back to top
2024. október 16. 12:24
KezdőlapMotoGPA Ducati eldobta a márkát „a szívükben hordozó” versenyzőit Marc Márquez kedvéért?

A Ducati eldobta a márkát „a szívükben hordozó” versenyzőit Marc Márquez kedvéért?

Paolo Campinoti nem ért egyet a Ducati döntésével, miszerint Marc Márquezt szerződtették a gyári istállóhoz, és úgy véli, ezzel több olyan személyt is elengedtek, akik „a szívükben” hordozzák a márkát, ráadásul még feszültség is lesz csapaton belül. A Pramac tulajdonosa ugyanakkor leszögezte, hogy a bolognaiak a szakítás ellenére is korrekt módon kezelik őket.

Azok után, hogy Marc Márquez tavaly meghozta élete talán legnehezebb döntését, és tizenegy év után elhagyta a Hondát, jövőre már a gyári Ducatinál fog versenyezni, Francesco Bagnaia csapattársaként. A következő idény egyik legizgalmasabb kérdése, hogy mire megy egymással a mezőny két legeredményesebb pilótája a vélhetően legjobb motoron.

Így változott meg Marc Márquez vezetési stílusa, amióta Honda helyett Ducatit vezet

A Ducati döntésével azonban nem mindenki ért egyet. Szűk egy héttel a bejelentés előtt még úgy tűnt, hogy a bolognaiak végül Jorge Martín mellett teszik le a voksukat, ám végül a nyolcszoros világbajnokot választották. Az ifjabbik spanyol motoros csapatának, a Pramacnak a tulajdonosa szerint azonban a gyártó ezzel több szempontból is veszített.

Nem igazán értek egyet a Borgo Panigaléban hozott döntéssel – nyilatkozta a hétvégén rendezett trentói Il Festival dello Sport elnevezésű rendezvényen. – Úgy gondolom, jövőre lesz feszültség a garázsukban, felesleges úgy tenni, mintha nem ez lenne a helyzet. Nincs értelme álpozitív képet festeni, rendkívül feszült lesz a légkör. Ezzel a döntéssel sok olyan embert veszítenek el, akiknek a szívükben van a Ducati, mint mi, mint Martín, aki szerintem megérdemelt volna egy esélyt, és mint Enea Bastianini, mindezt egy emberért.”

Valóban, a Ducati három olyan versenyzőjét is elveszíti Márquez szerződtetésének következményeként, aki tavaly vagy tavalyelőtt a tabella első három helyén végzett. Az említett Bastianininek talán meglett volna a lehetősége a gyártón belüli visszalépésre, de ő inkább a Tech3 KTM-hez távozik, míg Marco Bezzecchi a gyári Apriliához igazol.

Hiába versenyez vele Bagnaia és Martín is, a Ducati nem fejleszti tovább az idei motorját

Ahogyan Martín is, ráadásul az ő esete azért is érdekes, mert borsot törhet a Ducati orra alá. Ha ugyanis megnyeri az idei világbajnokságot, akkor lehetősége lesz használni az 1-es rajtszámot, ám ezt már nyilvánvalóan nem jelenlegi munkaadójánál fogja megtenni. Erre miden esélye megvan, hiszen négy fordulóval a vége előtt 10 ponttal vezet Bagnaia előtt.

Ha pedig ez nem lenne elég, a spanyol versenyző jelenlegi csapata, a Pramac is távozik a Ducati kötelékéből, hiszen jövőre már a Yamaha gyári támogatású szatellitcsapataként fog működni. Mindezek ellenére Campinoti leszögezte, hogy a címvédő gyártó továbbra is korrekten jár el velük szemben. „A Ducatinál kifogástalanul viselkednek velünk, igazi úriember módjára – hangsúlyozta. – Efelől nem is volt kétségem.”