back to top
2024. október 18. 10:29
KezdőlapMotoGPA két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy...

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

Marc Márquez zárta az élen az Ausztrál Nagydíj edzését a MotoGP-ben, megelőzve öccsét, Álexet, valamint Marco Bezzecchit. A két bajnokaspiráns szintén gond nélkül abszolválta a továbbjutást, de voltak, akiknek ez meglepetésre nem sikerült.

Magyar idő szerint kora reggel kezdődött a MotoGP edzése az Ausztrál Nagydíj hétvégéjén. Mivel az első szabadedzést törölni kellett az eső és az így előállt borzalmas körülmények miatt, a mezőny tagjai ekkor mehettek először pályára, és ilyen helyzetben kellett kiharcolniuk az első tíz hely egyikét, vagyis továbbjutni a szombati időmérő második szakaszába.

Hatalmas esőzés miatt törölték az első szabadedzést Phillip Islanden, csak Capirossi hajtott pályára

Miután megnyitott a bokszutca, az egész mezőny pályára rajzott, mivel nem lehetett tudni, hogyan változnak a körülmények, és egyébként is meg kellett ismerkedni az újraaszfaltozott pályával. A gumiválasztást tekintve mindenki ugyanúgy kezdett: előre a közepes, hátra pedig a lágy keverék került fel.

Még senkinek nem volt mért köre, amikor máris megtörtént az első bukás, ráadásul nem is akárkitől: Jorge Martín a 4-es kanyarban esett el, miután összeért Fabio Quartararóval. Az első idő Marc Márquez nevéhez fűződött, a nyolcszoros világbajnok 1:32.232 másodperccel kezdett, amivel azután is maradt az élen, hogy a többiek is átmentek a célvonalon.

A Gresini motorosa aztán jelentősen javított, és 1:30.882-vel 816 ezreddel vezetett Maverick Viñales előtt. A két spanyol motoros ezt követően még tovább gyorsult: Márquez 1:29.982-re módosította az addigi legjobb időt, 294 ezreddel felülmúlva honfitársát. A harmadik helyet Johannn Zarco foglalta el 614 ezredes lemaradással.

A 31 éves pilóta nem állt le, és kevesebb mint 10 perc elteltével már 1:29.413-nál tartott, 189 ezreddel felülmúlva az LCR versenyzőjét, és 43 századdal Marco Bezzecchit. Nem sokkal később Jack Miller esett el szintén a 4-es kanyarban, amelyet egyébként róla neveztek el. Neki már volt mért ideje, ellentétben a két bajnokaspiránssal, hiszen ekkor Martín mellett Francesco Bagnaia sem iratkozott még fel az eredményjelzőre.

Márquez aztán 1:29.151-es kört teljesített, sőt, a következő körében már csak 2 századra volt az 1:29.000-s időtől. A második helyre Fabio Di Giannantonio jött fel 207 ezredes hátrányban, míg Álex Márquez további 129 ezreddel volt lassabb. Mindeközben Martín és Bagnaia is arra készült, hogy megfussa első érdemi körét, ám biztonsági okokból megszakították az edzést. Nem sokkal később kiderült, hogy a helyi állat-, pontosabban madárvilág egyik képviselője meglátogatta a pályát.

A szünet ennek megfelelően szerencsére nem tartott sokáig, és a pilóták visszatérhettek. Martín és Bagnaia természetesen gyorsköröket futottak: előbbi a kilencedik, utóbbi a tizenhetedik pozícióban kezdett, a következő próbálkozás során pedig a spanyol motoros 206 ezredes hátránnyal a második, ellenfele pedig a tizenharmadik pozícióba ugrott fel.

A tabella éllovasa aztán tovább gyorsult, és 9 ezredre csökkentette lemaradását, Bagnaia pedig bekerült az első tízbe, egészen pontosan a kilencedik helyre. Eközben Enea Bastianini 161 ezredes hátránnyal a harmadik, míg Miller az ötödik pozícióba jött fel. A gyári KTM motorosát olyannyira nem zavarta meg a bukás, hogy a következő körében 289 ezredes különbséggel átvette a vezetést Marc Márqueztől.

Ezt követően Marc Márquez visszatért a pályára, és 1:28.674-gyel visszaállt az élre, Pedro Acosta pedig feljött a negyedik pozícióba. A nyolcszoros világbajnok aztán még tovább javított, és 22 századdal felülmúlta előző körét. Honfitársát viszont előbb Zarco, majd Bagnaia is megelőzte, így visszacsúszott a hatodik helyre, miközben egyébként nagyot mentett. A címvédőhöz hasonlóan Martín is próbált javítani, de Miller mögött motorozva 2 századdal elmaradt addigi legjobbjától. Nem sokkal később viszont már sikerült gyorsulnia, és 145 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba.

Azonban nála is gyorsabb volt Bezzecchi, egészen pontosan 21 ezreddel, így átvette tőle a képzeletbeli dobogó középső fokát. Brad Binder pedig bejött közéjük, miután 1 ezreddel megelőzte Martínt. Azonban még maradt hely ebben a csoportban, ugyanis Viñales 14 százados hátránnyal feljött a harmadik pozícióba. Ebből aztán hamarosan negyedik lett, ugyanis Zarco 122 ezredes lemaradással átvette a második helyet.

A gyári Aprilia pilótája aztán tovább gyorsult, és 294 ezreddel felülmúlta Marc Márquez idejét, Miller pedig további 32 ezredes hátránnyal a harmadik pozícióba került. A nyolcszoros világbajnok aztán próbált válaszolni, de először csak 33 ezredre csökkentette hátrányát, miközben Di Giannantonio 44 ezreddel volt lassabb nála, így visszajött a harmadik helyre. A Gresini versenyzője ezután nem kegyelmezett, és 39 századot adott Viñalesnek.

Martín szintén javított, és 197 ezredes lemaradással feljött a második pozícióba, Bezzecchi pedig megelőzte csapattársát. Sőt, az olasz motoros aztán 9 ezreddel a bajnokság éllovasát is felülmúlta, így már a második pozícióban állt az utolsó gyorskörök előtt. Honfitársa, Bagnaia pedig a negyedik helyre jött fel, így visszakerült a továbbjutók közé, miközben a Miguel Oliveirát helyettesítő Lorenzo Savadori bukott az 1-es kanyarban. Álex Rins szintén nagy kört futott, és a nyolcadik pozíciót foglalta el.

A hajrá aztán több versenyzőnek is balszerencsésen jött ki: Martínnak egy, a pályán átszaladó nyúl miatt kellett lassítania, Acosta és Miller viszont sokkal rosszabbul jártak, ugyanis mindketten elestek a 6-os kanyarban. Quartararo eközben bekerült az első tízbe, de Álex Márquez a legvégén 102 ezredes hátránnyal feljött a második helyre, így a francia versenyző kiszorult a Q2-ből, legalábbis egyelőre.

Ezzel a két Márquez zárt az élen, mögöttük pedig Bezzecchi, Martín, Bagnaia, Viñales, Binder, Di Giannantonio, Franco Morbidelli és Rins lett az első tíz sorrendje. Quartararo mindössze 15 ezreddel maradt el csapattársától, Zarco körét törölték a piros zászló miatt, így csak tizennegyedik lett, Bastianini pedig tizenhatodikként zárt, így egyedüliként nem ment tovább a Ducati pilótái közül.

A MotoGP Phillip Island-i edzésének végeredménye