back to top
2024. október 12. 18:34
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu a rossz kezdés után is agyonverte a mezőnyt, Bautista végleg kiszállt...

Razgatlıoğlu a rossz kezdés után is agyonverte a mezőnyt, Bautista végleg kiszállt a bajnoki csatából

Toprak Razgatlıoğlu nyerte a Superbike-vb első estorili futamát, miután a rossz rajtját követően valósággal erődemonstrációt tartott. Álvaro Bautista a második helyről bukott, így matematikailag is elbúcsúzott a címvédéstől, így viszont Nicolò Bulega örökölte meg ezt a pozíciót, Iker Lecuona pedig több mint másfél év után szerzett dobogót a Hondának.

Száraz pályán, de felhős körülmények között kezdődött meg a Superbike-világbajnokság estorili fordulójának első futama. A pole pozícióból Toprak Razgatlıoğlu indulhatott, mellőle Danilo Petrucci és Jonathan Rea várta a piros lámpák kialvását. A török versenyző első számú üldözői közül Nicolò Bulega az ötödik, míg Álvaro Bautista a bukása után csak a tizenegyedik helyről kezdhetett. Utóbbi esetében benne volt a pakliban, hogy már most elveszítse matematikai esélyét a címvédésre.

Razgatlıoğlu későn „ébredt”, de így is övé a pole, Bautista nehéz helyzetben a bukása után Estorilban

Razgatlıoğlu jól jött el, de utána Petrucci, Andrea Locatelli és Bulega is elment mellette az 1-es kanyarban. A török versenyző azonban hamar visszaelőzte a gyári Ducati pilótáját, akit aztán Rea is visszaelőzött, így közvetlenül Bautista előtt találta magát. A brit motoros még az 1. körben a tabella éllovasát is maga mögé utasította.

A 2. kör 1-es kanyarjában Locatelli átvette a vezetést, csapattársát viszont Razgatlıoğlu visszaelőzte. Rea aztán hibázott is, de még megtartotta pozícióját Bulegával szemben. Az első kieső Remy Gardner volt, aki rendkívül dühösen vette tudomásul a bukását. Az ausztrál motorost később elszállították az orvosi központba.

A 3. körben Razgatlıoğlu az 1-es kanyarban még nem járt sikerrel, nem sokkal később viszont már elment Petrucci mellett. A török versenyző ráadásul annak is örülhetett, hogy Bulega Rea-vel csatázva kisodródott a kavicságyba, és visszaesett a nyolcadik helyre. Nem sokkal később aztán megelőzte Axel Bassanit, Bautista pedig a hatszoros világbajnokot utasította maga mögé.

Razgatlıoğlu aztán Locatellit is utolérte, majd az 5. kör elején meg is előzte, Bautista pedig Petruccit múlta felül, és feljött a harmadik pozícióba. Hátrébb Alex Lowes ment el Rea mellett, aki azonban egy agresszív bevetődéssel visszajött elé. A következő kör elején a hatszoros világbajnokot mindketten megelőzték, aztán viszont Lowes hibázott, és visszaesett mögéjük.

Rea hamarosan visszaelőzte Bulegát, majd a 7. kör elején az olasz motoros visszavette a helyét vele szemben, Petrucci mellett pedig mindketten elmentek. Néhány másodperccel később Bautista Locatellit utasította maga mögé, így üldözőbe vehette Razgatlıoğlut. Hátrébb Bassani esett el a 6-os kanyarban, de ennél nagyobb dráma volt, hogy Petrucci is elesett.

A következő körökben az élmezőny kezdett szétszakadni, az ötödik helyért viszont izgalmas csata zajlott. A 9. kör elején Iker Lecuona megelőzte Rea-t, ám a gyári Yamaha pilótája nem hagyta magát. Mindketten agresszívak voltak, amiből a spanyol motoros került ki győztesként, ellenfele pedig visszaesett Alex Lowes mögé, miután lesodródott a pályáról.

Bulega időközben utolérte Locatellit, majd a 11. kör elején a jobb kigyorsításának köszönhetően el is ment honfitársa mellett. Ezzel Bautista mögött találta magát, aki néhány másodperccel hibázott is, így már szinte támadási közelségben volt. Sőt, a címvédő a 9-es kanyarban el is esett, és bár visszatért a pályára, de csak azért, hogy behajtson a bokszba. Innentől kezdve biztos volt, hogy ha Razgatlıoğlu az első két hely egyikén ér célba, akkor a spanyol motoros biztosan nem lesz világbajnok.

Bautista néhány perccel később visszatért a pályára, de nyilvánvalóan csak tesztelés céljából. Razgatlıoğlu eközben már 5 és fél másodpercre növelte előnyét Bulegával szemben, aki mögül Locatelli elesett, így Lecuona dobogós helyen haladt a Hondával. Igaz, Alex Lowes közvetlenül mögötte motorozott.

Razgatlıoğlu győzelméhez a végén sem férhetett kétség: a török versenyző 9,221 másodperccel győzte le Bulegát, akit Lecuona valamennyire megközelített, de végül nem volt esély az előzésre. A bajnokság első két helyezettje között így 44 pontra nőtt a különbség. Lecuona a Hondának több mint másfél, saját magának több mint két és fél év után szerzett dobogót, mögötte Alex Lowes és Rea lett a sorrend. A hajrában a legnagyobb izgalmat Michael van der Mark és Garrett Gerloff csatája jelentette, amelyből utóbbi jött ki győztesen, így megszerezte a hatodik pozíciót márkatársa elől.

A Superbike-vb első estorili futamának végeredménye