back to top
2024. október 18. 12:13
KezdőlapMotoGPMarc Márquez már az elején kockáztatott, de a jó kezdés ellenére a...

Marc Márquez már az elején kockáztatott, de a jó kezdés ellenére a sötétben tapogatózik

Marc Márquez már az Ausztrál Nagydíj edzésének legelején rizikót vállalt, hogy végig az élmezőnyben tudjon maradni, és ne kelljen aggódnia a továbbjutás miatt. Ezzel viszont valamelyest feláldozta a futamokra történő felkészülést, így hosszú távra nem sok információval rendelkeznek.

Szokatlan módon zajlott le az Ausztrál Nagydíj pénteki napja, legalábbis ami a MotoGP programját illeti. A menetrend alapján magyar idő szerint éjszaka rendezték volna meg az első szabadedzést, ám a szakadó eső nem tette lehetővé a kezdést, végül pedig nem akarták tovább csúsztatni az eseményeket, így törölték a gyakorlást.

Hatalmas esőzés miatt törölték az első szabadedzést Phillip Islanden, csak Capirossi hajtott pályára

Ennek következtében a versenyzők az edzésen gurultak először pályára. Ezzel a helyzettel Marc Márquez élt a legjobban, aki az idő túlnyomó részét az élen töltötte, és csak néhányszor taszították le onnan, de akkor is csak rövid ideig. A Gresini versenyzője nem véletlenül alkalmazta ezt a megközelítést, hiszen nem lehetett tudni, hogy nem tér-e vissza az eső, és ebben az esetben az addig futott körök döntöttek volna a továbbjutásról.

Rögtön az első körökben kockázatot vállaltam, különösen azért, mert nagyon felhős volt az ég – nyilatkozta. – Aztán gondoskodtam róla, hogy mindig az első helyek egyikén legyek, mert nem szabad elfelejteni, hogy az edzés adja meg az esélyt, hogy közvetlenül a Q2-be jussunk. Szóval jól kezdtünk, jól érzem magam a pályán. Még mindig van néhány dolog, amin javítani kell, de, mint minden pénteken, most is sokat kell dolgoznunk, mert tisztában vagyok vele, hogy a többiek lépésről lépésre meg fognak érkezni.”

Ez a hozzáállás azonban áldozattal is járt, hiszen így Márquez a szokásoshoz képest kevésbé tudott készülni a versenyekre. A Michelin ezúttal a lágy és a közepes mellett kemény keverékű hátsó gumit is kínál a mezőny tagjainak, ám a két strapabíróbb változatot nem tudta kipróbálni az újraaszfaltozott pályán. Ennek következtében bizonyos szempontból a sötétben tapogatózik.

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

Természetesen teljesen másképp álltunk hozzá – fogalmazott. – Normál esetben az ember a versenytávra dolgozik. Ma is próbáltunk a futamra készülni, de minden körben nyomtuk, hogy biztosan ott legyünk az élmezőnyben, aztán jöttek a gyorskörök. Szóval nincs sok hasznos információnk. Szombaton viszont lesz még egy esélyünk, hogy megértsük a hátsó gumi [működését]. Jelenleg [kijelenthető, hogy] tizenöt körön át jól működnek [az abroncsok]. A verseny viszont harminc vagy huszonkilenc körös [valójában 27 – a szerk.]. Szóval meglátjuk, hogy holnap tudunk-e többet menni száraz körülmények között, és tovább tudunk-e fejlődni.”

Persze a feltételek a többieknek is ugyanolyanok voltak, tehát Márquez összességében optimista lehet, de persze messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a pénteki eredményekből. Az pedig pláne óvatosságra intheti, hogy az előző négyből három időmérőjén bukott, legutóbb pedig pályaelhagyás miatt elvették az egyébként pole pozíciót érő körét. „Szeretem ezt a pályát, egyike azoknak a helyszíneknek, ahol általában jobban érzem magam, mint a többin – jelentette ki. – Most jól kezdtünk, de szombaton fontos időmérő jön, szóval meglátjuk. A kvalifikáció megadja majd a választ arra, hogy mire leszünk képesek a sprinten, illetve vasárnap.”