back to top
2024. október 18. 06:18
KezdőlapMotoGPHatalmas esőzés miatt törölték az első szabadedzést Phillip Islanden, csak Capirossi hajtott...

Hatalmas esőzés miatt törölték az első szabadedzést Phillip Islanden, csak Capirossi hajtott pályára

Nem tudták megrendezni a MotoGP első szabadedzését, az Ausztrál Nagydíj helyszínére ugyanis túl sok eső zúdult. A Phillip Island-i pályára így egyedül Loris Capirossi hajtott fel – a biztonsági autóval.

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték meg a MotoGP első szabadedzését az Ausztrál Nagydíj során. A királykategória pilótái előtt a Moto3 és a Moto2 mezőnye is pályára gurult Phillip Islanden. Már a legkisebb géposztály gyakorlása előtt és alatt is esett az eső, amely aztán folyamatosan erősödött. Ráadásul a nem kevés csapadékhoz 18 fokos hőmérsékletű levegő és 17 fokos aszfalt társult, ezzel téve még rosszabbá a körülményeket.

Érdekes tényező dobhatja fel Martín és Bagnaia csatáját, eldől a Superbike-vb – hétvégi menetrend

Viszont szinte pontosan a MotoGP edzésének tervezett időpontjában annyira rákezdett az eső, hogy a gyakorlást el kellett halasztani. A videók tanúsága szerint ekkor még a Loris Capirossi által vezetett biztonsági autó is nehezen ért körbe gond nélkül, ami felkeltette Francesco Bagnaia figyelmét.

Mellékesen a paddockban feltűnt a gyorsaságimotoros-világbajnokság legeredményesebb pilótája, Giacomo Agostini, ekkor mások mellett Enea Bastianinivel és Fabio Quartararóval beszélgetett. Későbbi felvételek alapján aztán az olasz legenda szinte minden csapatot meglátogatott, a gyári Ducatit is.

A GasGas garázsában, vagyis annak az Augusto Fernándezhez tartozó felén az UNO nevű kártyajátékkal ütötték el az időt. A játékot viszont nem a MotoGP-ből az idény végén kiszoruló pilóta nyerte meg. Minderre pedig megvolt a lehetőségük, mivel a bokszutca kinyitása lassan már több mint egy órával tolódott.

Végül hivatalosan pont másfél órával a tervezett időpont után nyitott ki a bokszutca, bár az eső intenzitása ekkorra láthatóan nem sokat gyengült. Erre aztán – legalábbis ekkor – mégsem került sor, mivel újra romlottak a körülmények. Ráadásul szinte az összes pilóta hihetetlenül idegesen kommunikált ezzel kapcsolatban, mivel mind nagyon veszélyesnek tartották volna, hogy pályára guruljanak. A helyi hős, Jack Miller a BMW-ben ülő Capirossinak magyarázott erről nagy hévvel.

Végül hosszas küszködés után hivatalosan is törölték az edzést, mivel a körülmények egyáltalán nem javultak, az időrendet viszont már nem lehetett továbbcsúsztatni. A pályára így egyedül Capirossi hajtott fel, de a biztonsági autót vezető expilóta „áthajtásos büntetést” kapott a VR46-nál edzőként és videóelemzőként dolgozó Andrea Mignótól, amin mindegyik fél nagyot nevetett.