back to top
2024. október 16. 14:25
KezdőlapMoto2„Salamoni döntés” született a friss futamgyőztes és az ő kirúgását követelő főszponzor...

„Salamoni döntés” született a friss futamgyőztes és az ő kirúgását követelő főszponzor ügyében

A Gresini bejelentette, hogy az idényből hátralévő négy Moto2-es hétvégét szponzorfelirat nélkül teljesíti, ám „pozitív megbeszéléseket” folytat a QJ Motorral Manuel González ügye kapcsán. A spanyol versenyző ismét bocsánatot kért gesztusa miatt.

Hiába szerezte meg Manuel González élete első gyorsaságimotoros-világbajnoki futamgyőzelmét a Moto2-es Japán Nagydíjon, a sajtó nem emiatt foglalkozik vele. A 22 éves motoros még a rajt előtt hacsimakit, vagyis egy hagyományos japán fejpántot viselt, amivel a rendező ország előtt akart tisztelegni, ám akaratán kívül ez nagyon rosszul sült el.

A második világháborúban történtek miatt ugyanis Kínában ennek nagyon rossz üzenete van, ezért a Gresini Moto2-es csapatának kínai névadó szponzora, a QJ Motor egyebek mellett a spanyol pilóta azonnali kirúgását követelte. Az olasz istálló azóta eltávolította honlapjáról a márkát, de, mint kiderült, nem történt végleges szakítás.

Tisztelegni akart a rendezők előtt, csapatának főszponzora kirúgatná az újdonsült futamgyőztest

Motegiben történt egy incidens, amelyben Manuel González volt az érintett, aki a rajtrácson egy japán fejpántot viselt – olvasható a közleményben. – Ezzel a cselekedettel – bár nem szándékosan – megsértette a kínaiak érzékenységét. Jelenleg pozitív megbeszélések folynak a QJ Motor és a Gresini Racing között, és várhatóan hamarosan minden megoldódik.”

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének következményei az esetnek. A Gresini ugyanis bejelentette, hogy Phillip Islanden szponzorfelirat nélkül állnak rajthoz, és ez idén már végig így lesz. „A Kína iránti tiszteletünk jeléül a Gresini Racing Moto2-es csapata a jelenlegi idény hátralévő négy fordulóján márkajelzés nélkül fog versenyezni” – írták.

A hosszú távú megoldásban segít, hogy González a szezon végén az incidenstől teljesen függetlenül távozik a Gresinitől, és lényegében helyet cserél a jelenleg a Husqvarnát erősítő Darryn Binderrel. Ennélfogva a QJ Motornak jövőre egyébként sem kell „közösséget vállalnia” a spanyol versenyzővel, így alighanem folytatódhat az együttműködés. A konfliktust akaratlanul kiváltó pilóta a közösségi médiában már elnézést kért, és ezt az Ausztrál Nagydíj hétvégéjét felvezető közleményben is megtette.

Bocsánatot kért a versenyző, akit csapatának főszponzora ki akar rúgatni

Mindenekelőtt szeretnék őszintén bocsánatot kérni mindenkitől, akit megbántottam a japán rajtrácson készült képeimmel – kezdte. – Nem politikai üzenetnek szántam, csupán a versenynek otthont adó városhoz kapcsolódó képsornak. Nem akartam tiszteletlen lenni vagy megsérteni a kínaiakat, ez egy szándékolatlan gesztus volt, amelyet sajnálok. Szeretnék még egyszer elnézést kérni, remélve, hogy megbocsátást és támogatást kapok. Köszönöm!”