háta, mint egy negyvenöt éves emberé«” – árulta el az egyébként 26 esztendős motoros.

Bulega el tudja halasztani Razgatlıoğlu bajnoki címét a beugró helyszínen? – hétvégi menetrend

Mindezek ellenére egyelőre nem operáltatta meg magát, de az idény befejeztével immáron erre is sort kerít. Maga a beavatkozás nem lesz nagy horderejű: a cél a gerincben instabilitást okozó és a porckorongra is rossz hatással lévő hegszövet eltávolítása, amelynek révén enyhítik a 4-es és az 5-ös csigolyákkal kapcsolatos problémákat. A fájdalmat jelenleg injekciókkal és egyéb kezelésekkel csökkentik. „Közel voltam ahhoz, hogy az Assen és Misano közötti szünetben megműttessem magam, de a szezon közepén nem akartam kockáztatni” – fogalmazott Gardner, aki bízik benne, hogy az operáció után egy hónapnyi kényszerpihenő vár rá, és utána ismét edzhet.

Az ausztrál pilóta egyébként kifejezetten biztatóan kezdte az idényt, Assenben meg is szerezte első Superbike-világbajnoki dobogóját, de jelenleg csupán a tabella tizedik pozícióját foglalja el 140 ponttal. „Idén a többi gyártó még szezon közben is sokat fejlődött – vélekedett. – Nem vagyunk lassabbak, mint tavaly, sőt, a legtöbb futamot tíz másodperccel gyorsabban teljesítjük 2023-hoz képest. Versenyzőként fejlődtem, de sajnos az eredmények ezt nem tükrözik.”

A sorozat ezen a hétvégén a Balaton Park Circuit kiesésének következtében beugró Estorilban versenyez, ahol Gardner korábban még soha nem állt rajthoz. Az első szabadedzésen tizenhatodik lett a vizes pályán, 2,261 másodperccel elmaradva az élen záró Toprak Razgatlıoğlutól. „Még soha nem versenyeztem Estorilban, így ez új tapasztalat lesz – mondta. – Remélem, megtaláljuk a jó ritmust, és pozitívan zárjuk az idényt Jerezben.”