back to top
2024. október 12. 18:32
KezdőlapMoto2Bocsánatot kért a versenyző, akit csapatának főszponzora ki akar rúgatni

Bocsánatot kért a versenyző, akit csapatának főszponzora ki akar rúgatni

Manuel González egy videóüzenetben kért elnézést azoktól a kínai emberektől, akiket akaratlanul megsértett a hagyományos japán fejpánt viselésével, miután a QJ Motor a kirúgását követelte. Mindeközben a Gresini honlapjának Moto2-es szekciójáról a főszponzor és a versenyzők is eltűntek.

Újabb fejezetéhez érkezett a Manuel González körül kirobbant ügy. A spanyol versenyző élete első győzelmét aratta a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, miután sikerült megnyernie a Moto2-es Japán Nagydíjat, ám a sajtó nem emiatt foglalkozik vele. Néhány nappal később ugyanis a Gresini középső kategóriás csapatának főszponzora hivatalos közleményben követelte a kirúgását.

A 22 éves motoros még a rajtrácson viselte a hacsimaki nevű hagyományos japán fejpántot, nyilvánvalóan azért, hogy így tisztelegjen a hazaiak előtt. A nyugati világban ennek semmiféle negatív konnotációja nincs, ám Kínában egészen más a helyzet: a második világháború időszakában a japán hadsereg megszállta az országot, a harcokban pedig mintegy 20 millió kínai vesztette életét. A ruhadarab pedig azért okoz nekik történelmi traumát, mert akkoriban a japán hadseregben is elterjedt ez a viselet.

Tisztelegni akart a rendezők előtt, csapatának főszponzora kirúgatná az újdonsült futamgyőztest

Az egészből pedig azért lett ügy, mert a Gresini Moto2-es csapatát egy kínai vállalat, a QJ Motor támogatja névadó szponzorként. A cég azt követelte az olasz istállótól, hogy azonnal töröljön le minden ezzel kapcsolatos képet és videót, ami meg is történt, ám arra is felszólította partnerét, hogy azonnali hatállyal váljon meg Gonzáleztől.

Az egészben az az ironikus, hogy a közleményben külön kiemelték, hogy tisztában vannak vele, hogy a spanyol pilótában semmilyen rossz szándék nem volt, és európaiként nem ismerheti ennyire mélyen a kínai történelmet. Maga az érintett is kiemelte, hogy senkit nem akart megbántani, amikor szombaton közzétett egy rövid videót, amelyben elnézést kért azoktól, akiket szándékán kívül megsértett.

Azért írom ezt a bejegyzést, hogy bocsánatot kérjek minden kínaitól, akit megbántottam a rajtrácson készült néhány fotóval – olvasható az angol nyelvű szöveg. – Nem egy politikai üzenet akart lenni, hanem olyan képek, amelyek a rendező országhoz kapcsolódnak. Soha nem állt szándékomban tiszteletlennek lenni a kínai emberekkel szemben, vagy megsérteni az érzéseiket, csupán egy átgondolatlan és szándékolatlan gesztusról volt szó, és már bánom. Még egyszer szörnyen sajnálom, és őszintén remélem, hogy megbocsátotok, és élvezhetem a támogatásotokat. Köszönöm.”

A Gresini továbbra sem adott ki hivatalos közleményt, de egyértelmű, hogy valami zajlik a háttérben. Mindez a csapat honlapjából derül ki: a főmenüben a MotoGP-, illetve a MotoE-csapatra való kattintás után továbbra is egy videó indul el a háttérben a versenyzőkkel, ám a Moto2-es részen ez eltűnt. Azonban nem csupán a pilóták nincsenek ott, hanem a főszponzor sem, hiszen a Gresini középső géposztálybeli istállójának logóján immáron nem szerepel a QJ Motor. Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy az alakulat nem volt hajlandó eleget tenni a követelésnek, és inkább a névadó szponzorával szakított.