back to top
2024. október 19. 16:15
KezdőlapSuperbikeHiába Bulega domináns győzelme, Razgatlıoğlu megszerezte a második világbajnoki címét

Hiába Bulega domináns győzelme, Razgatlıoğlu megszerezte a második világbajnoki címét

Nicolò Bulega domináns teljesítménnyel nyerte meg a jerezi szezonzáró első futamát Toprak Razgatlıoğlu és Andrea Locatelli előtt. A török pilóta ezzel az eredménnyel bebiztosította a saját második, a BMW első egyéni Superbike-világbajnoki címét. Eközben a gyártók és a csapatok pontvadászatában is győztest hirdettek, előbbit a Ducati, utóbbit a bolognaiak gyári istállója húzta be.

A Superpole után az első futammal folytatódott a Superbike-világbajnokság szezonzárójának programja. Az „időmérő” eredményének megfelelően Nicolò Bulega, Toprak Razgatlıoğlu és Alex Lowes alkotta az első sort a rajtnál. A legtöbb szem persze a két bajnoki riválisra szegeződött, akik közül Razgatlıoğlu várta jobb helyzetből a viadalt. A török pilóta ugyanis tisztában volt vele: ha felállhat a dobogóra, akkor megszerzi a második trófeáját, bár persze más kimenetelek is kedvezhettek neki. A lámpák kialvása előtt 23 fokos volt a levegő, 29 a pálya hőmérséklete, és szinte teljes szélcsend honolt Jerezben.

Bulega verhetetlen volt a jerezi Superpole-on, de Razgatlıoğlunak sincs oka az aggodalomra

Razgatlıoğlu elég jól rajtolt, de Bulega megtartotta az első helyet. Lowes viszont hibázott, nekiment Danilo Petruccinak, így mindketten hátraestek, sőt az olasz pilóta rövidesen bukott is. A harmadik pozíciót így Andrea Locatelli vette át. Az első körben még a szabadkártyás Tommy Bridewell és Tarran Mackenzie akadtak össze.

Bulega az első körökben folyamatosan távolodott Razgatlıoğlutól, rövid idő alatt 6 tizedre eltávolodott tőle. A harmadik helyért Locatelli, Iker Lecuona és Lowes vívott parázs csatát, akiket Michael Ruben Rinaldi követett. Álvaro Bautistának viszont dicstelenül fejeződött be a futam, mivel a középmezőnyben motorozva bukott a 6-os kanyarban.

A viadal negyedére az élen álló kettős   teljesen lerázta az üldözőiket, de Razgatlıoğlu visszajött Bulegára, nagyjából 3 tizedre zárkózott fel az újoncra. Rinaldinak technikai problémája volt, így kiállt a bokszutcába. A harmadik helyért való csata résztvevőinek listája ekkor Locatellire és Lowesra szűkült.

Razgatlıoğlu a verseny középhez érve hirtelen leszakadt Bulegáról, de nagyjából másfél másodperces hátrányban stabilizálta a helyzetét. Lehetséges, hogy spórolni akart, amit könnyen megtehetett, mivel Locatelli nem közeledett rá. A futam innentől egyhangú vonatozásba fulladt, csak Bautista második bukására kaphatták fel a fejüket a nézők.

Az élmezőnyben egyáltalán nem változott az eredmény, így Bulega learatta idei ötödik győzelmét. Rajta kívül Razgatlıoğlu, Locatelli, Lowes, Lecuona, van der Mark, Xavi Vierge, Alex Bassani, Dominique Aegerter és Garrett Gerloff fért be a legjobb tízbe. Ráadásul Bulega a sikerével bebiztosította a Ducati számára a gyártók és a csapatok pontvadászatának első helyét is.

A legjobban persze nem Bulega örülhetett, hiszen azzal, hogy csak 5 ponttal csökkent a hátránya, eldőlt: 2021 után 2024-ben újra Razgatlıoğlunak hívják a Superbike-világbajnokot. Egyébként az alanyai versenyző személyében először került BMW-pilóta a sorozat csúcsára. Mellékesen pedig Troy Corser és James Toseland után ő lett a harmadik, aki két gyártóval is begyűjtötte az egyéni vb-címért járó trófeát. Mindezt pedig látványosan ünnepelte meg, amivel megmutatta, ő egy „másik világból” érkezett.