back to top
2024. október 16. 10:46
KezdőlapMotoGPLorenzo nem fogadta el Marc Márquez módszereit, de szerinte mostanra jobban tiszteli...

Lorenzo nem fogadta el Marc Márquez módszereit, de szerinte mostanra jobban tiszteli ellenfeleit

Jorge Lorenzo szerint Marc Márquez manapság több tiszteletet mutat vetélytársai iránt, mint amikor ellene versenyzett, és úgy véli, ha honfitársa nem szenved súlyos sérülést, akkor több vb-címe lenne. Ez utóbbit saját maga kapcsán is kijelentette, hiszen meggyőződése, hogy ha tovább marad, akkor csúcsra juttatta volna a Ducatit.

A MotoGP következő idényének egyik, ha nem a legizgalmasabb kérdése, hogy mire megy egymással Francesco Bagnaia és Marc Márquez egymás csapattársaként a gyári Ducatinál. Az biztos, hogy akárhogyan is alakul az idei év, a mezőny két legeredményesebb versenyzője csap össze egymással, alighanem a legjobb motoron ülve.

Ennek kapcsán fejtette ki véleményét Jorge Lorenzo, aki ugyan szintén volt Márquez csapattársa, de 2019-ben finoman szólva sem voltak egyenlőek az erőviszonyok közöttük. Ellentétben például a 2013-as idénnyel, amikor az utolsó futamig harcoltak egymással a végső győzelemért, amiből végül az ifjabbik spanyol pilóta jött ki győztesen. Honfitársának voltak fenntartásai az akkori újonc vezetési stílusával kapcsolatban, de szerinte mára ez pozitív irányba változott, igaz, az előírások is módosultak.

Úgy vélem, hogy ez a megmérettetés különböző okokból egyenlő feltételekkel indul – nyilatkozta Lorenzo a trentói Festival dello Sporton. – 2013-ban nem fogadtam el a versenyzési módszereit, nagyon agresszív volt. Most kicsit több tiszteletet mutat a riválisai iránt. Hozzá kell tenni, hogy a szabályok szigorúbbak, mint tíz évvel ezelőtt.”

Lorenzo szerint nem a 2019-es volt Marc Márquez utolsó bajnoki címe, de nem lesz könnyű dolga

Márquez célja a gyári Ducatinál már egyértelműen a világbajnoki cím kell hogy legyen, ami 2019 óta nem jött össze neki, nagyrészt az azt követő szezon első futamán elszenvedett súlyos sérülése és annak következményei miatt. „Sportszakmai szempontból ő egy szörnyeteg – jellemezte őt Lorenzo. – 2020 óta nagyon balszerencsés volt a fizikai állapotát illetően. Ezen problémák nélkül még legalább két-három világbajnokságot nyert volna.”

A Ducati 2022 óta uralja a királykategóriát, és bár az egyéni és a csapatvilágbajnoki cím még nem dőlt el, az biztos, hogy gyártói szinten zsinórban harmadszor fognak triplázni. Bár Austinban még nem jött össze, az azóta eltelt futamokon megdöntötték a Honda rekordját, és immáron ők rendelkeznek a sorozatban elért legtöbb győzelemmel a MotoGP-korszakban. „Jelenleg ez a legjobb motor, nincsenek gyengeségei” – szögezte le Lorenzo.

Márquez bizonyos szempontból pont honfitársa útjára lép, hiszen a 37 éves exmotoros is megpróbálkozott a (gyári) Ducatinál. 2017-ben azonban csupán három dobogó jött össze neki, és amire 2018-ban rálépett a győzelem útjára, már eldőlt, hogy távozik a bolognaiaktól. Pedig úgy véli, Bagnaia 2022-es elsőségénél már jóval korábban csúcsra juttatta volna a Gigi Dall’Igna vezette projektet. „2004-ben találkoztunk, az utolsó 125-ös évemben – utalt a gyártó versenyrészlegének általános igazgatójára. – A sors összehozott minket a Ducatinál. Nagyon sajnáltam, hogy az olasz márkával nem hódítottam el a bajnoki címet. Meggyőződésem, hogy ha még két évig maradok, megnyertük volna.”

Lorenzo felidézte, mekkora gyűlöletet kapott saját honfitársitól a botrányos szezon végén